Nyheter [2008-09-11]

Notiser vecka 37

nyheter. Bergmanpjäs avslutar Ibsenfestivalen i Norge, Lo Kauppi beger sig innanför fängelsemurarna, Institutet kolonialiserar det forna DDR, Kanal 5 skojar rått, ett nytt nordiskt cirkusnätverk har skapats och Johan Staël von Holstein säger adjö till kulturrådet.

Nattvard i Oslo
BERGMAN. Ibsenfestivalen avslutas i morgon i Oslo med den sceniska urpremiären för Ingmar Bergmans Nattvardsgästerna på Nationaltheatrets stora scen. Det är Centraltheater/Schauspiel Leipzig (ungefär Stadsteatern i Leipzig) som svarar för iscensättningen och Bergmans manus är en av delarna i den tyske regissören Sebastian Hartmanns helaftonstriptyk Matteuspassionen. Temat för denna är den västerländska människans förhållande till kristendomen. 


Institutet koloniserar DDR
SAMARBETE. Malmögruppen Institutets dramatiker Ludvig Uhlbors har bjudits in av teaterscenen Skala som är ovan nämnda Centraltheater/Schauspiel Leipzigs nyskapande scen för att skriva en ny version av Dallas, som spelades på Teater Terrier hösten 2007, samt en ny pjäs med titeln 9/11 11/9 911.
   Uhlfors kommer under skrivtiden att bo två veckor på Skalas Colonial Hotel ”med ambitionen att kolonialisera forna DDR”, enligt ett pressmeddelande.


Fängslande om fängelser
NY PJÄS. En annan scenkonstnär som beger sig innanför murarna igen är Lo Kauppi. Denna höst åker hon runt till landets fängelser för att samla material till en ny pjäs med arbetsnamnet Bergsprängardöttrarna, som är en fristående fortsättning på hennes monolog Bergsprängardottern som exploderade.
   Med denna säger hon sig vilja skildra kriminalvården och de kriminella på ett annat sätt än den bild som målas upp i medierna. Premiären är beräknad att få premiär hos Riksteatern våren 2010.


Kul i rutan
STÅUPP-TV. Kanal 5 skojar till det i höst genom att spela in 14 program från ståuppklubben Raw Comedy i Stockholm. Blande de medverkande artisterna finns  Björn Gustafsson, Jonas Gardell, Måns Möller, Özz Nüjen, irländska Andrew Maxwell samt Raw Comedys grundare Mårten Andersson. Programmen är planerade att sändas våren 2009.


Nordisk nycirkus
CIRKUSNÄTVERK. Ett nytt nordiskt nätverk har bildats för att samverka kring utvecklingen av nycirkus i Norden. I nätverket ingår Cirkus Cirkör och Subtopia från Sverige, KIT (Kobenhavn International Teater) i Danmark, Sirkunst N – nätverk för nycirkus i Norge samt Finnish Circus Information Centre och Cirko – Centre for New Circus i Finland.
   ”Juggling the arts” i Botkyrka blir det nya nätverkets första aktivitet. Det är en workshopserie och mötesplats för unga nordiska cirkuskompanier som går av stapeln 15–19 september.

Staël von Holsteins hejdå
SORTI. Veckans sortireplik kom från entreprenören Johan Staël von Holstein som vid presskonferensen igår, angående att han lämnar Kulturrådets styrelse med omedelbar verkan och på egen begäran, förutom att ange tidsbrist som skäl till avhoppet enligt DN även förklarade att bara rödvinskommunister går på teater.

Nummer.se

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare