Macbeths fasor och vansinne accompanjeras i Öllegård Groundstroems regi av musik av Stefan Sundström, David Bowie och Radiohead. Här Joel Berg och Mary Lou Ward. Foto: Janna Li Holmberg
Nyheter [2012-08-30]

Nyhetschock på Regionteatern

VÄXJÖ. Macbeth sjunger Bowie, Fröken Julie dansar i Pekingopera och Don Quijote möter svenskt näringsliv. På Regionteatern Blekinge Kronoberg domineras hösten av överraskande tolkningar av klassikerna. Och en och annan nyhetschock.

Cider, vinddruvor och en uppsluppen teaterchef hör till när teatern presenterar säsongen på Ringsbergteatern. Men den här gången var det inte en teaterchef på plats, utan två. Regionteaterns Magnus Holm hade i år sällskap av Karin Parrot Jonzon, teaterchef på Byteatern Kalmar Läns Teater. Tillsammans presenterade de ett helt nytt samarbete.  Under de närmsta säsongerna kommer teatrarna samproducera tre Don Quijote-inspirerade turnéföreställningar. Först ut i höst är Riddare av de verkligt verkliga verkligheterna, i regi av Joakim Engstrand från Byteatern för åldrarna 7 till 10 år. Premiär 28 september.  I vår ges Framför mina tår ligger världen, för 11 till 13 år och nästa höst spelas Don Quijote, riddaren av den sorgliga skepnad för unga vuxna.
– Tillsammans blir vi dubbelt så bra och har bättre förutsättningar att nå ut till fler. Med Don Quijote som utgångspunkt vill vi undersöka gränserna mellan vision och vansinne och problematisera idoldyrkan och hjältekultur, inte minst aktuellt nu med tragedier som Breivik, säger Karin Parrot Jonzon.


Magnus Holm och Karin Parrot Jonzon. Foto: Janna Li Holmberg

 

En annan klassiker i modern version är Macbeth, Regionteaterns största uppsättning i höst. Här rör sig karaktärerna i nutida miljöer till nutida musik, räkna med sång och musik av bland andra Stefan Sundström, Cornelis Vreeswijk och Radiohead. Olof Bergström i rollen som Macbeth påminner om en legosoldat från Afghanistan och Mary Lou Wards Lady Macbeth sjunger David Bowie´s Heroes medan hon går in i vansinnets mani. Textmanus är nedskuret och vissa roller ihopslagna till en. Men kärnan finns kvar i pjäsen, som har premiär i Växjö den 29 september.
– Vi lever i en våldsam tid och allt går åt helvete, både i originalversionen och i den här tappningen. Jag ville förstärka aktualiteten och dramatiken och musiken, säger Öllegård Groundstroem.


Joel Berg i Macbeth. Foto: Janna Li Holmberg

 

Urpremiär blir det för Peter Snickars dramatisering av Susanna Alakoskis roman Håpas du trifs i fengelset. I regi av Pekka Sonck gör Anna Maria Käll och Yngve Dahlberg syskonparet i berättelsen om att vara anhörig till en missbrukande bror. Föreställningen har urpremiär i Växjö 6 november. Vill man veta mer om historien kan man lyssna på Susanna Alakoski 25 oktober på Nyfiken Torsdag, teaterns kafésatsning som forsätter också i år. Fyra torsdagar under hösten kan man också vara nyfiken på bland annat Annika Östberg, en pjäs av och med Marga Pettersson som bygger på hennes brevväxling med Annika Östberg.


Yngve Dahlberg och Anna Maria Käll i Håpas du trifs i fengelset. Foto: Mats Samuelsson

 

Teaterns tredje urpremiär i höst är Wasteland av Emma Broström, i regi av Anna Sjövall. En duo som jobbat ihop tidigare, senast på Radioteatern med Cora Sandels Alberte och Jacob. Wasteland är en thriller för högstadieelever som handlar om lojalitet, kärlek och tonårstidens ensammast-i-världen-känslor. På scen bland annat Gustav Berg som medverkade i förra höstens ungdomssatsning Tresteg.
– Just nu repar vi på Araby Park Arena med öppna dörrar och får inspiration av ”riktiga” 14-åringar som kommer förbi och kommenterar. Det ger faktiskt en annan nerv åt spelet, säger Anna Sjövall.


Elmira Arikan, Anna Sjövall, Saskia Husberg och Gustav Berg i Wasteland. Foto: Janna Li Holmberg 

 

Premiär blir det också för teaterns nya sidoscen på Uffes källare som utlovar Chock, kaos, vikt, sex och babylycka. Konstärlig ledare för scenen är Edvin Bredefeldt, skådespelare som var med och startade Banditteatern i Malmö. I Uffes källares intima lokaler fortsätter han att utveckla improvisationsteatern. Premiär blir 13 september.
– Det blir en experimentverkstad för både oss och publiken. De väljer något ur veckans nyheter och vi tolkar. Det blir vansinnigt och unikt, tippar Edvin Bredefeldt.

På Araby Park Arena landar den 20 oktober Seven, en dokumentär berättarföreställning baserad på intervjuer med sju internationella kvinnorättskämpar. Produktionen berättas i Växjö av sju lokala kvinnor, bland andra Lena Wibroe, kulturnämndens ordförande.

Lägg till lite Pekingopera och hösten kan bli fulländad. Tillsammans med Riksteatern bjuder Regionteatern på gästspel från Shanghais Teater Akademi. Strindbergklassikern Fröken Julie som Pekingopera hade urpremiär i Shanghai 2010 och har sedan dess varit på världsturné. Nu landar den i Kalmar, Karlskrona och Växjö i oktober och ger Julie ett helt nytt liv.

Janna Li Holmberg

Share/Bookmark
Tyck till!