Nyheter [2011-02-04]

Guldmasken, guldmedaljer och Brechtfeber

Nyhetskrönika vecka 5. I veckans nyhetssammanfattning noterar Nummer en inställd Egyptenturné och en inställd prisgala, men ett annat medaljregn och en politisk teaterrevival. Samt att gamla Bouncestjärnor ger sig på självaste Svansjön – tyll möter street?

Guldmasken ställs in
MUSIKAL. Den negativa tendensen i musikalvärlden fortsätter. I slutet av förra året rapporterade Nummer om flera nedlagda föreställningar, och nu konstaterar vi att Guldmasken ställs in på grund av svaga ekonomiska muskler och för få nomineringar.
   Privatteatrarnas årliga pris som har delats ut sedan 1987 bygger på att teatrarna rekommenderar föreställningar och betalar en startavgift. Delvis har det inträffade praktiska förklaringar, som att nomineringsåret inte sammanfaller med musikalsäsongen samt att det har blivit vanligt med långkörare. Det senare anförs av Knut Rutenborg som basar för Privatteatrarnas förening.


Kungen belönade scenkonstnärer
MEDALJER. Dags att gratulera bland andra Malena Ernman och Peter Mattei som har fått ta emot Litteris et Artibus. På sin namnsdag 28 januari delade majestätet ut den prestigefulla medaljen de båda hovsångarna, och till operasångerskan Susanne Rydén.
   Andra scenkonstnärer som fick ta emot den hedrande medaljen var regissörerna Knut Hendriksen och Staffan Roos, liksom skådespelarna Sten Ljunggren och Marie Richardson. Komediennernas komedienn Eva Rydberg förärades HM Konungens medalj i 8:e storlek i serafimerordens band. Nummer hurrar så klart för alla medaljmottagare.


Fjärilspiloterna ändrar kurs
EGYPTEN. Barnföreställningen Fjärilspiloterna, med Phax Ahamada och Ami Skånberg Dahlstedt, ställer in sin Egyptenturné till följd av den pågående revolutionen. Charlie Åströms uppskattade pjäs skulle ha gästat Alexandria och Kairo mellan den 5 och 19 februari, men oroligheterna omöjliggör turnén.
   Åström som befinner sig på plats i Egypten evakueras inom kort. Angeredsteaterns andra exportföreställning Vessels/Kärl med destination Libanon kommer däremot iväg som planerat på sin turné 11–20 februari.


Bouncestjärnor tolkar Svansjön
DANSHYBRID. Mera balett, fast på streetvis. Gamla Bouncegrundarna Fredrik ”Benke” Rydman och Jennie Widegren samarbetar igen, med inget mindre än en tolkning av baletternas balett: Svansjön.
   Konceptet är att blanda Pjotr Tjajkovskijs klassiska toner med nyskriven musik och sätta samtida dans med streetprägel till. I december blir det premiär på Dansens Hus. Benke regisserar och Jennie gör den klassiska svanprinsessan Odette/Odile.


Politisk teater i Göteborg
BRECHTFEBER. I den politiska teaterns gamla mecka Göteborg laddar Folkteatern och Masthuggsteatern med varsin Bertolt Brecht-uppsättning, och nästan premiärkrock.
   Lars Norén och kompani sätter upp Jeanne d’Arc-inspirerade Heliga Johanna från slakthusen med Melanie Mederlind som regissör. Masthuggarna slår till med klassiska Tolvskillingsoperan i regi av Rolf Sossna. De är först ut med premiär den 4 mars. Dagen efter är det dags för Folkan.


Gotland letar ny teaterchef
LÄNSTEATERN. Ansökningstiden för jobbet som länsteaterchef på Gotland gick ut häromdagen. Enligt uppgift har man fått kontakt med cirka tio kandidater som gärna efterträder Monica Sparby. Hon går i pension i september, efter fem år på posten.
   Teaterns styrelseordförande Rolf K Nilsson har deklarerat att drömrekryteringen är en engagerad visionär och god administratör med regikompetens.


Korrekt om eld och is
RÄTTELSE. I förra veckans notis med rubriken ”Eld och is i Växjö” blev fel personer nämnda och andra glömda. Vi bugar, beklagar och bättrar oss, genom att konstatera följande:
   Utställningen längs Sandgärdsgatan i Växjö invigdes den 29 januari. För glaskonsten som visas står Ulrica Hydman-Vallien, Bertil Vallien och Åsa Jungnelius. Till vernissagen hade Nina Westman designat en isskulptur, tillverkad av av Tjåsa Gusfors.
   Isskulpturen användes vidare under en performance av Cirkus i Glasriket, komponerad och regisserad av Åsa Johannisson och Nina Westman. I performanceakten medverkade Wille Christiani från Circus Arts. Musiken som kom från Cirkus i Glasrikets föreställning Catch är komponerad av Magnus Larsson.

Liv Landell Major

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare