Nyheter [2010-04-16]

Ölands dramatiska teater kvalar in

KULTURSTÖD. Regional fördelning, ett annorlunda uttryck, barn och ungdom i publiken.
   Ölands dramatiska teater uppfyller samtliga kriterier och är en av de grupper som i år får produktionsstöd från Kulturrådet för första gången. Nummer ringde upp den ena av gruppens grundare, dockspelaren Anna Hammarstedt.

I Kulturrådets senaste fördelning av produktionsstöd hade nio av de 23 konstellationer som beviljades bidrag inte fått det förut. En av de grupper som för första gången fick stöd var Ölands Dramatiska Teater som får 100000 kronor för Fula E.
   – Det är jätteskönt, det blir arbetsro på ett annat sätt, säger teaterns Anna Hammarstedt till Nummer.

Anna Hammarstedt i Ölands Dramatiska Teaters uppsättning En liten midsommarnattsdröm. FOTO: Ölands Dramatiska teater
Anna Hammarstedt
FOTO: ÖDT

.

Hon har en bakgrund som dockspelare, dockmakare och skådespelare på Stockholms stadsteaters Långa Näsan, Dockteatern Tittut och Byteatern i Kalmar. Kollegan Anna Thorén-Mörnerud har gått DI:s dockteaterutbildning och arbetat på ungefär samma arbetsplatser. Men de flyttade till Öland av olika anledningar och teatern startade där.
   ÖDT har sökt kulturrådsstöd tre eller fyra gånger men aldrig fått ja. Det är den lilla hemkommunen Mörbylånga som satsat på gruppen sedan starten 2006. Stödet har växt från 10000 kronor till årets 120000.
   – Utan dem hade det inte gått, säger Anna Hammarstedt.

Pengarna från Kulturrådet går till en produktion med arbetsnamnet Fula E. E står för Edit ur Strindbergs Ett drömspel, en karaktär som plockats ut ur sitt sammanhang och givits ett nytt i sällskap med några andra drömspelskaraktärer. Johan Bernander, fd chef på Regionteatern Blekinge Kronoberg, har skrivit manus som utgår från tankar om tysta flickor, verbala slagsmål och förmågan att se sitt eget och andras värde. 
   – Det är fantastiskt att man verkligen kan göra det här långt från de stora institutionerna och att det konstnärliga sökandet får ta så stor plats, säger Anna Hammarstedt.
   Premiär blir det i januari 2011.

LÄNK: Ölands dramatiska teater 

FAKTA/PRODUKTIONSSTÖD 2010
I Kulturrådets senaste fördelning av produktionsstöd till fria teatergrupper hade en tredjedel av grupperna inte fått stöd tidigare. Grupperna är Nu-institutet, Instead of gospel, Ölands Dramatiska Teater, Projektpedagogiskt Centrum, Jannes Fenomenala Orkester, Teater Svärta, Östra Teatern, Rotation produktion scenkonst och Teater Magnolia. Personer i grupperna kan ha fått stöd tidigare men inte konstellationerna som sådana.

Malin Palmqvist

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare