Malin Hellkvist Sellén och Minna Elif Wendin samtalar om vad de gör på dagarna på MDT. Foto: Åsa Bengtsson Helin
Recensioner [2012-12-03]

Pågående samtal i nuet

Pågående av och med Malin Hellkvist Sellén och Minna Elif Wendin
Scen: MDT
Ort: Stockholm
Idé och koreografi: Malin Hellkvist Sellén
Koreografisk konstnär: Minna Elif Wendin
Text: Helena Öström
Ljus: Chrisander Brun
Turné: Stora teatern, Göteborg: 6 december, Norrlandsoperan, Umeå: 15 - 16 december
Länkar: MDT, Malin Hellkvist Sellén

 


RECENSION/DANS. Pågående är en konceptuellt driven dansföreställning där orden och samtalet bokstavligen står i centrum. Inslagen av dans är med andra ord ytterst sparsamma i Malin Hellkvist Selléns senaste verk. Nummers Thomas Olsson ser en verbal föreställning på MDT, Stockholm.

Malin Hellkvist Sellén och Minna Elif Wendin sitter mitt emot varandra på varsin grå uppochnedvänd plastback. Samtalet som de turas om att föra kretsar kring deras egna dagliga verksamhet och om tillsynes självbiografiska erfarenheter. Scenografin är sparsmakad; bakom de två finns en svart golvyta. Där står en liten modell av den mobila och transparanta samtalsbox som Malin Hellkvist Sellén under ett år ställt upp på olika platser, för samtal med den som velat tala med henne om vad som helst.

Eftersom två koreografer initierat iscensätter samtalet är det lätt att tro att det ska handla om konstnärliga överväganden och koreografiska problem, men det gör det inte. Istället är det allt det där andra som arbetsdagen består i som är föremål för diskussion. Vi får höra hur Malin Hellkvist Sellén och Minna Elif Wendin frågar ut varandra om frukostvanor och andra preferenser de har kring mat, vad de funderar på och om de håller sig eller inte innan de går och kissar. Högt blandas med lågt i det filosofiska vardagssamtal som hela tiden refererar till tidigare samtal. Ibland berör de situationen de befinner sig i för ögonblicket.

Man skulle kunna se intresset för det egna görandet som en subtil kritik av den egofixerade trenden i vår samtida kultur. Malin Hellkvist Sellén har genom en rad verk gjort sig känd för en skarpsinnig normkritik av såväl genus som konsumtionsfrågor när hon på ett initierat och kärleksfullt sätt dissekerat såväl kristna sånger som dansbandsmusik.

Men Pågående handlar framförallt om att se samtalsformen som ett sätt att nå fram till någonting annat. Även titeln Pågående understryker att det just är processen eller om man så vill själva görandet som Malin Hellkvist Sellén och Minna Elif Wendin intresserar sig för.

Till skillnad från konstnären Lee Lozano (1930 -1999) som i sitt omfattande projekt Dialogue piece bjöd in en rad personer till återkommande samtal bjuder Malin Hellkvist Sellén dessutom in en publik till sina dialoger. Pågående lyfter därför på ett konkret sätt fram möjligheten att låta samtalet vara en öppen mötesplats där allt kan diskuteras.

Thomas Olsson

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (9 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare