Nyheter [2001-12-03]

Palle Granditsky har avlidit

Stockholm: Den allsidige skådespelaren, regissören och teaterchefen Palle Granditsky har avlidit. Han blev 77 år gammal.

– Han var oerhört intelligent, kunnig och hade en bitande humor. Men han var också generös och sparade inte på beröm när det var läge för det. Och det är alldeles för ovanligt, säger Tomas Bolme, Teaterförbundets ordförande, till TT.
   Palle Granditsky föddes i Stockholm 1923. Han växte upp på Katarina Bangata på Södermalm. Pappan var skomakare från Ryssland, mamman var sömmerska från Estland.

Erfaren teaterledare
Palle Granditsky började vid Nya teatern i Stockholm som elev 1945. Där verkade han också som skådespelare och regiassistent fram till 1949.
Palle Granditsky var även en av Sveriges genom tiderna mest erfarna teaterledare. Han var 1951-1954 chef för Stockholms skolbarnsteater, för Borås stadsteater 1957-1964, för Uppsala stadsteater 1964-1974 och han ledde även Helsingborgs stadsteater 1986 till 1989. Oftast kombinerade han chefskapet med skådespeleri och regisserande.
Mellan 1974 och 1986 var han verksam vid Kungliga Dramatiska teatern i Stockholm. Där deltog han bland annat i den mycket uppmärksammade Stormen.

Många tv- och filmroller
Som skådespelare fick Palle Granditsky många rosor för rollen som Tejve i Spelman på taket på Uppsala stadsteater 1969. Där hade han också titelrollerna i Den girige 1966 och Misantropen 1968.
   Genom åren blev det också otaliga tv- och filmroller. 1976 gjorde Palle Granditsky en mycket övertygande Bertholt Brecht i tv-spelet På flykt undan mina landsmän.

Avled i hemmet
Under senare år skådespelade han också på Skillinge Teater på Österlen i Skåne och på Teater Cirkus Tigerbrand i Stockholm.
   Palle Granditsky gifte sig 1959 med skådespelerskan Anita Blom. Tillsammans har de sonen David och dottern Rakel. Från ett tidigare äktenskap med skådespelerskan Ulla Akselsson finns också dottern Tove Granditsky-Svensson, som föddes 1953.
   Palle Granditsky avled tidigt på söndagsmorgonen på sjukhemmet Byle Gård i Täby norr om Stockholm.

Ylva Lagercrantz

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare