Dansande vardagsbabushkaMartin Forsbergs dansverk Rabota är som en babushkadocka.
Recensioner [2010-04-15]

Dansande vardagsbabushka

Рабóта (Rabota) av Martin Forsberg
Scen: Kramfors Folkets Hus
Ort: Västernorrland
Scenografi: Martin Forsberg
Ljus: Oleg Tolkunoff
Medverkande: Roman Andreykin, Maria Bograd, Ilya Belenkov, Yury Chulkov, Natalya Kogan, Mayya Vetoshkina, Nikolay Podoshva, Margarita Popolova
Spelas på turné inom Dansnät Sverige
Länk: Dansnät Sverige


RECENSION/DANS. ”Det var bättre förr” har en speciell klang i Ryssland, där en rejäl spricka skiljer generationerna åt. Martin Forsbergs Rabota är i sig som en babushkadocka. Lager fortsätter att läggas till lager i foajéns eftersnack och presentationerna av de medverkande i foajén.

Handväskor, krukväxter, tidningar, böcker, stolar, bord, vattenbehållare och en stor mängd omålade babushkadockor i olika storlekar myllrar över delar av scenen. Flyttas hit, flyttas dit. Som en vardag, ett liv som pysslas om.
   Martin Forsbergs Rabota hade premiär i Moskva somras. På scenen möts två generationer. Fyra pensionerade babushkor, en före detta forskningsassistent, fabriksarbetare, läkare och flygplansingenjör och fyra ryska manliga dansare i 30-årsåldern. Generationsmötet går igen i musiken: Sjostakovitj möter japanske ljudkonstnären Ryoji Ikedas råa ljudlandskap.


Rabota betyder arbete och funktion på ryska. Ord som är nycklar till koreografin. Ett återkommande tema i koreografin är sovjetiska hyllningsstatyer till arbetets glädje och rörelsemönster som jag kopplar till det kommunistiska samhället: där dansarkropparna länkas samman till en ensemblekropp (eller samhällskropp om man så vill) där varje kropp har en funktion.
   Här finns också rörelsemönster kopplat till titelns mer associativa betydelse: robot.


Men Rabota är i mycket en hyllning till det vardagliga och nära relationer. Två scener är särskilt tydliga: en vattenkokare med svagt blått ljus i alltings mitt, de åtta runtom i en rörelse som är så långsam att den kan förväxlas med stillastående. En känsla av förväntan, helighet. Det tilltagande ljudet av kokande vatten. Klicket. Klart. Dags för te. Den andra: de fyra ryska damerna sjunger tillsammans en visa, samtidigt som de unga männen dansar sig ner i hopkrupen sovställning.


De ryska dansarna är mycket skickliga. Men som människor förblir de anonyma i jämförelse med babushkorna.


Se ett smakprov ur Rabota:

Malin Palmqvist

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (0 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare