Förfest i förortenBehrang Behdjous Re:union är en frukt av pjäsprojektet Nya pjäser - Nya världar. Nu spelas den på Gottsunda Dans och Teater
Recensioner [2007-09-27]

Förfest i förorten

Re:union av Behrang Behdjou
Scen: Gottsunda Dans & Teater
Ort: Uppsala
Regi: Dritëro Kasapi
Scenografi: Magnus Möllerstedt
Ljus: Svante W Monie
Mask: Frida Jarl
Medverkande: Isak Hjelmskog, Emma Peters, Andreas Strindér och Johannes Wanselow.
Länk: Gottsunda Dans och Teater


Man kommer inte ifrån sitt förflutna. Sina tonårssynder, folkölen, häxblandningarna och sveken, oavsett om dessa ägde rum i betongförorten eller i en välmående medelklasstadsdel. Astrid Claeson har varit i Gottsunda och sett en pjäs om livets förort.

På Gottsunda Dans & Teater i Uppsala spelas Re:union, en av pjäserna som ingår i projektet Nya pjäser – nya världar, ett samarbete mellan ett antal teatrar i landet. 


På en sliten grillplats i betongförorten samlas fyra forna barndomsvänner för att förfesta innan återföreningsfesten med högstadieklassen drar i gång. Det är samma plats där de festade tillsammans för tio år sedan.
   Med Gottsundas höghus, skogspartier där det garanterat finns en och annan sliten grillplats, och Gottsundaskolan in på knuten kommer pjäsen obehagligt nära. Den riktar sig också till högstadie- och gymnsieungdomar (även om jag hoppas att den också hittar vuxen publik – det är alls inte en ”ungdomsföreställning”).


Att åter mötas blir svårt och i det längsta undviks det som förenar de fyra för livet – den femte vännens, Tomasz, död tio år tidigare. De har alla olika minnen, olika skuldkänslor kring vännens död och alla valde skilda sätt att gå vidare på. Eller försöka gå vidare. Wahid (Andreas Strindér) har stannat i förorten, röker på och jobbar svart på pizzerian. Jojo (Isak Hjelmskog) jobbar på Biltema och bor i Solna med sambo och unge. Gatas (Johannes Wanselow) har pluggat, är snart färdig jurist, bor på Östermalm och intalar sig att han är bättre än de andra. Och så Josefin (Emma Peters) som också tagit sig bort men återvänder utan förakt.


Det handlar om skuld. Svek, lögner och vänskap. Om svårigheterna med att gå vidare i livet – att helt enkelt lämna och förlåta. Det är starkt utan att bli blödigt, en påminnelse om att det faktiskt inte alls är lätt vare sig att vara tonåring eller vuxen. Re:union, i Dritëro Kasapis regi, och med de fyra skådespelarna, har gjort förorten universell. Det är inte bara förort. Det är uppväxt. 

Astrid Claeson

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (9 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare

3
 1. Sam 2007-10-01 01:59

  kan det bli bättre en så har?. Riktigt bra!!!! Alltihopa! Vilken skådespeleri!!!!
  Bravo Re:union

  s.

 2. Sam 2007-10-05 07:08

  bättre en det här kan det inte bli. Vilken skådespeleri. Dynamisk och starkt. Känslomesigt berochdahlbana!

 3. Senait 2008-02-13 12:46

  Inget nytt! Så dåligt. Samma gamla visa!
  Schabloner om förorten och dess invånare!