Trotsigt ljuvliga Romeo & JuliaEmelie Jonsson gör en ljuvlig Julia i Maria Löfgrens uppsättning av Romeo och Julia på Göteborgs stadsteater.
Recensioner [2007-09-10]

Trotsigt ljuvliga Romeo & Julia

Romeo & Julia av William Shakespeare
Scen: Göteborgs Stadsteater
Ort: Västra Götaland
Regi: Maria Löfgren
Scenografi: Heidi Saikkonen
Ljus: Charlie Åström
Mask: Maria Agaton
Medverkande: Jonathan Rodriguez, Emelie Jonsson, Mia Höglund-Melin, Mårten Svedberg, Bahador Foladi, Nils Dernevik, Anna Persson, Ralph Carlsson, Lisa LIndgren, Christer Fjällström, Anna Bjelkerud, Eric Ericson, Thomas Nystedt, Carina M Johansson
Länk: Göteborgs stadsteater


Verona City står det på den upplysta skylten över ridån. Skådespelarna intar sina platser på scenen anförda av en mästerlig ciceron, Eric Ericson, tillika fursten av Verona, och skapar en direktkontakt med publiken i bästa commedia dell´arte-stil.

Den välkända historien om Romeo och Julia, med rötter i en folklig tradition, hade genomgått flera förvandlingar innan Shakespeares drama om släkterna Capulet och Montague och deras oförsonliga fejd som leder till kärleksparets tragiska död blev till.
   I Göteborgs Stadsteaters inscenering möter vi en mycket lyckad förening mellan Shakespeares språk (i översättning av Göran O. Eriksson) och en scenografi och kostymering som placerar händelserna i vår tid. Men det är inte bara det yttre som förflyttar fokus till nutiden. I Maria Löfgrens regi lever rollfigurerna ett liv av idag. Emelie Jonssons Julia och Jonathan Rodriguez´ Romeo är två typiska tonåringar som vi känner igen; vi får erfara allt från tonårsaktig trots gentemot vänner och föräldrar till en äkta förtvivlan över att inte kunna leva ett gemensamt liv i kärlek.


Båda två spelar med ett brett register, med tvära kast i sina känslor, otålighet och överdrifter men också en äkta styrka. Julia är ljuvlig i sitt trevande koketteri och spröda hängivenhet när hon träffar Romeo. Han, en kille på stan, ute efter fest och äventyr möter sin första kärlek och hans slängiga och raljerande jargong förvandlas till ömhet och glödande passion. Aldrig har Shakespeares språk klingat så naturligt! Även många av de andra rollprestationerna är ypperliga. Särskilt Lisa Lindgren som Julias egocentrerade mor, Carina M. Johansson som Julias amma och Thomas Nystedt som Broder Laurence.
   Scenerna interfolieras, kompletteras och kommenteras av en uppfriskande mix av musik och sång av så skiftande storheter som Håkan Hellström, The Beatles och Stefan Nilsson. Stilbrotten berikar och fokuserar med element från olika traditioner för att nå publiken och aktualisera budskapet. Lekfullt och allvarligt övertygas vi om att Verona City ligger på Götaplatsen.

Iva Åberg

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (40 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare

20
  1. Elin 2007-09-10 07:42

    Skön Romeo och Julia. Så underbar, med grym ensemble!

  2. fia 2007-09-10 10:13

    grym julia.
    julia-emilie jonsson- är grym och äntligen fattar jag varför man sätter upp en klassiker!spelet mellan henne och romeo-jonthan rodriges är oslagbart,så på riktigt!
    helt underbart!

  3. karin 2007-09-16 05:35

    underbart! En klassiker som rockar på stora scenen – det är ovanligt men nu har det hänt. Ljuvliga Romeo och Julia-paret, en helt underbar ensemble och storslagen uppsättning. Ömsint kärleksfullt svart och roligt. En härligt teaterkväll!

  4. lotta 2007-09-17 03:33

    flamsigt utan svärta. tyckte föreställningen saknade djup och svärta. det mesta flamsades bort. Lägg då till ett antal MORD på Håkan Hellströms fantastiska låtar. Jag ville bara gråta till slut. Dock, plus för Eric Ericsson, som klarar att få igång även en stiff premiärpublik!

  5. jonas 2007-09-18 09:39

    Allt och mer! En föreställning som innehöll allt – humor, svärta, liv och död. En så tydlig bild av ett samhälles generationskonflikt att man vill gråta och gå hem och ringa farmor. Bra skådespeleri. Bra musik. Härlig koreografi. Och tårar på det.

  6. Lars 2007-09-23 12:51

    Blaj!!!! Tramsigt och rät igenom dåligt.

  7. Lars 2007-09-23 12:52

    Blaj!!!! Tramsigt och rät igenom dåligt.

  8. Sofia 2007-09-23 02:51

    En Besvikelse!! Föreställningen var en riktig besvikelse…

  9. Sofia 2007-09-23 02:52

    En Besvikelse!! Föreställningen var en riktig besvikelse…

  10. Kerstin 2007-09-24 01:18

    Bra! En mycket bra och heljluten föreställning. Vilken kväll. Jag skrattade och grät.

  11. Elin 2007-10-08 09:39

    svar. ”Dock, plus för Eric Ericsson, som klarar att få igång även en stiff premiärpublik!” som Lotta skrev.

    Bara så du vet, premiärpubliker är aldrig stiffa.

  12. Marie 2007-10-21 10:49

    Skit! Jag gick i pausen. Och skulle gärna gått tidigare om det inte vore för min hövlighet. Det säger väl allt?

  13. Kanya 2007-11-01 04:10

    Shakespears kärna når fram. MariaLöfgren har lyckats med vad Shakespear slog igenom med. Konsten att blanda högt och lågt. Sofistikerat med grova sexskämt.
    Bra gjort

  14. soso 2007-11-08 12:17

    visst funkar det. Toppbetyg till huvudrollerna. En scen som sticker ut är när R och J tumlar runt i en dans/kärleksakt. Eric Ericsson är som gjuten.
    Minus till att det (som alltid) ska framställas som så ”tufft” när man slåss och mördar: fräcka skinnkläder, muskulösa tatuerade armar, tung musik under de scener där det bråkas. Och så är det trist med schablon-sex-skämt (läs jucka mot allt och alla så fort man säger kuk).
    Summan är ändå en helkväll med uppdaterad klassiker. Tack o lov att det äntligen blev nåt bra på den teatern sedan den nya ledningen tog över.

  15. Amela, Adam, Alexandra och Sofia 2007-11-14 10:44

    Döden var efterlängtad. Helt fel känsla som aldrig någonsin skulle kunna mäta sig med originalet. Osynkade dialoger där språket betonades på helt fel sätt. Plus för Eric Ericsson som satte lite färg på det hela. Julia var tyvärr brutalt irriterande.. .

  16. Ulla 2007-11-15 10:08

    ytligt fult och segt. Varför?! Man kände inte ett skit med karaktärerna, det hela var väldigt ytligt och otroligt gammeldags. Ful scenografi, fula kläder, skitdåligt ljud och fula danser. Jag längtade efter att de skulle dö. Mitt betyg går till det fina ljuset och de typ två skämt som Eric Ericson satte.

  17. tove och petter 2007-12-08 12:56

    Fy fan vad ballt! Var med klassen och såg showen i torsdags! Det var verkligen super super bra! Musiken var grym och skådespelarna jättebra!
    Om vi vetat att shakespeare var så här bra hade vi gått oftare på teater. Se den!

  18. Birgitta 2007-12-08 01:06

    Underbar kväll! Var med mina vänner och min 14-åriga dotter och blev så oerhört glad över det tydliga genusperspektivet! Brukar inte vara roligt att ta med min dotter på Shakespeare men nu spelades många av killrollerna av tjejer vilket gjorde föreställningen fantastisk. Underbar musik. Jättebra skådespelarinsatser av alla. En fullsatt salong som alla njöt och gav stående ovationer. Erik som ciceronen helt otrolig. Jättebra!!!

  19. Emma 2007-12-13 01:23

    Lika bra andra gången! Så synd att pjäsen är slut nu… Jag intervjuade Jonatan Rodriguez som spelade Romeo och han är lika trevlig och störtskön som han framstår i pjäsen… Jag fick även presentera mig för Carina M Johansson som spelar amman och även Emmelie som spelar Julia. Jättekul att snacka med Jonatan och träffa de andra två… Säg inget dåligt om pjäsen! Den är grym! That´s it!

  20. elin 2008-01-07 07:47

    Andra gången. Andra gången jag såg den blev jag uttråkad. Måste säga att jag förstod vad detta berodde på. REGI!
    Bygger man inte på flera lager så skådespelarna har fler saker än EN sak att spela på, så sviker det efter premiär.
    Och det gör det.