Nyheter [2010-07-05]

Nummer frågar vad Moderaterna lovar

ALMEDALen 2010. Årets mesta politikerhappening är i gång, i år med rekordmånga programpunkter varav 70 handlar om kultur. Nummer rapporterar på plats i Visby, givetvis med fokus på scenkonst. Vi inleder med tre frågor till Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth.

Gotlands länsteater, en av landets minsta institutionsscener, var välbesökt när kulturministern Lena Adelsohn Liljeroth under vinjetten ”lovar” – en programserie där riksdagspartierna grillas om sina kulturlöften – var först ut att berätta vad hennes parti ställer i utsikt för kulturområdet om Alliansen vinner valet.

För initiativet bakom programserien Kultur i Almedalen 2010 står bransch- och arbetsgivareorganisationen Svensk Scenkonst i samarbete med Länsteatern Gotland, Riksteatern, Länsteatrarna i Sverige och Kulturrådet.
   Den som hade väntat sig en het debatt mellan moderata Liljeroth och seminariets samtalsledare, Svensk Scenkonsts förbundsdirektör Sture Carlsson och Kulturrådsordförande Kerstin Brunnberg fick vänta förgäves. Hett var det däremot i lokalen och en möjlig förklaring till att en femtedel av publiken efter hand lämnade utfrågningen. Eller så saknade man fler löften och fetare valfläsk. För varje påpekande om behovet av mer resurser – vare sig det gällde för konstnärspensioner eller eftersatt renovering av kulturinstitutionerna – påpekade Adelsohn Liljeroth att kostnader måste finansieras. Det enda löfte hon egentligen gav var att kulturbudgeten i varje fall inte minskar om Alliansen får förnyat mandat.

Efter det en halv timme långa samtalet ställde Nummer tre konkreta frågor till Lena Adelsohn Liljeroth om vad moderaterna egentligen lovar.


Gotland blir vid årsskiftet en av fem regioner med så kallad kulturkoffert*. Vad kan du lova gotlänningarna att det konkret innebär för kulturen?
   – Gotland är i någon mening kultur mer än många andra regioner och har själva legat på för att få större möjligheter att påverka inriktningen av de statliga medlen. Det ger ett ökat engagemang och det är bra.

Vad kan du lova för att få mer sponsorpengar till kulturen – redan förra valet utlovades generösare avdragsmöjligheter för sponsring men ingenting har hänt?
   – Jag kommer att fortsätt att tala om det, och fortsätta att lyfta de positiva exemplen. Kanske kan en arbetsgrupp med Kulturrådet ge svar på frågan? Jag kommer också fortsätta diskussionerna med Skatteverket så de blir bättre på det här. Tidigare har de inte kunnat svara på de mest elementära frågorna, det kan de i varje fall idag.

Alliansen stödjer kulturella och kreativa näringar. Vad lovar nya Moderaterna de kreativa utövarna?
   – Att vi ser dem. Att vi inser att de har en rätt tuff situation. Påminna dem om att de kan vara glada åt att de fått lägre skatter. Att vi gärna vill veta vad vi ytterligare kan göra för att underlätta.

* Läs Portföljmodell blir kulturkoffert.

NUMMER UNDER ALMEDALSVECKAN
Politisk scenkonst som kulturpolitik
Koffertmodell med många fack
FP vill ha ett Strindbergsjubileum
Vänsterpartiet lovar en miljard extra till kulturen
Bildning vägen till en efterfrågad kultur
Reinfeldt om kulturarbetare
Samverkan framtidens honnörsord
Almedalsveckans officiella hemsida


TIDIGARE VALBEVAKNING I NUMMER
Feministiskt initiativ: ”Utan jämställdhet ingen kvalitet”
FP vill sortera bort skräpkultur
Scenkonsten osynlig hos Alliansen
Entartete kulturpolitik
Kulturrådet får regionaliseringsuppdrag
Fortsatt debatt om regionalisering
Branschen om kulturpolitiken i valet
”Slakt av ensembleteatern?”
Kulturen – är det valfrågan?

Gert Lundstedt

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare