Soffmimare i butikenLinn Bergström och Henrik Bäckbro i Du och jag och barnen älskling som spelas i en inredningsbutik, efter stängningstid, på Kungsholmen i Stockholm.
Recensioner [2007-05-22]

Soffmimare i butiken

Du och jag och barnen älskling av Camilla Blomqvist och Maline Casta
Scen: Room, Alströmerg 20
Ort: Stockholm
Regi: Camilla Blomqvist och Maline Casta
Medverkande: Linn Bergstam och Henrik Bäckbro


Nog har man gäckats av konsumtionsdjävulen någon gång när en scenografi innehållit läckra möbler eller föremål som man vill men inte får köpa med sig hem. När de unga teaterskaparna Maline Casta och Camilla Blomqvist iscensätter sitt mimpräglade ”drömspel för kvalitetssäkrade vardagsrum” i en trendig inredningsbutik finns dock en teoretisk möjlighet att köpa med sig scenografin.

Jag skriver ”teoretisk möjlighet”, eftersom spelrummet är inhyst i trendiga R.O.O.M. på Kungsholmen i Stockholm. Ett stenkast från lattekulturens högborg Västermalmsgallerian kan den som har råd just nu gå på teater och sedan shoppa med sig scenografins soffa i svart skinn för 29 950 kr (fast nu var den visst nedsatt 20%…). Detta konceptuella val av spelplats blir helt avgörande för upplevelsen. Castas och Blomqvists nyskrivna pjäs Du och jag och barnen älskling kunde knappast haft bättre tajming efter denna vårs väskdebatt på tidningarnas kultursidor.


I pjäsen skildras ett ungt par, ett stereotypt innerstadspar á la livsstilsmagasin, i ett vardagsrum som tycks hämtat ur en lägenhetsannons eller någon coffee table-tidskrift. Det sitter prislappar på rekvisitan, allt går i svart, vitt och grått. Paret är iklädda likadana röda overaller av känt märke och ljusblå tofflor. Detta kunde ha utvecklats till ett riktigt Yes Logo-kalas om det inte vore för den snyggt förtäckta konsumtionskritiken. 
   Den fragmentariska och onelinerspäckade texten känns dessvärre temposvag och stapplande på sina ställen. Men mimarna Henrik Bäckbro och Linn Bergstam lyckas ändå via sitt slipade kroppsspråk förmedla en trovärdig och underhållande satir över hur dagens unga vuxna tycks ägna mer tid åt att prata om olika kaffesorter eller välja färger till vardagsrummet än att ägna sig åt sina egna och varandras känsloliv. Det är ett listigt konsumtionspolitiskt grepp i lejonets egen kula och jag hoppas verkligen att pjäsen ska drabba rätt människor under sin korta spelperiod.

Cecilia Djurberg

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (10 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare

5
 1. Zmija 2007-05-27 03:11

  Rätt. Tror den drabbade mig!

 2. Valle 2007-05-28 12:36

  Trojansk Casta. Jag tycker att Maline Casta verkar vara en intressant person. Läste en intervju med henne hos er för några år sedan. Med R.O.O.M-föreställningen tycker jag att hon är en härlig trojansk häst som häcklar konsumtionssamhället där det verkar.

 3. Janna 2007-05-28 12:37

  Försoffat. Idén är kul, men jag tycker inte att det funkade så bra konstnärligt. Därför bara en tvåa.

 4. Peter 2007-05-28 03:41

  Vilse i pannkankan. För mig handlade föreställningen om en generations sökande efter mening och identitet. Bra gjort, med nästan inga resurser alls!

 5. Daniel 2007-05-29 12:08

  Frascht. Oväntad och spännande val av lokal. Jag gillade hela grejjen. Tycker iof inte att den häcklade Konsumtionssamhället utan uppfattade den rätt mkt som visuell och skruvad poesi.