Österrikarna Kunstplages Romeo & Chulio, en musikalisk kärleksberättelse om hur två män i varsin björnkostym till slut finner varandra, spelas på Stockholm Fringe Fest 2012. Foto: Odysseas Stamaglou
Nyheter [2012-08-23]

Samhällskritik och tokiga infall

Stoff – Stockholm Fringe fest 2012
Plats: Kulturhuset
Ort: Stockholm
Länk: Stockholm Fringe Fest 2012
Pågår till och med lördagen den 25 augusti

STOCKHOLM. Stoff (Stockholm Fringe Fest) 2012 är en minst sagt brokig festival vars tredje upplaga just nu pågår på Kulturhuset i Stockholm. Nummers Thomas Olsson var på plats under den första av fyra festivaldagar.

Även om regnet strilar ned över Sergels torg så tvekar inte den unga gruppen Veckans affärer att genomföra sitt dansperformance Not yet decided kring sociala identitets- och rollspel utomhus. Medan publiken sökt skydd under tak väckte föreställningen en hel del nyfikenhet, både från de som har torget som sitt vardagsrum och de som bara tillfälligt råkar passera. Men när några unga killar med attityd slår sig ned i soffan och tar tag i en fjärrkontroll blir de varsamt bortmotade – interaktiviteten har förstås sina gränser i stadsrummet. 

Not yet decided ingår i festivalens satsning ”Young Stoff” på Ung scenkonst och känns med sin lättsamma hållning väldigt typisk för invigningsdagen som helhet. För precis som i Sandrine Lindgrens och Ishmael Falkes traFika finns det antydningar till ett samhällskritiskt tonfall, som dock inte tillåts ta alltför stor plats. Deras dockteater med knivar och gafflar samt pantomimartade dans med små trafikskyltar känns som en egenartad kusin till den brittiska diskbänksrealismen, när de försöker övervinna vardagens tristess på alla sätt.

Österrikarna Kunstplages Romeo & Chulio är en musikalisk kärleksberättelse om hur två män i varsin björnkostym till slut finner varandra. En charmig föreställning som förhåller sig mycket fritt till Shakespeares Romeo och Julia.

Romantik, eller rättare sagt naturromantik, är temat för Bryan Fritzs och Christoffer Schieches duett Native Red, där såväl fågelfjädrar som den tyska musiken skapar betydelsebärande bilder.

De smakprov som den irländska ståupparen Abie Philbin Bowman gav under onsdagskvällen gör mig nyfiken på hans båda enmansföreställningar Sex, Lies & the KKK och Jesus: The Guantanamo Years som ges under fredagen respektive lördagen.

Det är samtidigt en god idé att bläddra ordentligt i den välmatade programtidningen för att hitta guldkornen i årets upplaga av scenkonstfestivalen Stoff. Missa dessutom inte alla konstinstallationer eller performance som pågår i trapphuset eller i foajén till hörsalen.  Själv var jag länge helt övertygad om att Kaitlin Brewer hade krossat ett antal fönsterrutor innan jag fick veta att det var minutiöst utförda skulpturer jag såg.

Thomas Olsson

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare