Sesams sagobok öppnar sigMagnus Hjelm och Lisa Johansson spelar Viggo och Vida som hittar en gammal bok med en gömd sagoskatt i Dockteater Sesams nya föreställning. Foto: Lina Ikse Bergman
Recensioner [2009-03-12]

Sesams sagobok öppnar sig

Bokens hemlighet av Nasrin Barati
Scen: Dockteater Sesam
Ort: Västra Götaland
Regi: Nasrin Barati
Scenografi: Nasrin Barati
Ljus: Ernesto Mejia
Kostym: Anna Ruckman
Medverkande: Magnus Hjelm, Lisa Johansson
Skuggfigurer: Nasrin Barati, Henning Cedmar Brandstedt
Länk: Dockteater Sesam


RECENSION/BARNTEATER. Två sagor i en förtrollad bok får liv inför våra ögon och för oss med sig in i skuggteaterns värld. Dockteater Sesam fortsätter med Bokens hemlighet sin kulturgärning som motvikt mot det kommersiella bruset.

Dockteater Sesam i Göteborg har öppnat en ny scen tvärs över torget, bara något tiotal meter från ursprungsscenen. De två scenerna, i samarbete med biblioteket på samma torg, bildar nu tillsammans ett riktigt lokalt kulturcentrum.
   Och detta firas naturligtvis med en ny pjäs. Nasrin Barati inviger Lilla scenen med en nyskriven pjäs, Bokens hemlighet. Den vänder sig till barn i förskoleåldern, med den uttalade ambitionen att inspirera till bokläsning.


Två barn går vilse på ett bibliotek och hittar en tjock gammal bok, som blir lika stor som de själva. I boken hittar de en sagoskatt – två spännande sagor vars figurer får ett eget liv under läsningens gång. Berättelserna blir nämligen till ett vackert och färgglatt skuggspel i Sesams händer.
   De skira skuggfigurerna är utarbetade in i minsta detalj och fiffiga tekniska lösningar låter skådespelarna Magnus Hjelm och Lisa Johansson gå in i och ut ur rollerna som de två barnen, berättare och skuggspelare.


Scenen, försänkt i en trolsk belysning, är fantasieggande och precis så mysig som man vill ha det omkring sig när man sätter sig ner i lugn och ro för att läsa en saga för sitt barn. Ljuset (Ernesto Mejia) är varmt och välkomnande och följer i mångfacetterade skiftningar alla scenförvandlingarna under spelets gång.


Nasrin Barati fokuserar på berättandets och lyssnandets betydelse som motvikt till den ständigt nya ström av intryck som sköljer över oss och våra minsta. Här möter vi en annan värld än den passiva mediekonsumtionens! Som ett barn sa efter föreställningens slut: ”Sådana här saker har jag aldrig hört förut!”

Iva Åberg

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (0 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare