Recensioner [2004-03-08]

Sett i veckan: The Score, A Clockwork Orange 2004, Arbetarklassen sista hjältar, Vivagina, SmåBarnsFöräldrar, Bonus, Carmina Burana

SETT I VECKAN. Här hittar du kortfattade beskrivningar av föreställningar vi hunnit se på sistone.    Denna vecka har vi smakat av utbudet i Stockholm, Malmö, Umeå och Eskilstuna.

HELA SVERIGE
The Score av och med Bounce Streetdance Company
De vita jympadojorna i raden bredvid mig studsar redan innan Bounce kommit in på scenen. Dansföreställningen The Score är en lekfull och medryckande lek med filmmediet och gangsterklichéernas värld. Själva historien är enkelt sammansatt, hur den berättas är mer intressant: Bounce struntar i tyngdlagen, klättrar på väggarna, låter munkar åka rollerblades och kroppar svindla. Allra bäst är det när alla är på scenen samtidigt: åtta dansare men bara en organism.
På turné i Sverige
(MP)

STOCKHOLM
A Clockwork Orange 2004 av Anthony Burgess
Se den om du vill uppleva Morgan Alling göra en huvudrollsprestation som knäcker, i dubbel bemärkelse, eller om du är cineast och har en böjelse för att kartlägga bearbetningar i scenversioner av kända filmer.
   Men se den inte om du är cineast och tycker att Kubricks film fulländade Burgess’ roman (och att alla andra alla andra ska ge fan i den), eller om hela reality-doku-köret står dig upp i halsen så att t o m satir känns too much vid det här laget. Eller om du avskyr publikinteraktivitet och vill sitta passivt nedsjunken i stolplyschen när du går på Dramaten.
Spelas på Dramaten i Stockholm
(CD)

Arbetarklassen sista hjältar av Peter Birro
Paradisvarning för den som dyrkar den alkoholförtätade konstnärsmyten och inte tycker att Persbrandt och Ahlstedt är för evigt är synonyma med Gunvald respektive Barba-Pappa.
   Roligt? Ja, gillar man bokstavligen galghumor och manlig självömkan är detta en fullpoängare. Men som kvinna gäller det – återigen bokstavligen – att hänga med i de tvära vänstersvängarna.
Spelas på Elverket (Dramaten)
(YL)

Vivagina av Eve Ensler
Hur länge kan man snacka kussimurra på Mosebacke egentligen? Ja, i minst sju år, för det har Kim Anderzon bevisat – och det är fortfarande lika roligt! Åtminstone för oss som har en… Den som grämt sig över att ha varit uppbokad av annat på måndagkvällar de senaste sju åren kan dock vara lugn, det blir bara ett uppehåll så länge Kim spelar Grymt fett. Det lovade alla vaginors fanbärare dyrt och heligt efter applådtacket denna sista ”seminariekväll” för säsongen. Och faktiskt vankas också lite turné.
Håll koll själv via Kim Anderzons webbsida och Mosebackes dito
(CD)

MALMÖ
S.B.F – SmåBarnsFöräldrar
SmåBarnsFöräldrarna i publiken kluckar igenkännande åt de två minst sagt stressade föräldrarna på scenen, med nappflaska i ena handen och portfölj i den andra. Helt utan röster men med ett fascinerande kroppsspråk lyckas mimarna Anna Karin Sersam och Ed Damron gestalta vardagslivet hos en tvåbarnsfamilj. En ständig berg-och-dalbana med vansinne, ilska och kärlek. De byter smidigt mellan att spela de busiga ungarna och de kämpande småbarnsföräldrarna.
   Kan inte låta bli att undra vad den gravida tjejen i publiken tänker… själv blir jag faktiskt lite avskräckt.
Spelas på Expressteatern i Malmö
(KL)

UMEÅ
Bonus av och med NomoDaco
När en punkt i det kompakta mörkret skingras finns tre dansare plötsligt där. Nomo Daco – Northern Movement Dance Companys nya Bonus består av tre vitt skilda koreografier. Somliga drömska, andra mardrömslika. Ibland är det bara helt galet: En kvinna plockar blad av rosor och tre 80-talsmotionärer hoppar hage – allt till en finsk turboversion av ”Miljoner av rosor”.
Spelas under våren. Mer info på NomoDacos webbsida
(MP)

ESKILSTUNA
Carmina Burana av Carl Orff
Det finns flera skäl till tårar för den som ser denna uppsättning av Carl Orffs körverk. Tårar av rörelse över det sjuttiotal amatörkörsångare som med liv och lust lärt sig sin latinska utantilläxa och därtill med engagemang och övertygelse gestaltar medborgare i nazitidens Tyskland. Tårar av förtvivlan då vedervärdiga bilder föreställande den allra värsta sorten av människoförnedring målas upp framför våra ögon. Att tolka Carmina Buranas lyriska sånger och pompösa körsatser mot en tysk 30-talsfond är inte problemfritt, men bjuder utan tvekan på en stark upplevelse.
(AH)
Sörmlands Musik och Teater i Lokstallet, Eskilstuna
Obs: Ett reportage från Sörmlands musik och Teater publiceras hos oss senare i veckan.

nummer.se

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (0 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare