Nyheter [2001-02-07]

Skådespelare ska ge elever språk

STOCKHOLM. Skådespelare kan ge elever det språk de behöver för att inte ta till våld, rasism eller mobbing för att hävda sig. Det anser skådespelaren Rico Rönnbäck som genom stiftelsen Shakespeare 91 leder en specialutbildning för 40 skådespelare.

Idén är att skådespelarna redan i maj ska vara färdigutbildade för att arbeta med unga i landets skolor.
   – Med grundprogrammet räknar jag med att 40 skådespelare kommer att kunna nå ut till 65 000 skolelever under ett läsår, säger Rönnbäck.
   Själv har Rönnbäck arbetat med skolelever sedan mitten av 80-talet. Eleverna har mycket att lära av skådespelare och scenarbete, anser han.
   – Vi kan inte ge den kunskap lärarna ger, men vi kan väcka en empatisk förmåga och gestalta hur olika situationer kan se ut. Vi kan också samtala om situationer, något som skolan sällan har tid till.
   Genom stiftelsen Shakespeare 91 hoppas nu Rönnbäck nå ut till fler skolor. Målet är att 100 skådespelare ska ingå i en pool med namnet Sveriges skådespelare i samarbete för en bättre skola.

Lyckat försök i Haninge
En högstadieskola som redan provat på konceptet är invandrartäta Jordbromalmsskolan i Haninge söder om Stockholm. Här har eleverna förbättrat sina skolbetyg sedan de fick chans att arbeta med teater och skolan har också blivit tryggare för både elever och lärare.
   – Eleverna blir mer synliggjorda och lyssnade på. De får också en chans att göra något bra både för sig själva och för andra, säger skolans rektor Margaretha Hertelius.

Cecilia Djurberg

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare