Årets Selma Lagerlöfpristagare Björn Söderbäck medverkar varje sommar i Västanå teaters uppsättningar i Berättarladan i Sunne. Här i Peer Gynt 2006. Foto: Lars Sundestrand
Nyheter [2012-06-25]

Söderbäck får Selmas Söderpris

SUNNE. Just nu spelar han Molières Misantropen på Västanå teater – svensk folkton tryfferad med franska fraser – men under sitt yrkesliv har han framför allt arbetat med Selma Lagerlöfs texter. Skådespelaren Björn Söderbäck får i år Selma Lagerlöf-sällskapets Karin Söder-stipendium.

Selma Lagerlöf-sällskapet delar varje år ut Karin Söder-stipendiet på 10 000 kronor till en person som har lagt ner arbete och engagemang på att sprida och öka kännedom om Selma Lagerlöf och hennes författarskap till barn och ungdomar. Priset går i år till skådespelaren Björn Söderbäck.

Björn Söderbäck är frilansande skådespelare och har under många år framfört en rad egna föreställningar inspirerade av Selma Lagerlöfs liv och verk, inte minst för barn och ungdomar. Till de mest kända hör hans timslånga dramatisering av Nils Holgerssons resa. Björn medverkar också regelbundet i Västanå teaters föreställningar, som varje sommar spelas i Berättarladan i Rottneros.

”Med en röst som skiftar i nyanser och skepnader, med rörelser som visar både örnens vingar och björkens vita stam, trollbinder Björn barn och ungdomar i hela Sverige, med enmansföreställningar byggda på Lagerlöfs noveller och romaner” lyder delar av motiveringen.

Priset delas ut vid Selma Lagerlöf-sällskapets årsmöte i Berättarladan under Kulturveckan i Sunne den 11 augusti.

Mer om Västanå teater:
Nummers chefredaktör Anna Hedelius recenserar Misantropen i SVT Kulturnyheterna.

Nummer.se

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare