Fördjupning [2001-06-01]

Sommarteater i Pildammsparken

MALMÖ. Så länge Malmöborna kan minnas har det spelats buskis i Pildammsparken om sommaren. I år har manus skrivits av Toni Rhodin och musiken av Sven Bornemark - båda med barndomens fötter i artistlivet. Något annorlunda är Pelle Öhlunds och Nina Jemths medverkan. Till vardags bildar de Varietéteatern Barbés och lustspel har de aldrig tidigare medverkat i. Nummer fick sig en pratstund med Pelle Öhlund som är mitt uppe i repetitionerna.

Hur kommer det sig att ni har två av de bärande rollerna i Ett skott från astrakanen?
   – Ja, du… jag tror att det var så att vi blev uppringda faktiskt (skratt). Både Nina och jag har ett förflutet i Varieté Vaduvill och då åker man runt på olika tältturnér och lär känna andra som kuskar runt – däribland Toni Rhodin. Vi har hälsat på varandra genom åren och sett varandras föreställningar och den här gången blev det så att vi gjorde gemensam sak.

Men är inte steget långt från den form av teater som du och Nina spelar annars till att göra buskis i Pildammsparken?
   – Jo, visst är det det. Det finns ju så kallad finkultur och fulkultur fast jag personligen hatar den typen av kategoriseringar. Skillnaden mellan vad jag och Nina gör på egen hand och vad vi kommer att göra i sommar är att i en föreställning som Ett skott från astrakanen behöver publiken inte tänka och analysera – bara skratta. Komedi och lustspel handlar om tajming. Sitter inte den faller det platt. Däri ligger även utmaningen. Jag har ju aldrig spelat buskis tidigare så det är definitivt en ny grej.

Och med en större publik än vad ni är vana vid?
   – Ja. Sommarteater i Pildamsparken är en väldigt folklig företeelse. Och det är just det som gör föreställningen. Man samlar släkt, vänner och familj, tar med sig en picknick-korg och filt och blir underhållen. Det är sång, dans och den ena förvecklingen efter den andra. Det är dessutom gratis.

Tror du att det kommer en annan publik nu när allmänheten får reda på att ni är med?
   – Oj, det har jag inte ens tänkt på, men det är givetvis möjligt.


Kommer föreställningen att influeras av Barbés sätt att arbeta?
   – Nä, inte alls. Vi blev tillfrågade om vi ville vara med i Tonis och Svens produktion och vi tackade ja. Alltså är vi med på deras premisser. Hade vi velat göra en Barbésliknande föreställning hade vi skickat in ett eget manusförslag.

Blir det en kul föreställning?
   – Det får vi hoppas. Vi har bara repeterat i en vecka än så länge och mycket återstår att göra. Ett skott från astrakanen är det första buskismanus jag läst så jag har inget att jämföra med på ”kulighetsfronten”. Men vi hade ju inte tackat ja om vi inte fått en bra känsla inför hela grejen. Förresten så medverkar även Hans-Petter Edh som till vardags arbetar på Hipp. Och Bärra Andersson som är en av Bröderna Lagerståhl. Och han är ju kul har jag hört!

Pauline Bengtsson

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare