Talar du kulturpolitiska?Tankesmedjan Det osynliga ger ut boken Parlören – En ordbok för icke mätbara värden för att vässa kulturdebatten.
Nyheter [2009-02-13]

Talar du kulturpolitiska?

LITTERATUR. När Kulturutredningen nu lagt sina förslag är det dags för debatten att börja. För att debattera behövs ord. Ord som synliggör. Tankesmedjan Det osynliga ger ut boken Parlören som ska ge oss verktygen för att diskutera kulturens icke mätbara värden.

Kulturdebatt efterlyses ofta, fast oftast går det trögt. Men Skuggutredningen och Tankesmedjan Det osynliga lyckades just få igång en debatt förra året när nämnda utredning lanserades och Jacob Hirdwalls pjäs Det osynliga spelades.
   Att de drev på för en kulturdebatt var för att de tyckte att det var tyst trots att regeringen utredde en ny kulturpolitik. Tyst både från politiker och bransch. Så kommer inte berget till Muhammed får väl … Sagt och gjort, Skuggutredningen drog igång på webben och bad om svar på frågan ”Hur ska Sverige bli ett världsledande kulturland”.
   Några månader senare bildades den politiskt obundna tankesmedjan Det osynliga av dramaturgen Jacob Hirdwall, regissören och konstnärlige ledaren för Orionteatern Stina Oscarson, skådespelaren Jonas Kruse, och dramatikern Erik Uddenberg.


Nu är Kulturutredningen framlagd och ute på remiss i tre månader (läs mer i artikeln om utredningen). Skuggutredningen har å sin sida redigerat och sammanställt de 250 svar man fick in – från enskilda personer till stora organisationer – i en närmare 200-sidig skrift med samma namn, Skuggutredningen, som ger en bild av vad som saknas i regeringens kulturutredning.
   – Nu har Kulturutredningen avslutat sitt arbete, nu börjar vårt, sa Skuggutredningens Stina Oscarson när man, timmarna efter att Kulturutredningen presenterat sin 900-sidiga skrift, samlade till presskonferens på Lava på Kulturhuset i Stockholm.


Med det menade hon att nu börjar arbetet med att diskutera utredningen. Men makten sitter som bekant i språket. Så ”den som har makten över orden har också makten över tankarna” konstateras i förordet till Parlören – En ordbok för icke mätbara värden som Tankesmedjan Det osynliga påpassligt ger ut för att vässa kulturdebatten.
   För idag, menar Parlörens författare, är det mest ekonomiska resonemang som får utrymme i debatten. Men de icke mätbara värdena måste också in. Det är bara att slå upp Parlören och börja plugga, och reflektera.


Där står först ”Absoluta värden”, med förklaringen: ”De vi strävar efter. De vi hoppas ska finnas. De vi aldrig kan nå”. Sammanlagt 183 ord av 45 skribenter i absolut fickformat. Vad är ”etnoporr”, och ”finkultur” egentligen? Eller ”motsägelsefullhetsstyrka” (ett av de mer svårdefinierade orden som kräver två och en halv sida för att förklaras, ett ord som garanterat kan användas om Kulturutredningen).  Eller ”vision”, som rätt och slätt förklaras ”en föreställning om ett bättre livsalternativ”. Så enkelt sagt, så omätbart, och så frånvarande i kulturutredningen.


 


FAKTA OCH LÄNKAR
Parlören och Skuggutredningen i sammanställning kan beställas på Vulkan.
Det osynligas webbplats
Känner du igen ordboksupplägget är det förmodligen för att du redan har ett exemplar av Nummers Teaterlexikon.

Gert Lundstedt

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare