McKittrick Hotel - namnet är bekant för alla som har sett Hitchcockfilmen Vertigo. I bottenvåningen ligger Manderlay bar. Kanske känns repliken "Last night I dreamt I went to Manderlay again" igen från Hitchcocks film Rebecca? Foto: Anna Hedelius
Fördjupning [2012-06-30]

Teater på New Yorkiska

NEW YORK. Parkteater Deluxe i Central Park och performativ vandring i ett övergivet trettiotalshotell. Teater på Manhattan är mycket mer än musikaler och Broadwayglam. Nummer reste dit.

Lagom till sommaruppehållet kastade jag mig loss från redaktionsstolen för att mysa i New York, givetvis med viss portion teater och musik på menyn. Inledningskvällen på ansedda ståuppklubben Comedy Cellar var en utmärkt uppvärmning för mig och mitt sällskap som, båda smått jetlaggade, hamnade på första bänk och givetvis inte undgick att hamna i den absoluta skottlinjen för komikernas avfyrade invektiv.

Källarintimiteten förbyttes senare under veckan mot storslagen parkteater. I femtio år har The Public Theater bjudit på Shakespeare in the park i hjärtat av Central Park. Meryl Streep, Al Pacino, Natalie Portman och Philip Seymour Hoffman är bara några av de skådespelare som stått på Delacorte Theater under bar himmel och framför ett publikhav på 1800 personer. I år spelar Lily Rabe Rosalind i As you like it med en bedårande kvickhet, ackompanjerad av en ensemble där blankversen är välstämd, liksom banjon, gitarren och fiolerna som bäddar in uppsättningen i bluegrass.

Precis som i Stockholm är parkteaterkalaset gratis. Köandet efter biljetter är dock en happening i sig. Börja i gryningen, förslagsvis med en picknickkorg, eller gör som vi – drick din take away-kaffe i standbykön vid halvsextiden på eftermiddagen inför föreställningen som börjar åtta.


David Furr, Renee Elise Goldsberry and Lily Rabe i As you like it i regi av Daniel Sullivan. Foto: Joan Marcus

 

Mer Shakespeare, om än mycket fritt tolkad, fick vi oss till livs på det trettiotalsinspirerade McKittrick Hotel i Meatpacking District. Här har kompaniet Punchdrunk sedan ett drygt år tillbaka bjudit tusentals besökare på den performativa vandringen Sleep no more, baserad på tragedin Macbeth och utformad som en film noir à la Alfred Hitchcock. Med ett milt sagt spöklikt soundtrack i öronen och vita karnevalsmasker för ansiktena vandrade vi under tre timmar fritt genom hotellets dunkla och extremt detaljrikt utrustade rum, fördelade på sex våningar, och kunde när som helst hamna mitt i ett våldsamt slagsmål eller en ömsint kärleksscen.

Mycket snart kom jag och mitt sällskap bort från varandra för att följa våra egna impulser och de karaktärer som intresserade oss. Därmed fick vi också uppleva helt olika brottstycken av uppsättningens många berättelser. Oavsett vilken väg man som besökare väljer får man garanterat en intensiv upplevelse att ta med sig ned i Manderlay Bar, där all publik så småningom samlas för att spisa jazz och välbehövliga drinkar.

Läs mer om Sleep no more här och här.

Anna Hedelius

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare