Nyheter [2008-06-02]

Teaterhögskolan + Dramatiska institutet = sant?

teaterutbildning. Teaterhögskolan och Dramatiska institutet kan komma att slås samman till en institution. Respektive högskolas styrelse har beslutat att jobba för detta, i syfte att få till ett samarbete mellan regi- och skådespelarperspektivet. DI:s rektor Per Lysander räknar med att beslut kan fattas i september.

Teaterhögskolan och Dramatiska institutet i Stockholm kan komma att slås samman till en institution. Det har respektive högskolas styrelse beslutat att jobba för. Dramatiska institutets rektor Per Lysander har under sitt chefskap drivit på för detta.
   – Helt enkelt för att jag ser att det varit en svaghet i vår utbildning. Vi har utbildat spännande och kreativa unga regissörer och alltid talat om vikten av att de utbildas i samarbete, men utan ett ordentligt samarbete med skådespelarna.


Per Lysander räknar med att ett beslut om sammanslagning kan fattas i september. Men att det sedan tar tid innan de två skolorna är nedlagda och en ny uppstår eftersom det är viktigt att skynda långsamt och förankra utvecklingen.
   – Hos oss har regiperspektivet dominerat, medan Teaterhögskolan blivit en naturlig bärare av skådespelarperspektivet. Det räcker inte. Perspektiven måste konfronteras, befrukta eller fajtas med varandra. Och det måste ske under utbildningstiden, inte att man väntar till man är ute i yrkeslivet.


 


LÄNKAR
Teaterhögskolan
Dramatiska institutet

Gert Lundstedt

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare