Nyheter [2009-04-21]

Teaterhögskolan och DI slås ihop

UTBILDNING. Redan för ett år sedan rapporterade Nummer om att Teaterhögskolan i Stockholm och Dramatiska institutet planerade för en gemensam högskola, för att skapa möten över yrkesgruppernas gränser och vinna samarbetsfördelar. Nu blir idén verklighet.

I måndags beslutade styrelserna för Dramatiska institutet och Teaterhögskolan att be regeringen att få bedriva en ny gemensam högskola. Beräknad start för detta är den 1 juli 2011.

Teaterhögskolan utbildar skådespelare och mimare medan Dramatiska institutet utbildar yrkesgrupper inom film, radio, teater och tv. Genom att slå ihop de två högskolorna till vill man skapa en arena för möten över yrkes- och mediegränser.


Redan förra sommaren sa Dramatiska institutets rektor Per Lysander till Nummer att anledningen till att han har varit pådrivande i frågan är för att ”… vi har utbildat spännande och kreativa unga regissörer och alltid talat om vikten av att de utbildas i samarbete, men utan ett ordentligt samarbete med skådespelarna”. 

Med en gemensam organisation vill man också generera en dynamisk miljö för konst och lärande.
   – I en ny gemensam högskola får studenterna redan under utbildningen samarbeta i sina respektive yrkesfunktioner, precis som i arbetslivet, säger Olle Jansson, rektor vid Teaterhögskolan i ett pressmeddelande.

Styrelserna överlämnar inom kort sitt förslag till regeringen och därefter följer en diskussion om den fortsatta processen.


 


FOTNOT
Utredare för den nya högskolan har varit Linda Zachrison, chef för Stockholms stadsteaters nya gästspelscen, och Bengt Toll, publikchef på Svenska filminstitutet.

LÄNKAR
DI och Teaterhögskolan blir högskola?
Teaterhögskolan + Dramatiska institutet = sant?
Dramatiska Institutet
Teaterhögskolan i Stockholm

Nummer.se

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare