Teatermåsten för giftaslystnaOm Vickan och Daniel skyndar sig till Uppsala stadsteater så hinner de se sig själva som dockor i En midsommarnattsdröm. Sista föreställningen är 22 maj!
Fördjupning [2010-05-20]

Teatermåsten för giftaslystna

PINGSTSPECIAL. Skvallertidningarna har sina hovreportrar. På Nummer presenterar vi istället en hovrepertoar. För även om det inte har skrivits någon specifik bröllopspjäs för Kronprinsessan Victoria och Daniel i vår, så vimlar det just nu av uppsättningar för giftaslystna på huvudstadens scener, flera med kungligt tema.

I bröllopspresent ger vi därför Victoria och Daniel en kulturell upplevelse: en lista med de tio viktigaste uppsättningarna i datumordning att se innan man gifter sig, alla med ett uttänkt budskap och som borde vara ett obligatorium att ta del av innan man lovar varandra evig trohet. Så varsågoda lagom till pingsthelgen, bara att skriva ut och fästa på kylskåpet på Haga slott.

PS:  Listan fungerar lika bra som sista minuten-tips på sådant vi alla måste se innan teatersäsongen är slut och intressanta föreställningar som har premiär inom kort. DS

MAJ
PORTRÄTTLIKT. Uppsala stadsteaters En midsommarnattsdröm är helt dedikerad till Vickan och Daniel – som representeras av porträttlika, vinkande dockor på en svävande spinningcykel. Pjäsen i pjäsen framförs av en ohelig teaterallians, med Fredrik Reinfeldt som Pyrramus, Mona Sahlin som Tisbe, Göran Hägglund, Maud Olofsson och Jan Björklund som figuranter och (sic!) Jimmie Åkesson som rivigt lejon. Detta är alltså våra politikers officiella bröllopspresent, snyggt inbakad i en haschrökig feststämning och ett allstädes närvarande och reaggaerytmiskt pulserande kärlekstema. Toppat av uppenbarelsen: Puck/Özz Nujen i tajta gröna trikåeroch tyllkjol! OBS: Spelas bara till 22 maj.

FÖREBYGGANDE. När man väl har bildat familj är det så lätt att fråga sig: Om nu kärnfamiljen är så jävla fet – varför behöver den då så mycket propaganda? Det är i varje fall vad serietecknaren Liv Strömquist gör i en bok som nu blir teater i Umeå och som vi tycker att Vickan och Daniel ska se i förebyggande syfte. Premiär på Profilteatern 22 maj.

ROMANTISKT. Vad kan väl vara mer romantiskt värma upp med för ett blivande brudpar än Purcells barocka kärleksopera Dido och Aeneas, om blind kärlek, spruckna drömmar och fåfängt hopp, manipulativ avund, kärlekens oändliga skönhet och avskedets svarta smärta? Med Olof Oscarsons Järna-kör Nosotros och lokala musiker samt solisterna Anna Eklund Tarantino och Ulrik Qvale, otippat i regi av Stina Oscarson. Premiär 28 maj i Hölö kyrka .

GRANNAR. Nästgårds och därmed en given förfest att gå på för det förlovade är förstås Drottningholms slottsteater och Mozarts lättsmälta Opera buffa från 1774, La finta giardiniera med unga solister från Operahögskolan i rollerna. Och helt lägligt på temat – sommarbröllop! Om det nu är en slump eller ett noga fattat repertoarbeslut låter vi vara osagt. Premiär 30 maj.

KÖNSLEK 1. För Daniel rekommenderar vi med varm hand Astrid Saalbachs Det kalla hjärtat på Teater Galeasen ute på Skeppsholmen, en Flickan med svavelstickorna-saga om ett kungligt bröllop som riskerar att frysa inne och där flickan av folket har blå fötter men inte blått blod. Ändå får hon prinsen och halva kungariket, men till ett högt pris. OBS! Spelas bara till 1 juni.

KÖNSLEK 2. Och medan Daniel är på Galeasen och lever sig in i en flickas öde tycker vi att Victoria ska ta sig till Stockholms stadsteater och Sergels torg för att se Drottning Kristina. ”Vanna Rosenbergs Kristina blir ett burleskaktigt och bredbent dragkingbevis på att kön inte är något man föds till”, skrev Nummers recensent vid premiären. Något som vi tycker att Victoria ska ta intryck av i framtida äktenskapliga fajter. OBS: Spelas bara t o m 4 juni

KLASSISKT. På Kungliga Operan är det kärleksveckor fram till prinsessbröllopet. Ja, hela våren har ju gått i kärlekens tecken med en Figaros bröllop  vi hoppas återkommer i höst och ikväll 21 maj är det nypremiär för baletten Romeo och Julia.


För Gamblers ordnar Scenkonstkollektivet Potato Potato ett alternativt bröllop
i Malmö 19 juni
. FOTO: Maja Qvarnström.

JUNI
UTMANANDE. Om Vickan och Daniel vill leva lite farligt, så rekommenderar vi dem att skippa Storkyrkan 19 juni för att istället åka till Malmö. Där arrangerar nämligen scenkonstkollektivet Potato Potato ett alternativt bröllop där brudparen lottas ihop och skilsmässoblanketter delas ut samtidigt som hindersprövningen och äktenskapsförordet. Läs mer här.
 
ÖNSKEDRÖM. Lyckliga i alla våra dagar vill vi förstås alla vara. Och ofta är det ju också så prinsesssagorna slutar. Som pepp föreslår vi därför Vickan och Daniel att gå och se en dansföreställning med just titeln …lyckliga i alla sina dagar. Av och med koreograferna Charlotta Öfverholm, Jenni Kivelä, Annabelle Bonnery och Linda Kapetanea som alla fick i uppdrag att koreografera något på temat kärlek. Sommarturnerar med start på lägliga dagen 19 juni i Härnösand.

INSIKT. Sen måste Vickan förstås packa picknickkorgen och dra med Daniel på Jag är din flickvän nu, en feministisk föreställning som tar avstamp i Nina Hemmingssons och Liv Strömquists serier och med inslag av tonsatta Kristina Lugn-dikter som ”När jag var gift med Herrman, då var det allmänt känt att jag var en mycket skicklig hushållsassistent”. ”En härligt hetsig attackrevy” tyckte vår recensent vid Sverigepremiären. Spelas 17 – 22 juni i Galärparken.

 Bröllopsmusik av Mozart – smakprov ur Kungliga Operans Figaros bröllop:

Ylva Lagercrantz Spindler & Cecilia Djurberg

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare