Fördjupning [2008-10-14]

En show av tecken

NEDSLAG/ÖPPEN SCEN. Mimsketcher, vibrerande musik, bröllopssång och fördomsståupp. På Open sign bjuder Unga Tyst Teater på shownummer av och med döva och hörselskadade scenkonstnärer. Agneta W Rosendal kan inte välja mellan vinnarna på premiären i Örebro.

Jag är både rörd och glad efter Open signs premiärföreställning på Nya Teatern i Örebro. Jag vet faktiskt inte vad jag väntade mig, men inte detta.
   Konferencieren Julia Kankkonen får under en dryg timme presentera allt från rytmiskt tungt vibrerande musik, mixad av den döva dj:en Deaf Rave Troi Chinaman från London, till en härlig kompott framförd av scensugna ungdomar som äger kropps- och teckenspråkets storslagenhet. Ett språk som talar till mig bortom mitt invanda.


Här visas bröllopssång på finstämt teckenspråk. Smart mimade sketcher, där allt från fotbollsdrömmar till bagarens hämnd gestaltas. Även jag som inte teckenspråkar får en hint om vad det handlar om. Till sist ifrågasättande och utmanande dubbelståupp om fördomar, framförd av Sara Remgren och Johanna Treffenberg.
   Att rösta på vem som ska få åka till Riksteaterns Open sign special i Stockholm, är inte lätt.


En bit in i föreställningen ekar den obesvarbara fråga vi som barn kunde ställa till varandra för att utmana: ”Om du fick välja, skulle du vara döv eller blind?”. Det känns som om svaret borde se annorlunda ut nu. Varför inte välja till, istället för att välja bort? Varför inte ha teckenspråk som obligatoriskt skolämne, åtminstone på orter som utbildar döva och hörselskadade? Vi, på båda sidor om språkmuren, skulle få så mycket tillbaka.FAKTA OCH LÄNK
Open sign är en öppen scen-show på teckenspråk som produceras av Unga Tyst Teater på Riksteatern. Den hade premiär i Örebro den 11 oktober och ges även den 18 oktober i Härnösand och den 25 oktober i Malmö. Här kan du läsa mer om föreställningen.

Agneta W Rosendal

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare