Filmstjärna blir Hamlet
KLASSIKER. Häromdagen avslöjades att den brittiske filmstjärnan Jude Law ska göra titelrollen i William Shakespeares Hamlet när pjäsen traditionsenligt sätts upp på Kronborg i danska Helsingör.
Law går därmed i Laurence Oliviers, John Gielguds, Richard Burtons och Kenneth Branaghs fotspår. Dessa superstars har alla spelat Hamlet på det mytomspunna slottet. Spelperioden blir ack så kort: 25–29 augusti. Är biljetterna redan slut eller är biljetterna redan slut?
Internationella dansens dag
DANS. Den 29 april, det vill säga kommande onsdag, firas dansens dag över hela världen. Nummer passar på att utse några favoriter bland alla koreografiska upplevelser som står till buds:
- Cullbergbaletten firar ihop med Moderna Dansteatern, och river av åtta sprillans nya verk av koreografer med framtiden för sig. Premiär på Dramatiska Institutet i Stockholm.
- På Kulturhuset i Stockholm vankas bland annat afrikansk workshop, dansfilm nonstop och hiphop i klassisk tappning. Den som gillar street får inte missa programpunkten old school-battle med Harlem Hot Shot mot Streets’R’us!
- Glada amatörer är alltid rätt på dansens dag. Runt om i landet dansar skolbarn stafettdans. Fenomenet, som kommer från idérika danspedagogen tillika spelkonstruktören Britta Terling och håller på att bli en tradition på dansens dag, kan upplevas i till exempel Flunsåsparken i Göteborg redan på förmiddagen.
- SVT tar den stora dagen på allvar, och visar ”rörelser med förhinder av olika slag”. Kan man kanske hoppas på att den integrerade scenkonsten håller på att få fäste i folkhemmet? Tv-kvällen inleds med Alpluft – en holländsk föreställning om lungsjuka människor på ett sanatorium. Sedan följer Phoenix dance med den kanadensiske dansaren Homer Avila som förlorade ett ben i början av sin karriär. I filmen skildrar han sin väg tillbaka till scenen. Och så blir det humor och provokationer med tåspetsteknik, kryckor och rep i Body remix av kanadensiska Marie Chouinard med ensemble.
Scenkonststudenter visar upp sig
ELEVPRODUKTIONER. Våren innebär elevproduktioner på teaterhögskolorna runt om i landet, och chansen att försöka identifiera morgondagens Mikael Persbrant. Har du hittat honom eller henne? Berätta för oss!
Vi kan i alla fall konstatera att teaterhögskolan i Göteborg har haft tentaklerna rätt ute i sitt samarbete med Regionteater Väst och Lotta Lotass, ny akademiledamot och kvinnan bakom pjäsen Speleologerna – bästa betyg fick uppsättningen av Nummers recensent – där fyrorna från teaterhögskolan deltar. Avgångseleverna från det treåriga programmet har valt att jobba med frihet och medskapande med den egna texten CV.
I Luleå hette slutproduktionen Dissocialia, en pjäs på temat ”Chris Isaac, spetsbodys, varmkorv och rock’n’roll”, minsann. För regin stod Hilmar Jonsson från Island, samma regissör som som gjorde Luleåskolans uppsättning av Det kalla barnet 2005 (en av Staffan Westerbergs favorituppsätttningar av en Marius von Mayenburg-pjäs, har han avslöjat för Nummer).
Stockholms nybakade skådespelare gör fram till den 27 maj (samt på Teaterbiennalen i Borås) Lars Norén-pjäserna En sorts Hades och Kliniken i bearbetning och regi av Christian Tomner. Och Malmös elever satsar på dödlig absurdism – och att slå rekord i antalet dramatiska dödsfall på scen – och har därför lockat Richard Turpin att regissera Eugène Ionescos Dödens triumf, som spelas fram till den 24 maj. Känsliga tittare varnas …
Eliasson ser Asylshopping
ASYLDEBATTEN. Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson vet bättre än migrationsminister Tobias Billström som envist har bojkottat, inte bara sin plats på Konsuln på Folkoperan i Stockholm utan även sin stående inbjudan till Asylshopping på Teater Scenario.
Eliasson och en grupp tjänstemän har tackat ja till att se föreställningen, som handlar om de etiska dilemman de själva ställs inför i sin professionella vardag. Eliasson som förra våren skrev ett debattinlägg på Nummer, visar återigen prov på engagemang i sitt jobb!
Nummer delar ut plus till generaldirektören, och givetvis åt den politiska sprängkraften hos scenkonst som Asylshopping.
Sångfåglarna flockas på scenkonstens scener
POP + SCENKONST. Först kunde vi se Frida Hyvönen sjunga på Dramatenscenen i våras (pianodonnan som redan har varit inblandad minst i en scenkonsthändelse av rang, koreografen Dorte Olesens Pudel för flera år sedan). Nu kommer skivaktuella Jenny Wilson – tillsammans med Jukka Rintamäki från bandet Silverbullit – att ackompanjera ett dansverk som ingår i Dansfest på Dansens Hus i Stockholm den 25 april. Och förra veckan började Dramaten skryta om att både indie-folk-tronic-syrrorna Coco Rosie och svenska pophoppet Lykke Li spelar på Bergmanfestivalens sista dag, den 6 juni. Nummer skulle gärna vilja se mer riktiga samarbeten mellan musikaliska genier som dessa och scenkonstvärlden, inte bara scenbyten.
Rekordmånga cirkusartister på gång
CIRKUSUTBILDNING. Danshögskolans cirkusutbildning får högre och högre status, att döma av alla ansökningar. Sedan förra året har antalet sökande fördubblats, och de utländska studenterna blir allt fler.
Cirkusutbildningen som tar in 16 aspiranter vartannat år finns i Stockholmsförorten Alby, men kommer om några år att flytta till Europas modernaste cirkushall som ska byggas vid Kungliga Tekniska Högskolan. Walter Ferrero som är prefekt konstaterar att cirkusen befinner sig i ”en spännande utveckling mot större konstnärliga och interdisciplinära uttrycksformer”. Låter lovande!
Keep it in the family
OPERA. Kungliga operans vd, Anders Franzén, avgår nästa år och nu viskas det att Stockholms stadsteaters chef Benny Fredriksson är hetaste kandidaten till vd-posten. Vilket måste glädja hustrun, operasångerskan Anne Sofie von Otter, som redan finns på plats i huset.
Dessutom gör Kristina Rennerstedt, tidigare generaldirektör för Statens kulturråd, comeback i kulturlivet som ny styrelseordförande och Horace Engdahl lämnar som ledamot.
Slutar på sin post gör också Södra Teaterns chef Patrik Liljegren. Måhända kan posten som boss för Stockholms stadsteater locka istället?
LÄNK: vår ständigt uppdaterade ledarskapslista
Och mer opera – Malena Ernman överallt
OPERA. Eurovision Song Contest i Moskva närmar sig, men det hindrar inte Malena Ernman från att vara here, there and everywhere else. Först blir det direktsändning på bio av föreställningen Askungen på Kungliga Operan den 4 maj – bara att köpa biljett till en av Sveriges digitala biografer så du uppleva La Ernman live.
Sedan ger hon i sommar fem utomhuskonserter ihop med Stockholm Sinfoietta. De största operaariorna och – håll i er – nyskriven operapop ”à la La Voix” utlovas. Från Dalhalla till Rättvik går turnén som avslutas på Skansen i Stockholm.
Hedda Gabler i rutan
TV-TIPSET. SVT visar förresten inte bara dans utan också teater i veckan. På lördag, den 25 april, syns Helena af Sandeberg i Hedda Gabler i tvåan. Sändningen är en bearbetning av Stockholms stadsteaters oerhört firade uppsättning av Henrik Ibsens klassiker.
Alltså: missa inte tv-chansen på Alexander Mørk-Eidems tolkning, som Nummers recensent beskrev som ”en sval dry martini i sommarnatten med Helena af Sandeberg som den vassa tandpetaren i oliven”, och med ett slut som en molotovcocktail. Skål.
Nummertummen upp
JURYGÄNG. Juryn som ska välja föreställningar till teaterfestivalen för barn och unga, Bibu 2010, är tillsatt. Och har ”bred kompetens och erfarenhet från scenkonstområdets hela fält” skryter Bibus ordförande Ingrid Kyrö. Vi kan bara hålla med. Vad sägs om regissören och dramatikern Farnaz ”ständigt aktuell” Arbabi, danschefen för Norrlandsoperan Dans, Annelie Gardell, dramaturgen på scener som Backa Teater, Lena Fridell, kulturjournalisten Fredrik Pålsson, teaterproducenten och Svenska Assitej-representanten Niclas Malmcrona och Parkteaterns Kajsa Giertz? Vilket gäng.
Nummertummen ner
NÄTMOBBNING. Östersundspostens danskritiker Maria Karlsson, som också är genusvetare, har efter en kritisk analys av en lokal, ung dansshow tvingats utstå personliga påhopp från ett antal läsare. Det handlar om dansskolan Wendlas årliga uppvisning som enligt Karlsson cementerar mossiga könsroller. De värsta kommentarssmockorna är borttagna, så nu återstår en relativt balanserad men fortfarande het debatt. Nummer välkomnar konstruktiv och tuff läsarkritik, men rena slag under bältet har vi inte mycket till övers för.