Nyheter [2000-12-07]

Tjadden Hällström är död

Skådespelaren och revyartisten Lars ”Tjadden” Hällström är död. Han avled på tisdagen 76 år gammal.

Tjadden blev du med hela svenska folket via nöjesprogrammen i TV på 60- och 70-talen. Basen för Tjadden Hällströms artisteri var dock revyscenerna och folkparkerna. När det gäller parkturnéer har han något av ett rekord med 31 revysomrar i rad.
   Han började spela revy i hemstaden Norrköping på 1940-talet och gjorde det ända fram tills för ett par år sedan.
   Tjadden hävdade ivrigt att östgötahumorn var väl så fin som den västgötska eller göteborgska. Det var dock inte dialekten som var det mest framträdande hos hans mest kända figur Ludolf, det var talfelet.
   Upphovsmännen var Rune Moberg och Gits Olsson som satt och spånade på en krog. Rune Moberg, som var från Lund, hade rullande och skorrande ‘r’ och hävdade att folk norr om Skåne inte kan uttala bokstaven. Ur denna diskussion föddes figuren Ludolf som gjorde Tjadden Hällström berömd hos hela svenska folket.
   Tjadden Hällström var också teaterdirektör. Mellan åren 1950-68 drev han Lilla Teatern i Norrköping och på 1980-talet tog han över Skandiabiografen och gjorde om den till revyteater. I tolv år drev han teatern innan pengarna tog definitivt slut 1996 och lokalpolitikerna, som Tjadden ofta drev med, sade nej till mer bidrag. Samma år var han dock tillbaka på Lilla Teatern med den ”kommunalkritiska” nyårsrevyn Alltid retar det nån.

Cecilia Djurberg

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare