Turpin som schamanRichard Turpin eller Jan Schaman. Det är inte lätt att veta men Jan Schaman verkar vara en kul kille med högt ställda ambitioner.
Fördjupning [2008-04-17]

Turpin som schaman

Richard Turpin springer inte omkring naken, men visst är det mer avklätt och privat när man själv skrivit och spelar. I morgon har hans pjäs Jan Schaman går på stan premiär på Teater Tribunalen i Stockholm.

Ett alter ego, en fysisk person eller ett fantasifoster? Vem är egentligen Jan Schaman? Nummer ringde upp Richard Turpin som skrivit pjäsen Jan Schaman går på stan för att reda ut vissa frågor kring den sociala revolutionen som enligt Teater Tribunalen kommer att genomföras i år, kanske är Tribunalen ledningscentralen för hela världsrevolutionen. Men framför allt vill vi veta:


Hej, vem pratar jag med: Richard Turpin eller Jan Schaman?
–  Spelar det någon roll? Om en person finns i fantasin är den lika verklig som en fysisk person. Är Rasputin en verklig person?


Vart är Jan Schaman på väg när han går där på stan?
– Mot framtiden. Mot den jungfruliga marken som aldrig blivit beträdd. Det är en vacker framtid där problemen är borta. Det värsta problemet är kapitalismen och Jan Schaman bekämpar den med alla medel. Utom våld.


Den sociala revolutionen kommer alltså att genomföras i år. Hur då?
– Det handlar om en förändring av det kollektiva medvetandet. Karma, du vet. Man ska fundera på vad som är fel, upprätta en handlingsplan och lösa problemen ett efter ett. Teatern i allmänhet är en kampform som bidrar till en falsk verklighetsuppfattning, Tribunalen är en ledningscentral för en bättre verklighet. Mer än så vill jag inte säga.


Det låter stort. Hur tror du att det kommer att tas emot?
– Jag är övertygad om att det är en varm och kärleksfull publik som tar emot det, harmoniskt och euforiskt. Vad pressen skriver vet jag inte. Men jag har skrivit ett par recensioner som kritikerna kan få. Jag är nervös inför det här. Det är mer avklätt och privat när man själv skrivit och spelar. Fast jag springer inte omkring naken.


 


LÄNK
Teater Tribunalen
Läs Jan Schamans blogg 

Astrid Claeson

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare