Utanförskapets underfundigheterJuli af Klintberg, Sandra Medina, Ronny Patric Jacobsen och Anette Sallmander i Cristina Gottfridssons och Lars Otterstedts Halvsjupojken, på turné med Riksteatern i vår.
Recensioner [2010-01-21]

Utanförskapets underfundigheter

Halvsjupojken av Cristina Gottfridsson
Scen: Riksteatern
Ort: Stockholm
Regi: Lars Otterstedt
Scenografi: Kajsa Larsson
Ljus: Carina Jernberg
Kostym: Kajsa Larsson
Mask: Marie-Louise Hellberg
Medverkande: Ronny Patrick Jacobsen, Juli af Klintberg, Sandra Medina och Anette Sallmander
Teckenspråk: Juli af Klintberg, Ronny Patrick Jacobsen Röster: Sandra Medina och Anette Sallmander Under våren kommer föreställningen att visas som skolföreställning för mellanstadieelever runt om i Sverige.


RECENSION/TEATER. Cristina Gottfridssons och Lars Otterstedts Halvsjupojken spelas på talad svenska och teckenspråk och säger mycket mer än halvsju om utanförskapet. Lena Andrén såg premiären på Riksteatern i Hallunda.

Pjäsens språk, talat språk och teckenspråk, flätas skickligt samman av regissören Lars Otterstedt så att både de som hör och de som förstår teckenspråk får samma information. Sammanfogningen görs med en sådan naturlig självklarhet att jag inte kan låta bli att undra varför det inte görs oftare.


Handlingen tar sin utgångspunkt i Sonettes (Juli af Klintberg) födelsedag då hennes välmenande men teckenspråksointresserade familj (Ronny Patrick Jacobsen, Anette Sallmander och Sandra Medina) firar henne genom att sjunga och hurra.
   I en komisk scen görs vi som hör medvetna om hur absurt firandet blir om den som firas bara ser grimaserandet men inte hör orden!


Inte så konstigt att Sonette får ett utbrott och gör processen kort med såväl tårta som presenter. Vredesutbrottet avbryts när Ugg dyker upp och påminner henne om att ”Varje gång någon hatar startar ett litet krig någonstans”. Istället för att hänge sig åt sin ilska ber Ugg henne att finna och rädda Halvsjupojken.
   Ugg är en av fyra märkliga gestalter som med ett milt vanvett gestaltas av Jacobsen och som Sonette möter under sitt sökande efter Halvsjupojken. Ett sökande som blir en metafor för hennes inre kamp för att finna en lösning på en outhärdlig livssituation.


Tack vare finstämd text och regi och ensemblens fyra starka personligheter blir Halvsjupojken en berörande och humoristisk betraktelse över det utanförskap som många vuxna och barn drabbas av – och övervinner.

Lena Andrén

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (0 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare