Utställd teaterPablo Bronstein Foto: Pablo Bronstein
Nyheter [2010-06-17]

Utställd teater

SCENKONSTUTSTÄLLNINGAR. I sommar visas flera utställningar med teatertema runt om i landet och i höst satsar Bonniers konsthall på mötet mellan bildkonst och scenkonst i ett samarbete med Dramaten.

Utställningen Scenväxlingar, som öppnar på Bonniers konsthall i Stockholm i höst, vill diskutera det intresse som samtida konstnärer visar för teatern och sammanför internationellt tongivande konstnärer: Pablo Bronstein, Miriam Bäckström, Keren Cytter, Inci Eviner, Gabriela Fridriksdottir, Ragnar Kjartansson, Ylva Ogland, Christodoulos Panayiotou, Lili Reynaud-Dewar, Pietro Roccasalva och Kristine Roepstorff, mfl, med välkända svenska skådespelare: Björn Granath, Rebecca Hemse och Johan Rabaeus mfl.
   Exempelvis skapar Pablo Bronstein en föreställning med tragiska slut hämtade ur världsdramatiken och Kirstine Roepstorff använder sig av välkända röster till sin installation Stille Teater. Utställningen visar också Ylva Oglands jättelika marionett och hennes version av Ingmar Bergmans modell av Dramatens stora scen.

Sara Arrhenius är curator för utställningen och Bonniers Konsthalls chef:
   – Det började med att jag hela tiden stötte på oerhört intressanta konstnärer som var fascinerade av teatern som utryck och tradition. De här konstnärerna gjorde ofta föränderliga och rörliga verk som inte passade in i en traditionell utställning. Med Scenväxlingar vill jag skapa en plats där det är möjligt för samtidskonsten och teatern att arbeta tillsammans och se vad som kan uppstå i det mötet. Det är ett helt unikt samarbete som jag är övertygad kommer att skapa en mycket speciell konst, en ovanlig utställning på konsthallen och spännande händelser på Dramaten, säger Sara Arrhenius i ett pressmeddelande.

Utställningen Scenväxlingar kommer att vara i förändring och bjuda på nya performanceverk och föreställningar under hela hösten, både på Bonniers Konsthall och på Dramaten. Utställningen pågår 29 september 2010 – 9 januari 2011.

Men redan i sommar finns flera chanser att se utställd scenkonst på flera platser i Sverige.

Dansmuseet i Stockholm ges Maskens världar, en utställning från Karnevals- och maskmuseet i Binche, Belgien tom 19 september.

På nysammanslagna Musik- och Teatermuseet i Stockholm , där även Marionettmuseet flyttat in, pågår utställningen Scenmagi – teater, dockteater, musik som bland annat berättar vår teaterhistoria från 1700-talet fram till idag samt visar Marionettmuseets samling av dockor och masker från hela världen

. Italiensk Commediamask från Dansmuseets utställning Maskens Världar
Italiensk Commediamask. FOTO: Dansmuseet

Västanå teater har öppnat kostymutställning i Berättarladan i Rottneros, Sunne, med kostymer, masker och rekvisita från föreställningarna i Berättarladan under åren 1999-2009. Utställningen pågår tom 5 september. 

Teatermuseet i Malmö pågår en utställning om August Strindbergs Dödsdansen tom 29 augusti. Utställningen är ett samarbete med Malmö Högskola och visar bilder, affischer, intervjuer och tolkningar om och av pjäsen.

Upplandsmuseet i Uppsala pågår tom 12 september 2010 en utställning kallad I teaterns garderober som visar upp kostymer ur Uppsala stadsteaters gömmor.

Strindbergsmuseet i Stockholm pågår tom december en utställning om Strindberg och arbetarrörelsen

Skepparholmen i Stockholm visas fotografen Mats Bäckers dansbilder ända till ”en bit in på hösten”.

Cecilia Djurberg

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare