Nyheter [2008-03-25]

Vad kostar ett jobb?

låglöneupprop. Fina recensioner men ingen eller väldigt låg lön. Det är verkligheten för många frilansande operasångare. Nu går Teaterförbundets sångaravdelning ut med ett upprop mot obetalt arbete.

Det är betydligt svårare att klara sig som frilans inom operavärlden i dag jämfört med för bara några år sedan. Det skriver Anna Söderbäck, ordförande i Teaterförbundets sångaravdelning, i ett upprop till sina kollegor där hon frågar sig: ska vi verkligen betala för att jobba?


Frågan kommer sig av att mindre operaensembler som betalar låga löner – eller inga alls – dykt upp på scenen. I uppropet namnges Valdemarsviksoperan. Där får de medverkande ingen lön alls.
   – Det stämmer i den bemärkelsen att vi är en liten ideell förening. Vi är ingen arbetsgivare vilket Teaterförbundet verkar ha missförstått. Vår policy är att ingen ska behöva betala för att vara med, vi ska täcka resekostnader och andra utgifter som boende, säger föreningens ordförande Dag Ridderstedt till Nummer.


Anna Söderbäck uppskattar att medverkande sångare lägger ner motsvarande två månaders arbete per produktion. Tid utan betalt arbete som inte ger pensionspoäng, inte är a-kasse- och sjukpenninggrundande. Om ensemblen skulle följa Frigruppsavtalet skulle varje sångare ersättas med en lön om minst 16 883 kronor i månaden plus semesterersättning och pensionsavsättningar.
   Dag Ridderstedt ser annorlunda på saken: medverkande sångare är visserligen professionella men de medverkar på sin fritid. Uppsättningarna finansieras idag av lokala och regionala bidrag samt sponsorsintäkter. Inför nästa års produktion har föreningen sökt pengar från Kulturrådet.
   – Förhoppningen är att vi inte bara ska kunna betala ut minimilöner utan också goda löner.


Men är det inte svårt att argumentera för bidrag om man visar att det går i alla fall?
   – Det går inte i alla fall, inte på sikt. Vi kan inte fortsätta engagera våra vänner. Antingen lägger vi ner eller så går vi vidare på mer strukturell basis, säger Dag Ridderstedt.


Anna Söderbäck uppmanar sina kollegor att sätta ner foten och inte ta uppdrag utan lön: 
   – Då kanske den konstnärligt ärbara Valdemarsviksoperan kan få de bidrag de behöver och möjlighet att även bli en god arbetsgivare som respekterar och avlönar sina medarbetare.
   Många av reaktionerna från fackligt anslutna sångare är instämmande – men det finns också kritiska röster som menar att en bojkott effektivt skulle lägga ner all fri operaverksamhet.


 


LÄNK
Mer om uppropet på Teaterförbundets webbplats.

Malin Palmqvist

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare