Valdemarsviksoperan stämmer sångareValdemarsviksoperans uppsättning av Carmen i somras. På bilden Maria Matyazova och Per-Hakan Precht.
Nyheter [2008-09-05]

Valdemarsviksoperan stämmer sångare

operabråk. Långa arbetspass, dålig planering och personpåhopp. Det är några av de kritiska synpunkterna från sångare i sommarens uppsättning av Carmen på Valdemarsviksoperan. Valdemarsviksoperans svar på kritiken: polisanmälan för grovt förtal.

Redan före sommarens uppsättning av Carmen stormade det kring Valdemarsviksoperan när Teaterförbundet uppmanade medlemmar att inte jobba gratis.
   Valdemarsviksoperan sade i våras till Nummer att man inte såg sig som arbetsgivare utan att sångarna medverkar på sin fritid och därför bara får ersättning för resa och boende. Samtidigt säger föreningens ordförande nu till Svenska Dagbladet att verksamheten är ”hundraprocentigt professionell” och att uppdraget inte ”är något man gör med vänsterhanden på sin semester”.


Efter årets uppsättning kommer hård kritik från två av sångarna. Tenoren Per-Håkan Precht valde, enligt Norrköpings tidningar, att hoppa av några dagar före premiär. Han och Helene Ranada som sjöng Carmen är kritiska mot långa arbetspass, dålig planering och personpåhopp.
   – Det blev väldigt stressad, väldigt frustrerad stämning som under repetitionsarbetet urartade i personpåhopp och konstiga kommentarer ifrån ledningen, säger Helene Ranada till SVT Östnytt.
   Valdemarsviksoperans svar på kritiken är att polisanmäla Ranada för grovt förtal efter uttalanden i massmedierna.


Ranada och Precht har tillsammans framfört sin kritik i en skrivelse till Teaterförbundet, som vill syna Valdemarsviksoperans verksamhet vidare.
   – Att Valdemarsviksoperan drivs av en ideell förening betyder inte att man inte har något ansvar som arbetsgivare. Valdemarsviksoperan och alla andra ideella föreningar har samma ansvar som vilka arbetsgivare som helst, säger Julia Reinhard, ombudsman på Teaterförbundet.


 


LÄNK
Tidigare notis i Nummer om Valdemarsviksoperan

Malin Palmqvist

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare