En diva med rätt att sjungaEn äkta diva får publiken stifta bekantskap med på Folkoperan just nu. På bild: Ulrika Tenstam som Zarah Leander.
Recensioner [2007-09-26]

En diva med rätt att sjunga

Zarah - beundrad och bespottad av /libretto: Claes Fellbom
Scen: Folkoperan
Ort: Stockholm
Regi: Claes Fellbom
Medverkande: Ulrika Tenstam, Henrik Holmberg, Madelaine Wibom, Olle Persson, Mikael Axelsson
Kostym: Camilla Thulin Information om webb-tv: Webb-tv inslaget vi länkar till nedan finns på youtube och är från en konsert med den riktiga Zarah Leander.
Länk: Läs mer fakta på Folkoperan hemsida


Folkoperans Zarah berättar om en artistsort som inte längre finns - en sammetsinsvept diva med högburet huvud. Hennes elegans och stolthet skulle framstå som bisarr i dagens idoltävlingar och påminner oss om tiden före ironins segertåg inom underhållningen, menar Nummers Ditte Hammar.

Ulrika Tenstam är fantastisk som Zarah, med en magnetisk karisma och levande, skälvande mörk röst. När hon tittar ut över publiken och säger ”jag älskar er”, tror man verkligen på henne.
   Olle Persson som Zarahs skådepelarkollega lyckas matcha Tenstam. Hans mjuka, lyriska röst skapar en känslig stämning i kontrast till hennes mer barska framtoning. Vissa av de mer kaotiska körscenerna blir däremot obegripliga, främst för att texten inte går fram.
   Musiken lyfter fram berättelsen utmärkt, mycket låter som om det vore skrivet på 40-talet fast det är nyskrivet. De dystra, gråa väggarna med sin tunga järndörr understryker den hotfulla tid som Zarah Leander lever i och lyfter fram Camilla Thulins färgmättade kostymer.
   Får då gåtan Zarah sin förklaring i denna opera? Nja, inte riktigt. Vissa scener visar hennes världsfrånvända sida, hon ligger oberörd i sitt eleganta badkar med ett champagneglas i handen medan nazisterna härjar på gatorna runt omkring. Samtidigt verkar hon i andra scener bry sig om sina judiska vänner. Att hon lockades till det tredje riket av pengarna och publikmassorna förstår man, men varför just hon? Vad var hennes drivkraft? Hela historien om Zarah Leander återstår fortfarande att berätta.

Ditte Hammar

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (2 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare

1
  1. Trissa Beck 2007-10-11 11:33

    Magnifik Zarah! Ulrika Tenstam är fantastisk! Inte bara rösten som är magifik utan också hennes sätt att röra sig på scenen. Superbra helt enkelt. Att jag inte sätter fem krokar beror på musiken. Nyskrivet och alltför rapsodiskt, speciellt i först akten. Och väldigt råddigt på scenen med alla roller som ska presenteras och därför springer hit och dit. Hade gärna sett och hört ett par maffiga sångnummer där Zarah presenterats som den megastjärna hon var. Så att publiken, som inte minns henne, får en förklaring till hennes storhet. Snygg och mycket spelbar dekor och eleganta kreationer av Camilla Thulin.
    Folkoperan är alltid kul att se – fräscha sångare, ofta kul regigrepp och en underbar teaterlokal. Plus den här gången även för en otroligt välgjord marknadsföring!