Under det vita täcketÅsa Olsson har snöat in på relationsproblem i sin nya pjäs Allmänt snö.
Recensioner [2010-01-19]

Under det vita täcket

Allmänt snö av Åsa Olsson
Scen: Dramalabbet
Ort: Stockholm
Regi: Åsa Olsson
Scenografi: Johanna Mårtensson
Ljus: Kaj Primus
Kostym: Johanna Mårtensson
Medverkande: Meliz Karlge, Niklas Engdahl, Sandra Andreis, Erik Magnusson
Länk: Dramalabbet


RECENSION/TEATER. Åsa Olsson har snöat in på samtidens relationsproblematik i sin nya pjäs Allmänt snö som hon nu sätter upp i egen regi på Dramalabbet. Adam Wickberg Månsson såg en högaktuell snömetafor falla över vältajmade relationsbesvär.

Två par kämpar med sig själva och varandra samtidigt som en traumatisk händelse hotfullt tornar upp sig mellan replikerna. Både scenrummet och dialogerna är fulla av samtidsmarkörer. I Johanna Mårtenssons scenografi känns det som att samtiden ramlat ner över scengolvet, istället för möbler möts vi av ett myller av prylar. Tyvärr gäller inte det för dialogen som emellanåt känns något konstruerad och effektsökande. Att referera till Facebook och tidningen Bon är att i onödan försöka göra en samtidskänsla explicit som redan finns implicit i pjäsens idé. 


För Allmänt snö innehåller många intressanta frågeställningar om den generation som nu passerat 30 och som tycks ha stora problem att få luft i samtidens brist på andrum. ”Varför mår vi så dåligt?” frågar sig en av karaktärerna och ”varför kan vi inte älska varandra förutsättningslöst?” är en fråga som driver pjäsen framåt.


Samtidigt som snön ligger tung på Stockholms gator snöar karaktärerna in på trivialiteter för att slippa konfronteras med den mörka känsla som lagt sig över dem. Och visst är snömetaforen tilltalande i dessa dagar.
     De mer stillsamma betraktelserna av upplevelsen av att älska en annan människa är välskrivna och träffsäkra, och levereras med suverän tajming av Niklas Engdahl och Meliz Karlge.


Någonstans mellan replikerna lyckas Åsa Olsson och de fyra skådespelarna verkligen fånga en samtidskänsla.
     Det är också lätt att sympatisera med pjäsens attack mot den cynism och bitterhet som ofta sägs stå i vägen för mångas relationer idag.


Synd bara att föreställningen är så kort. Den dryga timmen som pjäsen varar passerar snabbt och jag finner mig längta efter en andra akt, vilket förstås är ett gott betyg.

Adam Wickberg Månsson

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (4 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare

2