Stockholms stadsteater får låga siffror i Stockholms stads medarbetarundersökning. Senast den 1 juli i år slås Stadsteaterns organisation ihop med Kulturhuset, något som också skapar oro. Foto: Daniel Holking
Nyheter [2013-02-13]

Arbetsmiljön fortsatt dålig på Stockholms stadsteater

STOCKHOLM. Många succéer på scen men arbetsmiljön är en katastrof. Stockholms stadsteater får bottenbetyg i ägarens medarbetarundersökning. Nu påbörjas förbättringsarbeten - igen. Men facket oroar sig för sammanslagningen med Kulturhuset.

Det stormar kring Stockholms stadsteater igen. Och återigen handlar det om den dåliga arbetsmiljön på teatern. För ganska så precis två år sedan avgick hela den lokala fackliga styrelsen i protest mot en ”tydlig förhandlingsovilja från arbetsgivarens sida” som Teaterförbundets ordförande Anna Carlson då formulerade det. Det handlade om ett allt högre produktionstempo och en alltmer uppskruvad arbetstakt som tärde hårt på personalen i form av stress och annan ohälsa.

Den här gången handlar det om att teaterns ägare Stockholms stad har gjort en medarbetarundersökning som ger arbetsmiljön på teatern nya bottennoteringar. Som bakomliggande orsaker till det usla utfallet pekar teaterns lokala fackklubb på bland annat pressad ekonomi, omorganisering och en eventuell privat upphandling av den konstnärliga verksamheten.

Utan att gå in i detalj på den omfattande enkäten så mäts ett så kallat ”AMI-värde” som omfattar: motivation, ledarskap och styrning. Totalt för hela teatern är AMI-värdet 65, som ska jämföras med snittet för Stockholms stads alla verksamheter som är 79. Riktigt låga värden ger Stadsteaterns produktionsavdelning för styrning, ledarskap och motivation: 53, 57 och 70. Också den ateljétekniska avdelningen ger låga siffror: 60, 62 och 65. Men även den konstnärliga personalen visar tydligt att Stockholms stadsteater har stora problem som arbetsplats – även om de har en hög siffra för motivation (80) – för styrning och ledarskap sjunker det märkbart till 66.

Teaterns personalchef Tommy Svensson menar dock att enkäten ska avläsas ”med stor försiktighet” eftersom endast 37 procent av teaterns personal har svarat. Svarsfrekvensen för Stockholms stad totalt ligger på 77 procent. Ett så stort glapp kan även avläsas som att teaterns personal fortsatt pressas så hårt att man inte ens har tid att svara på enkäten. Eller så tycker man det är meningslöst att svara eftersom ingen förändring skett trots att man sa ifrån för två år sedan.

Så vad tänker teaterledningen göra?
– Den kommer att göra en översyn av i första hand delar av produktionsavdelningen. I nära samarbete med framför allt den teatertekniska personalen ska detta arbete kartlägga de positiva erfarenheter som finns att utveckla och bygga vidare på. Förbättringsområden ska definieras och förslag på åtgärder formuleras. Detta arbete ska påbörjas omedelbart, säger personalchef Tommy Svenson.

Situationen kompliceras dessutom av att Stockholms stad senast den 1 juli i år slår ihop Stadsteatern med Kulturhuset – det formella beslutet fattas den 18 februari. Därmed kommer Kulturhusets närmare hundra anställda att byta huvudman från kulturförvaltningen till Stockholms stadshus AB (ett bolag i kommunen). Något som oroar Teaterförbundets lokala ordförande på Stockholms stadsteater, Robert Forsman. Till Sveriges Radios Kulturnytt säger han:
– Det skrämmande med sammanslagningen med Kulturhuset är att de tillhör kulturförvaltningen idag och trivs bra där. Nu ska de gå in i vårt bolag, som har sämst siffror i hela Stockholms kommun när det gäller engagerade och nöjda medarbetare.

Robert Forsman hoppas den här gången på en grundlig utvärdering av organisationen eftersom ”det är ett allmänt missnöje”.
– Folk mår sämre. Det är fler sjukskrivna, långtidssjukskrivna och fler som bränner ut sig.

* Läs i Nummer om krisen då den lokala fackstyrelsen på Stockholms stadsteater avgick i protest i februari 2011 här.

Gert Lundstedt

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare