Årets Lucia 2011Nummers Lucia 2011 heter Gertrud Larsson. Hon fick själv välja sin Luciamundering på bilderna, som togs på Palatset i Stockholm.
Fördjupning [2011-12-13]

Årets Lucia 2011

intervju. En obekväm och modig person, som med sina satiriska pjäser belyser svenska förhållanden med både humor och spets. En härförare som kastar ljus över oegentligheter och utstrålar ett rakryggat patos. Nummers Lucia 2011 heter Gertrud Larsson. Med utnämningen sällar hon sig till en celeber skara tidigare Lucior, bland andra regissören Jenny Andreasson, skådespelaren Shima Niavarani, genusforskaren Vanja Hermele samt Skuggutredningen.

Hej Gertrud! Du fick själv välja Luciamundering på bilderna. Har du sett dem?
  – Ja, och jag gillar huvbilden. Den är inspirerad av Lars Norén. För några år sedan satt han i någon tidning i huvtröja och såg bister ut – utan cigg dock.

Ska vi se bilden som en Lars Norén-parodi eller identifikation?
  – Identifikation! Har vi börjat intervjun nu? Nej, Lars Norén är inte min förebild, men när jag fick friheten att välja min Luciautstyrsel funderade jag på om jag skulle se klämkäck eller sur ut. Jag valde sur för i vanliga fall ser jag alltid så glad ut.

Gertrud Larsson, foto Pekka Koskenvoima

Varför ciggen?
  – ”Tända på” blev min Lucia-association. Jag ville vara lite anarkistisk. Vissa manliga kolleger tänder alltid en cigg på bild. I verkligheten är jag verkligen inte rökare, men den här gången ville jag inte vara en förebild.

En förebild kanske du ändå är genom dina pjäser, i vilka du belyser och genomskådar det svenska samhället. I höst har Blåvingar, Svensksåld och Avd 305 spelats på olika scener runtom i Sverige. 
  – Ja och den 28 januari har Den flygande handläggaren premiär på Uppsala stadsteater. Den handlar om en handläggare på Försäkringskassan som får nog och vill hämnas. Jag drivs av nyfikenhet, ilska och ibland hämnd i mitt skrivande.

Du har i Nummer tidigare berättat att du skrev Avd 305 just som en hämnd?
  – Ja, det var en personlig vendetta kan man säga. Blåvingar skrev jag däremot för att jag ville ge en present till den trogna teaterpubliken i form av en rolig pjäs om tre mogna kvinnor, utan att handlingen kretsar kring någon man. Svensksåld var ett beställningsverk som handlar om Sverigedemokraternas intåg i riksdagen. Journalisten Ulf Nilson och moderata kommunalrådet Charlotte Wachtmeister får där slängar av sleven på grund av sina uttalanden om ”pursvenskar” respektive att det föds så många barn med adhd i Sverige för att vi har avskaffat tvångssteriliseringarna. För en satiriker är det tacksamt med sådana uttalanden.

Apropå satir, hur går det med komikerduon Åsa och Gertrud?
  – Jo, bra. Vi gjorde en bra grej i vintras – Mörkrets ärta på Radioteatern. Den handlar om klimatskojeri och är en drift kring handeln med utsläppsrätter. Huvudpersonen Kurt menar att om de i Kongo slutar fisa på torsdagar så kan vi i Sverige i lugn och ro fortsätta äta ärtsoppa och fisa metangas.

I Teatereteblissemanget, din nya teatergrupp, regisserar du också själv.
  – Ja, det är roligt, därför att det är en kollektiv process, där alla gör allting. Det är en härlig känsla att kämpa tillsammans. Vi fortsätter som grupp och hoppas på att kunna spela Avd 305 på arbetsplatser under våren.

Anna Hedelius

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare