Nyheter [2009-05-06]

Augusto Boal har avlidit

DÖDSFALL. Den brasilianske regissören och teatermannen Augusto Boal har avlidit vid en ålder av 78, efter en lång kamp mot leukemi. Han ägnade sig åt forumteater och "de förtrycktas teater" och utnämndes nyligen till ITI:s åttonde världsteaterambassadör.

”Vi är alla skådespelare, och att vara medborgare är inte att leva i samhället: det är att förändra det”, avslutade regissören och teatermannen Augusto Boal sitt meddelande på världsteaterdagen den 27 mars i år.
   Det meddelande som varje år skrivs av en framstående teaterprofil, som läses upp på scener runt om i världen, och som han själv läste upp i Unescohuset i Paris. Några veckor senare gick han bort efter en lång kamp mot leukemi, den 2 maj.


Augusto Boal föddes 1931 och arbetade som författare, regissör och skådespelare. Han räknas till de författare som bidrog till det skede i brasiliansk teater som inleddes ungefär samtidigt med militärdiktaturen 1964 i kamp mot censuren.
   Han arresterades 1971, levde i exil i Argentina och Europa, men återvände efter militärregimens fall och ägnade sig åt forumteater, communityteater och teatro do oprimido – ”de förtrycktas teater”.LÄNK
Läs Augusto Boals text till världsteaterdagen 2009, på International Theatre Institutes webbplats (pdf)

Nummer.se

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare