Varför dansar inte björnarna?
– Det är inte säkert att de inte gör det! Titeln kan ju referera till dresserade cirkusbjörnar, och jag är ute efter att virra till det. Jag vill ställa frågan om hur det står till på scenkonstfronten. För det är rätt körigt och hårda, bistra tider. Jag tror inte att det någonsin under min tjugoåriga karriär har varit så hårt som nu. Fast jag pratar ur mitt perspektiv: den lite smalare, experimentella danskonsten där det kärva handlar om att vi är satta under hårt ekonomiskt tryck och på gränsen till utrotning. Och jag vill diskutera de kommersiella värderingarna.
Märks det skillnad efter senaste valet?
– Ja, det märks skillnad. Men jag är inte partipolitiskt intresserad, och vill poängtera att jag inte är någon bakåtsträvare som inte vill ha förändring. Förändring kan vara av godo och det återstår att se vad som kommer ut av kulturutredningen.
Föreställningen marknadsförs som ett inlägg i utredningsdebatten, hur är den politisk?
– Det är absolut ingen föreställning som står på barrikaderna à la 1970-tal. Jag är nog mer intresserad av att problematisera och ställa frågor än att svara på dem. Själva det konstnärliga är inte så politiskt, men anledningen till att man kommer på en konstnärlig idé springer ju ur en större idé.
Så hur är föreställningen rent konkret?
– Det är mycket folk, sju personer. Mot alla odds – eftersom vi inte har haft pengar ör att göra den här föreställningen, istället har det handlat om engagemang. Det är häftigt att fylla en scen med olika personligheter och energier. Vi arbetar med rörelser, men inte så som jag brukar jobba: alltså länge där man kan fila på en liten del i timmar, utan det här bygger en hel del på improvisation och vi förhåller oss till idéer.
Vad är det för en ensemble?
– De medverkande är väldigt ovanliga dansare. De flesta är dansare, men så är det en koreograf och en skådespelare. Det gemensamma är att alla är drivna och tänkande människor och att vi har kunnat genomföra De dansande björnarna dansar inte beror på dem. Och det är hemskt att så proffsiga konstnärer ska stå där och jobba utan ekonomiska ramar.
Vad hoppas du ska komma ut av kulturutredningen?
– Ja du, jag hoppas att den kommer att påverka dem som har den verkliga makten att förändra. Och att de förstår värdet i konst och vikten av att stödja den långsiktigt – att de förstår konstens uppgift och plats i samhället, och då pratar jag inte om att den är läkande och det som brukar anföras som argument utan konstens eget värde i samhället. Helt enkelt att man höjer konstens värde. Rent konkret betyder det pengar.
Uppklätt, avklätt och utklätt ska det bli enligt förhandsinformationen – blir det det?
– Nej, vi har tagit bort det avklädda! Men det blir utklätt och uppklätt på olika nivåer. Det kommer att finnas glitter med och lite glamour.
Härligt!
– Jo, fast det springer också ur de ekonomiska förhållandena och kan vara en kommentar till dem. Vad säljer biljetter? Jo, underhållning.
FAKTA
De dansande björnarna dansar inte spelas 27–30 november på Kulturhuset i Stockholm.