Blommig ballerina i smyckeskrinDet en speciell känsla att dansa på vissa växter, berättar Ami Skånberg Dahlstedt som performancedansar i ett blommigt trädgårdsrum på Trädgårdsföreningen Göteborg.
Fördjupning [2008-06-24]

Blommig ballerina i smyckeskrin

intervju. Vad händer i mormors smyckeskrin? Nummer ringde upp Ami Skånberg Dahlstedt apropå hennes nya performanceverk med premiär på lördag. På köpet fick vi lite skvaller om Petra Revenues roadmovie, där Ami är med.

Hon har varit i Japan och studerat butoh, testat ståuppkomik på dansscenen och förvandlat utomhusverket Panelhönans revansch till en kortfilm i Liz Aggiss-klass. Ami Skånberg Dahlstedt är kort sagt västkustens roligaste koreograf!
   Det går i alla fall Liv Landell Major i god för, och ringde därför upp henne för att få veta mer om det nya performanceverket I mormors smyckeskrin, som hänger samman med arkitektgruppen 02 Landskaps utställning på Trädgårdsföreningen Göteborg. På köpet fick hon förhandsinformation om dramatikern och regissören Petra Revenues kommande roadmovie, där Ami medverkar.


Ami, du är ju aktuell med performanceverket I mormors smyckeskrin som har premiär på lördag. Hur går det?
   – Bara bra, men först ska jag vara med i långfilmen Karaokekungen.


Jaså? Berätta mer!
   – Det är en roadmovie med manus och regi av Petra Revenue. Jag spelar en strippa som heter Marilyn Karlsson. Jag dansar mest, men har några repliker också.


Hur förbereder man en sådan roll?
   – Jag har varit i Stockholm och tagit lektioner i poledance! Det var en ny upplevelse. Som dansare har man många gånger fått kämpa för att visa att dans inte är lika med stripp, och så plötsligt är det just stripp som gäller! Och man ska inte tro att det bara är att svänga runt en stång lite grann – man behöver massor av armmuskler och bra teknik!


Och hur var det nu med I mormors smyckeskrin?
   – Jo, jag blev kontaktad av arkitekterna på 02 Landskap som sökte en ”speldoseballerina” till sin blomsterutställning i Trädgårdsföreningen här i Göteborg. De hade hört talas om min gamla föreställning Ballerina.


Så smyckeskrinet är en spinoff på Ballerina?
   – Ja, det kan man säga. Jag börjar dansa på min speldosa som vanligt, men istället för att ta mig loss från smyckeskrinet stannar jag kvar och undersöker det. Jag dansar bland alla blommor, och utforskar rummet som arkitekterna har skapat.


Hur fungerar det att jobba ihop med landskapsarkitekter?
   – Bra! Det visade sig att vi hade tänkt i liknande banor, oberoende av varandra. Till exempel har min kostym exakt samma rosa nyans som färgtemat i trädgårdsrummet.


Och det är improvisation som gäller?
   – Ja, Trädgårdsföreningen är ju en plats dit folk kommer och går, och då passar det med improvisation, tycker jag.


Vad är speciellt med att dansa I mormors smyckeskrin?
   – Åh, jag tycker att det är fantastiskt att få dansa ute, trots att vi bor i ett land med så märkligt väder. Och så är det en speciell känsla att dansa på vissa växter – de är specialplanterade och ska må bra av det!


 


FAKTA OCH LÄNKAR
Föreställningen I Mormors smyckeskrin har premiär den 28 juni, och spelas sedan varje lördag i juli och augusti.
Den ingår i utställningen Mormors smyckeskrin som pågår på Trädgårdsföreningen i Göteborg den 28 juni–28 september.
Ami Skånberg Dahlstedt
02 Landskap

Liv Landell Major

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare