28 mars år 1776 gav kejsarinnan Katarina II en order till Moskvas guvernör, greve Urussov:
– Bygg en teater!
Fyra år senare stod den klar och Bolsjojteatern har utvecklats till en av världens främsta i sitt slag. Framför allt var det under 1900-talets Sovjetstyre, då Moskva åter blev huvudstad i stället för S:t Petersburg, som teaterns opera- och balettensembler grundlade sitt världsrykte.
Efter Sovjetunionens fall har dock Bolsjojteatern trampat vatten. Typiskt nog är det S:t Petersburgs stolthet, Marinskijteatern, som har tagit över som rysk huvudscen.
“Bara ett museum”
Flera stora stjärnor lämnade Bolsjoj i början av 1990-talet.
– Det är ett mirakel att folk fortfarande kommer hit för att arbeta, dansa, sjunga och skapa musik, konstaterar teaterns konstnärlige direktör, Gennadij Rozjdestvenskij för nyhetsbyrån DPA.
– Vad Bolsjoj gör intresserar bara på det sätt som ett museum gör. Teatern bryter inte någon ny mark, anser teaterkritikern Maja Odina i tidningen Segodnja.
Bolsjojs ledning har haft svårt att anpassa sig till den nya tiden. Medan Marinskijteatern lyckats dra in stora sponsorsbidrag från utlandet har Bolsjoj förfallit och störts av dålig ekonomi och interna stridigheter.
Fyra miljarder
Men en förändring är på gång och onsdagens 225-årsdag firades ordentligt.
President Vladimir Putin sparkade i höstas direktören Vladimir Vasiljev för att få ny fart på verksamheten. Gennadij Rozjdestvenskij – som bland annat under två perioder varit chefdirigent för Stockholmsfilharmonikerna – har återvänt, och även om finansieringen fortfarande är osäker väntar en grundläggande renovering under de närmaste åren.
I mars 2002 flyttar teatern till en tillfällig scen. Därefter ska fyra miljarder kronor användas för en upprustning som beräknas vara färdig år 2005.