Fördjupning [2001-04-23]

Den sjunde Cirkus Prinsessan

Bröderna Bronetts cirkusföreställning Cirkus Prinsessan har blivit en internationell succé med mängder av TV-tittare runt om i världen. Nummers Lena Andrén har pratat med Henry Bronett inför premiären av årets Cirkus Prinsessan

Cirkus Prinsessan är också en tävling, vilket inte minst gör den till en viktig händelse för folk i branschen. Med tydlig stolthet i rösten säger Henry Bronett att alla som är något kommer och tittar.
   Tack vare den stora uppmärksamheten har tävlingen blivit en internationell plattform för kvinnliga cirkusartister. Den som utses till Cirkusprinsessa kan räkna med att ha engagemang i två till tre år. Därför vill många vara med och Henry Bronett får ta emot hundratals kassetter varje månad, vilket förändrat hans uppfattning om branschen.
   – Farmor sa alltid att det är en liten värld och att det är bäst man sköter sig för man kan träffas igen. Men det stämmer inte längre för nu får vi kassetter från kvalificerade artister som vi inte tidigare känt till.
   När jag talar med Henry förstår jag att farmor Käte Bronett var en viktig gestalt i hans liv.
   – Farmor var tuff, för under femtio- och sextiotalen var det inte lätt att vara kvinna och cirkusdirektör.

Skickliga kvinnor
Kanske var det närheten till denna starka kvinna som fick hans far François Bronett att vilja skapa en helt kvinnlig föreställning. Men då, på sjuttiotalet, var det ogenomförbart eftersom nivån på de kvinnliga artisterna var för låg.
   På åttiotalet förändrades situationen radikalt och för sju år sedan kunde bröderna förverkliga sin fars idé. Och idag räcker det inte med att vara kvinna.
   – Vi letar aktivt efter spännande, experimentella nummer som kan visa att kvinnor är lika bra eller bättre än män.
   Ett sådant nummer är den fem kvinnor starka luftbaletten Karmachova. De genomför riskfyllda konster som kombinerar bungy, trapets och akrobatik.

Ovanliga publikreaktioner
Henry berättar att numren i föreställningen lockat fram många kommentarer. Publikreaktionerna är också ovanligt starka, speciellt efter finalen. Det var så överraskande att bröderna först trodde att något var fel.
   – Vi har fortfarande inte fattat det som händer i publiken. De ger stående ovationer och blir så rörda att de börjar gråta och det har aldrig hänt förut.
   Genom Cirkus Prinsessan har Henry och Robert Bronett lyckats öka intresset för cirkus. Man kan säga att de följt sin farmors valspråk.
   – Man kan aldrig gnälla sig till en succé.

Lena Andrén

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare