Mest spännande är det förstås att få veta hur Thorsten ”geniet-demonen-missbrukaren” Flincks tolkning av Påklädaren på Stora scenen kommer att gestalta sig. I en av de två huvudrollerna har han placerat sin mentor Keve Hjelm, vilken kommer att spela den avdankade skådespelaren Sir John (som i den kända filmversionen gjordes av underbara Albert Finney).
Titelrollen innehas av Jan ”vår bästa tid är nu” Malmsjö och premiären är planerad till 24 februari. Det är bara att hålla tummarna och hoppas på att Thorsten håller sig i skinnet hela vägen ut.
Många roller och blå apelsiner
Två andra föreställningar med hög hippfaktor blir med all säkerhet Tio exempel på kärlek och Blå apelsin. I förstnämnda delar två skådespelare på tio roller; Shanti Roney och Angela Kovács. Premiär andra februari.
Den andra av samma kaliber regisseras av upphaussade Stefan Larsson. I mitten av åttiotalet fanns det ett café på Mäster Samuelsgatan i Stockholm som hette Blå tomat. Det hade kleinblå väggar och apelsiner i taket. Den här pjäsen, skriven av Joe Penhall som representerar den nya generationens dramatik i England, visar samma mått av psykedeliska vibbar med sin story om mentalsjukhuspatienten Christopher som tror att han är son till diktatorn Idi Amin.
Huvudrollen spelas av Jonas Karlsson som vi nyligen kunde se som Sigge i SVT:s psykologiska thriller Bekännelsen. Premiären äger rum på lilla scenen 17 mars.
Såpaskådisar som robotar
Mindre upphetsande verkar den gamla avdammade pjäsen Skogen av Alexander Ostrovskij vara, men man vet ju aldrig. Joakim Groth regisserar och Solveig Ternström är en av skådespelarna.
Men vill jag skratta tror jag mer på Agneta Ehrensvärds uppsättning av dramatikervirtousen Alan Ayckbourns pjäs Komisk talang, en orgie i fantasispetsad samhällskritik med Pygmalion-tema där tv:s såpaskådisar har ersatts av robotar, så kallade aktroider. Med bland andra Jakob Eklund och Eva Röse i rollerna. Premiär på lilla scenen 3 februari.
Fars av Alfredson och Dalle
Övriga pjäser som varken känns som det ena eller det andra, är Hans Alfredsons och Peter Dalles nyskrivna verk Å ena sidan. Å andra sidan är de ju ganska roliga båda två, så tillsammans vet man aldrig vad de kan ha hittat på. Premiär tolfte april.
Vidare John Osbornes klassiker Se dig om i vrede som markerade genombrottet för ”De unga arga männen” i mitten av 1950-talet. Nu har en ny generation halvarga skådespelare tagit sig an pjäsen och resultaten finns till beskådan i Målarsalen från och med 27 januari.
Rambergs näsa
Så sist – och kanske också minst – monologkollaget En rysk, en rysk, en rysk och en Bellman som kommer att spelas på Elverket med bland andra Örjan ”jag slåss inte mer eller går på krogen” Ramberg och Börje Ahlstedt i rollerna. Skulle vara för Örjans näsa då. Inget premiärdatum fastställt ännu.