Viktigt och smärtsamt vackertDV8 Physical Theatre gästar Stockholm och Dansens hus med To be straight with you, den senaste i en rad ifrågasättande dansföreställningar och filmer, som tog sin början med den brutalvackra Dead dreams of monochrome men. Foto: Matt Nettheim
Recensioner [2008-11-21]

Viktigt och smärtsamt vackert

To be straight with you av Lloyd Newson
Scen: Dansens hus
Ort: Stockholm
Scenografi: Uri Omi
Ljus: Beky Stoddart
Medverkande: DV8 Physical theatre: Ankur Bahl, Dan Canham, Seke Chimutengwende, Ermira Goro, Hannes Langolf, Coral Messam, paradigmz, Rafael Pardillo, Ira Mandela Siobhan
Länk: Dansens Hus


RECENSION/DANSPERFORMANCE. Kultkompaniet DV8 Physical Theatre är på ett av sina sällsynta Sverigebesök. Nya To be straight with you, som gästar Dansens Hus, är en av de viktigaste föreställningar man kan se just nu, tycker Nummers Lena Andrén.

Den kontroversielle samhällsdissekerande engelske koreografen Lloyd Newson fick uppslaget till sin nya föreställning när han och hans dåvarande pojkvän deltog i en Pridemarsch i ett av Londons invandrartäta förortsområden. Han upplevde det hat Pridedeltagarna fick motta från invånarna som en reflektion av den intolerans dessa människor själva hade fått utstå i egenskap av invandrare.
   Det är denna komplexa bakgrund till förtryck och intolerans som Newson vill synliggöra i föreställningen som är är baserad på ett stort antal intervjuer som diskuterar homosexualitet, kultur och religion.


Även om Newson inte tycker om att dans slentrianmässigt beskrivs som vacker har han paradoxalt nog skapat en mycket vacker föreställning. I varje rörelse, i varje ord, till och med i musiken och scenografin finns en allt överskuggande kompromisslös angelägenhet som inte går att förhålla sig oberörd gentemot. Det är i mötet – eller kanske snarare konfrontationen – med denna angelägenhet som upplevelsen av skönhet uppstår, en skönhet som är så intensiv att den blir smärtsam.


Men sant är också att föreställningen tack vare denna angelägenhet balanserar på en knivsegg, det skulle mycket lätt ha kunnat bli plakatkonst och agitation. Den text som förmedlas från scenen är hämtad ur autentiska intervjuer och återges som monologer, på band eller av dansarna. Och det är upprörande och tragiska budskap som förmedlas.
   Det som hindrar det från att bli agitation är att Newsons är extremt skicklig i att använda sin form, den fysiska teatern. Och att han samarbetar med uttolkare som är lika skickliga på att dansa som att fysiskt och verbalt gestalta de karaktärer de går in och ut ur under de 80 minuter föreställningen varar. Därtill kommer en raffinerat enkel och effektiv scenografi och ljus- och ljuddesign som ger en suggestiv inramning till skeendet på scenen.


Utan jämförelse är To be straight with you en av de viktigaste föreställningarna man kan se just nu, när vi lever i en tid som räddhågset tolererar intoleransen – om den motiveras religiöst.

Lena Andrén

Share/Bookmark
Vilket betyg vill du ge föreställningen? (0 st)

För att sätta ditt betyg, för musen över Nummersymbolerna nedan och klicka på exempelvis symbol nummer 3 om du vill ge betyget 3.

1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars
Loading...
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare