En berättande bygdAtt ta vara på det berättande som finns i bygden är tanken med Skellefteås berättarfestival. Jonas Lundqvist rekommenderar en världspremiär, dagbokshögläsning och Sune Jonssons fotografier.
Fördjupning [2011-04-05]

En berättande bygd

INTERVJU. Berättarteater från Bologna och Västerbotten, och högläsning ur privata dagböcker. Det är en del av det som bjuds när Skellefteå – Berättarnas stad – ordnar sin tredje berättarfestival. Nummers Malin Palmqvist bad projektledaren Jonas Lundqvist berätta mer.

För tredje året i rad ägnar Skellefteå kommun en vårvecka åt berättande i vid bemärkelse. Den 11–17 april kommer en ung teatergrupp från Bologna på besök, Västerbottensteatern spelar berättarteater i parti och minut och en berättarstipendiat utses. Bland annat.
   Nummer ringde upp projektledaren Jonas Lundqvist för att höra mer om aprilveckan som startar på måndag.


Varför satsar Skellefteå på en berättarfestival?
   – Skellefteå har ju utsett sig till Berättarnas stad, efter den första festivalen 2009. Festivalen var en idé som dök upp i samarbetet mellan olika kulturinstitutioner i staden, alltså Västerbottensteatern, kulturförvaltningen på kommunen och Skellefteå museum. Det var en sak som man kunde samarbeta konkret kring – och naturligt fanns det redan mycket berättande igång. Tanken var inte att skapa en stor organisation och köpa in massa berättande utan att ta vara på det berättande som redan fanns på institutionerna och ute i bygderna.


Ni har också utsett Vilhelmina till årets berättarkommun – vad innebär det för dem?
   – Det är en utmärkelse, och vi ger dem en arena och ett skyltfönster här i Skellefteå under berättarfestivalen. Men vår förhoppning är att det blir en stimulans i deras egen verksamhet. De är ju årets berättarkommun inte bara den här dagen, utan ända fram till nästa festival. Bjurholm var den första berättarkommunen under 2010 och har haft ett fantastiskt bra berättarår med bland annat berättarkaféer och samarbete med universitetet.


Ni tar ett brett grepp på berättande, men vad rekommenderar du om man gillar just scenkonst?
   – Mycket står Västerbottensteatern och den berättarensemble de har knutna till sig för. De har ju också en fast anställd berättare, Greger Ottosson – jag vet ingen annan teater som har det! Vi har bland annat en världspremiär, Västerbotten – tonsatt, ordsatt, framkallat med Marianne Folkedotter och musik av Jonas Knutsson och Johan Norberg. Jag tror att det blir väldigt spännande med Sune Jonssons fotografier som också finns med där.


Det blir också läsningar ur privata dagböcker, är det fritt fram för vem som helst att delta?
   – Det är fritt fram för vem som helst bara man meddelar att man kommer. Jenny Nilsson heter hon som står bakom det där. Det var premiär på förra festivalen, gjordes för andra gången i höstas och nu blir det tredje gången. Folk läser ur sina dagböcker, det är jätteläskigt men väldigt underhållande när andra gör det! Jag skulle själv aldrig göra det.


 


LÄNK
Läs mer på Berättarfestivalens webbplats

Malin Palmqvist

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare