Dansfysikern Gun LundBokslut, framåtblickande och firande. Så beskrivs Cabaret Voltaire av Gun Lund, koreografen bakom ensemblen E=mc2 Danskonst och dansscenen 24 kvadrat i Göteborg.
Fördjupning [2008-09-30]

Dansfysikern Gun Lund

intervju. Göteborg flödar av dans under fem helger i höst. Gun Lund firar just nu sina trettio år av danskonst i stan, och att det är tio år sedan hennes och Lars Perssons dansensemble E=mc2 Danskonst såg dagens ljus. Välkommen till Cabaret Einstein!

Pionjärkoreografen Gun Lund har, tillsammans med maken och naturvetaren Lars Persson, förenat danskonst och fysik. En formel för framgång har det visat sig. Just nu firar de nämligen trettio år i Göteborg med ett program som utmanar rummet, tiden och fysikens lagar.
   Med ensemblen E=mc2 Danskonst och dansscenen 24 kvadrat, som öppnade 2002 och kan kallas Sveriges minsta men intressantaste dansscen, har de fått stor framgång.


Och det är på den scenen en hel del av firandet kommer att ske, under namnet Cabaret Einstein. Men göteborgare: se upp! För även runt om i staden kommer det att finnas videoinstallationer och dansverk, och på Sörgårdsskolan blir det fysikundervisning!


Vad är Cabaret Einstein?
   – Det är ett bokslut och ett framåtblickande! Ett sätt att fira och ta i lite grann. Vi gör det här under fem helger nu i höst och varje helg har olika teman, som till exempel rummet och dansen i samhällsperspektiv. Vi har också letat reda på människor som betytt mycket för oss och bjudit in dem att uppföra gamla verk.


Namnet är roligt! Varför heter den Cabaret Einstein?
   – Det kommer från Cabaret Voltaire som startade i Zürich 1916 och var något av ett vansinnigt dadaprojekt som försökte ställa saker på huvudet och har betytt otroligt mycket för konsten. Så vår Cabaret Einstein är ett sätt att anknyta till dem, men också till vår dansgrupp och vårt intresse för vad Albert Einstein gjorde. Vi intresserar oss för rummet och tiden och sådana begrepp inom fysiken. Vi ställer frågan om hur säkra vi kan vara på saker i tillvaron.


Hur säker kan man vara?
   – Man måste acceptera att det inte finns några givna lösningar på tillvarons problem. Man måste ställa sig lite på avstånd och betrakta problemet. Det finns en mikrovärld där andra lagar gäller. Det är spännande att se hur relationerna i mikrovärlden ser ut i förhållande till vår makrovärld.


E=mc2 – hur applicera det på dans?
   – Det finns två sätt. Formeln handlar ju om tidens möjliga utsträckning och att massa är utbytbar till energi. Jag är väldigt intresserad av våra sinnen och hur vi förhåller oss till dem. Det är ju de som ger oss all information om tillvaron. Jag är också intresserad av partiklar och massa, och där finns en politisk grund i att fria dansgrupper får för lite pengar som gör att vi inte kan hålla oss med en ensemble. Då blir det en symbol för att jag måste byta massan, dansarna, hela tiden. Jag är beroende av deras tider: när repar den eller den inte på operan eller är på turné med någon annan koreograf?


Det låter jobbigt!
   – I lördags fick jag byta en av dansarna från fredagen. Det är intressant för jag måste få ut en likartad energi ur den nya dansaren som ur den förra.


 


FAKTA
Cabaret Einstein pågår mellan den 26 september och 6 december på olika platser i Göteborg. Internationella gäster, seminarier och massor av dans står på programmet som du hittar här.


LÄNKAR
E=mc2 Danskonst
24 Kvadrat

Astrid Claeson

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare