Gamla skrönor, myter och lokalhistoriska händelser plockas fram, dramatiseras och spelas av amatörgrupper som bara existerar på sommaren, men också etablerade teatrar som byter miljö. Många bjuder, helt folkligt korrekt, på gratisföreställningar. Skriv ut och stoppa i plånboken så har du kollen var du än befinner dig.
Observera att guiden är indelad länsvis i bokstavsordning med reservation för ett antal mindre län som vi ej har enskild bevakning av eller län med få produktioner. Merparten av dem finns samlade under rubriken ”Övriga län” sist i guiden.
GOTLAND
Romateatern
Richard III
Efter fjorton Shakespeareuppsättning på lika många år är det dags för Romateatern att hugga tänderna i ett av författarens mest spelade verk om Richard av Gloucester som inom parentes just nu också spelas på Shakespeare Globe Theatre i London med bara kvinnor i rollerna. Här i regi av av Thomas Segerström. I rollerna: Dag Malmberg, Göran Thorell, Hans Sandquist, Eva Millberg, Veronica Sinclair m fl.
Spelas: Premiär 18 juni
Länsteatern på Gotland
Bröderna Lejonhjärta
Astrid Lindgrens saga om de båda bröderna Lejonhjärta som efter sina korta liv på jorden återförenas i landet Nangijala blir stor familjeföreställning vid Visbys ringmur i sommar. I regi av Örjan Herlitz som också bearbetat boken. I rollerna ses bl a Stefan Marling, Mats Sundberg, Evert Jansson, Lennart Bäck, Gertrud Jakobsson och Thomas Jankert.
Spelas: 27 jun – 16 aug (Palissaderna).
Benny Haag på Gotland
Ondskan
Benny Haag tar med sig sin succéföreställning som bygger på Jan Guillous bok med samma namn på semestern. Efter över 500 föreställningar på Dramaten, ett antal turnéer och på egen teaterscen i Stockholm under våren, är det Gotlänningarnas och turisternas tur att ta del av gossen som råkar ut för pennalism på internatet framförd som monolog.
Spelas: 30 juni – 30 juli på Roxy
Teatergalleriet I Stenkyrka
En dåres försvarstal
Skådespelaren Görhan Hellström framför Strindbergs klassiker som monolog på Gotlands nya kulturmötesplats som är belägen en kvarts biltur från flygplatsen i Visby.
Spelas: 14 juni – 16 augusti
Medeltidsveckan
Teater
En medeltida rättegång framförd av teatergruppen WATS och Wisby stads rådmän, Gutasagan framförd av Carin Gyllenhammar, gyckelspelet Pax med Gycklargruppen Pax & Wisby Vaganter är några exempel på många teatrala inslag under Visbys Medeltidsvecka som äger rum i och utanför murarna för tjugonde året i rad. Klicka på rubriklänken för hela programmet dag för dag.
Pågår: 3 – 10 augusti
NORR- OCH VÄSTERBOTTEN
Haparanda teaterförening
Haparanda folkfest
För andra året arrangeras Haparanda folkfest av ortens teaterförening med en vild blandning av kultur och idrott. Festen går genom Nikkala, Leipijärvi, Karungi, Säivis, Kukkolaforsen, Vojakkala, Mattila och Seskarö för att slutligen landa i Haparanda. Workshops i teater och dans för barn och ungdom, operett och vissång, dansföreställning, barnteater, cirkusartister och poesiuppläsning står på programmet. Dessutom stadskamp mellan byar, konstutställningar, bastuvärme, flytetygstävling och ”världens största norrbottenskorv”.
Spelas: 30 juni ? 6 juli
Vilhelmina teater- och musikförening
Skrönor, skrömt och Dagens sanning
Den muntliga berättartraditionen väcks till liv i byarna runt Vilhelmina. Gamla, nya, sanna och osanna historier från när och fjärran plockas fram och delas med andra. Publiken lyssnar men står också för innehållet i berättarkvällarna. Fri entré.
Spelas: 12, 19 juni, se länk för ytterligare datum
Västerbottensteatern
Solregn och Korpsten
Sagovandring I Skellefteå på jakt efter den försvunna Alice. Vittra, Älvsbuen och andra mytiska väsen möter barnpubliken och andra över sex år. Lillemor Skogheden och Greger Ottosson står för idé och manus, Lillemor Skogheden för regi. Medverkar gör delar av teaterns ensemble samt teateramatörer.
Spelas: 14 juni – 13 juli
Tornedalsteatern
Vasikkavuoma
Röster, rörelser och klanger på Vasikkavuoma slåttermyr. Jenny Abelkader står för koreografi och Erling Fredriksson för musiken i Tornedalsteaterns föreställning om naturen, civilisationen och människorna. Vasikkavuoma slåttermyr hittas vid Erkheikki i närheten av Pajala.
Spelas: 19, 21 – 22, 25 – 27 juni
Skrönorna
Efter dråpet
Soldatänkan Anna Persdotter från Tegsnäset står hösten 1789 inför tinget i Umeå för att ha slagit ihjäl samen Klement Andersson med en grynstamp. Inför häradsdomaren hävdar hon att hon hade Gud med sig i sitt dåd. Berättarteater med Lena-Stina Forsell och Carl-Axel Gyllenram på Gammlia i Umeå.
Spelas: 2-6 juli
Storforsens Utveckling
Trolltagen
Balett under bar himmel om sex små flickor som rövas bort av virvelvinden och sätts i fångenskap hos trollgubbar. Scenen är insprängd bland klipporna i Storforsen – ett vattenfall nära byn Vidsel, 10 mil från Luleå. Forsens bakomliggande brus förstärker upplevelsen. Musik av Ralph Lundsten, koreografi av Mats Isaksson.
Spelas: 5- 6 juli
Skribent: Malin Palmqvist
SKÅNE
Teater Nostra
Yngsjömöderskans sista resa
En föreställning om Yngsjömöderskan Anna Månsdotters möte med sin själasörjare prästen Malte Hasselqvist. Michael Cocke regisserar och i rollerna syns Katarina Weidhagen, Annelie Hedin och Niklas Riesbeck.
Spelas: 6 juli – 10 augusti, Teaterladan i Yngsjö
Ystads Stående Teatersällskap
Jeppe på Berget
Ulf Dohlsten regisserar Ludvig Holbergs klassiker om den förvandlade bonden Jeppe, som tror att han har supit ihjäl sig och kommit till paradiset.
Spelas: 28 juni – 10 augusti, Marsvinsholms slottspark
Nya Klassiska Teatern
Bjarke och Hött – eller den oändliga benhögen
Inspirerad av den nordiska mytologin spelas denna barn- och familjeföreställning av och med Ulf Berg och Eva Söderquist på 25 olika platser i Malmös parkerm och grönområden under sommaren.
Spelas: Premiär 16 juli, Bunkeflostrand vid Ängslättsgården
Skånska Operan
Trollflöjten
Skånska Operan firar sitt 10-års jubileum med att sätta upp Mozarts Trollflöjten som kommer att turnera runt i Skåne i sommar. Pär Engström är orkesteransvarig och för regin svarar Ola Hörling.
Spelas: 18 juli (Bäckaskog Slott), 19 juli (Hovdala Slott), 22-23 juli (Trollenäs Slott), 25-26 juli (Krapperups Slott), 29-30 juli (Christinehof Slott), 1-2 augusti (Kalmar Slott), 5 augusti (Köpmansmagasinet i Smygehuk), 6 augusti (Hasses Lada), 8 augusti-16 augusti (Ungdomens hus, Malmö)
Skånes Dansteater
Dans under öppen himmel
Programmet består av godbitar ur föreställningar på Skånes Dansteaters repertoar.
Spelas: 13-15 juni (Jordbergafestivalen), 8 augusti (Pildammsparken), 15-16 augusti (Marsvinsholms Slottspark)
Kulturproduktionen/Daylight Players
Romeo and Juliet
Daylight Players spelar sina föreställningar i dagsljus och utomhus – en tradition de bär med sig från The Globe Theatre i London. Det kända kärleksparet görs av Claire Duttson och Matt Jamie. Pjäsen spelas på engelska.
Spelas: Premiär på Glimmingehus borggård, Österlen, den 22 augusti.
Fredriksdalsteatern
KAOS i folkparken
Ett musikaliskt lustspel med många snurriga förvecklingar och en hel del kaos. Eva Rydberg har sällskap av Johannes Brost, Mi Ridell, Ewa Roos och Björn Gustafson på scenen.
Spelas: 13 juni – 10 augusti på Fredriksdalsteatern
Nya Skånska Teatern
Mycket väsen för ingenting
Chariot Music, Teater LUKKAN, Nya Skånska Teatern, Amatörteaterföreningen Harlekin och Sommarteatern på Krapperup spelar Shakespearekomedi. Kompositören Jan-Erik Sääf har skrivit musik och sångtexter och Jonas Oscarsson står för regin.
Spelas: 2-12 juli (Kungsparken i Malmö), 16-19 juli (Stadsparken i Lund)
och 23 juli – 17 augusti (Citadellet i Landskrona)
Ystads Teater
La Bohème
I sommar blir det ingen lokalt producerad opera på Ystads Teater till följd av uteblivna bidrag från Statens Kulturråd och Region Skåne. Istället gästas teatern av Rialtoteatret från Köpenhamn.
Spelas: Den 26 och 27 juli på Ystad Teater
Pildammsteatern
Skaffa mig en tenor
I årets sommarteater på Pildammsteatern medverkar bland andra Allan Svensson, Mona Seilitz och Ingvar Andersson
Spelas: 22 juni – 20 juli på Pildammsteatern i Malmö
Norna
Romeo & Julia
Teater Norna en ny teatergrupp med säte i Kristianstad. Första pjäsen blir Romeo & Julia som fysisk teater. Morgan Jarl regisserar Kajsa Ingemansson, Sofia Isaksson och Jonathan Möller, som tillsammans gör alla 35 rollerna – som clowner.
Spelas: Premiär under Kristianstadsdagarna, 4-12 juli, Kulturhuset Barbacka
Skillinge teater
Lady Pygmalion
Komedi om doktor Henrietta Higgins, som slår vad med sin vän att hon på kort tid ska kunna göra en hertig av gatpojken Eliaz. För regin står Mario Gonzalez och i rollerna syns Matthias Thorbjörnsson, Katarina Zell, Sten Elfström och Erik Olsson.
Spelas: 1, 2, 4, 8, 9, 11, 13-15, 19-22, 27-30 juli samt 3-5 augusti
Den Helige Gycklaren Fransiscus
Björn Granath spelar den helige Fransiskus som själv kallade sig ”Guds Gycklare” och menade att skrattet var en av Guds största gåvor. Texten är skriven av Nobelpristagaren Dario Fo och pjäsen regisseras av Carlo Barsotti.
Spelas: 5-7 juli
Sommardramatik & Norén
Regissören Henrik Holmberg leder en ”reading” tillsammans med skådespelare från Lars Noréns pjäs ”Tiden är vårt hem”.
Spelas: 12 juli på Skillinge Teater
En helt suverän föreställning – 5 getingar
Komikern Håkan Berg spelar ett antal olika karaktärer i denna föreställning som han själv beskriver så här: ”Showen kan inte liknas vid någon annan show, snarare ett avsnitt av ”Pang i Bygget”.
Spelas: 17,18, 24, 25 juni och den 26 juni
Fast
Skådespelarna Eva Rexed och Harald Leander möter musikern & kompositören Caroline Leander. I programmet utlovas följande: döda punkter, piano, elbas, tenorsaxofon, yrsel, vilda fantasier och meningslösa tal
Spelas: 1 och 2 augusti
…och ett piano
En magisk föreställning med Malin Nilsson, som under våren fick mottaga Mästartiteln i både de Svenska och de Nordiska Mästerskapen i Magi – som första kvinna någonsin.
Spelas: 7-10 augusti
JAM på Malmöfestivalen
Riksteaterns JAM som ger järnet för att missionera för ny scenkonst presenterar streetdanceföreställningar med några av Europas främsta kompanier som Freestyle Phanatix, MovesPerMinute, Flo Mo från Finland och Flying Steps från Tyskland.
Spelas: 17 augusti
Ännu fler sommarteatertips för Skåne hittar du här
ATR:s Skånekalendarie
Kulturcentralen
Barnens scen
Skribent: Karin Lindbom
STOCKHOLM
Moliere Ensemblen
Romeo & Julia av William Shakespeare framförs med humor och commedia dell arte-stil i vackra Liljanskogen mitt i Stockholm.
Spelas: 4/6 – 2/8 kl. 19.00
Teater i Haga
Nils Holgersson av Selma Lagerlöf
Regissören Bobo Lundén har förvandlat sagan om den nerkrympta grabben som reser runt i Sverige på en gås till berättarteater och satt upp den på en av Stockholms vackraste spelplatser.
Spelas: 25 maj – 20 juli
Riksteatern, Folkets hus och Parker samt SVT
Fem myror är fler än fyra elefanter
Barnprogrammet som lärde en hel generation att räkna och stava på ett lekfullt sätt blir nu show.
I rollerna ses Ola Forssmed, Vivian Cardinal och Kim Sulocki som tillsammans med en sexmannaorkester och fem barn ska blåsa liv i denna 70-tals ikon. Premiären äger rum på Skansen i Stockholm 3 juli. Därefter blir det Sverigeturné.
Spelas: 3 – 27 juli
Orionteatern
Miss. Lyckad
Cirkus Cirkörs examensstudenter, Cirkuspiloterna, framför sin avslutningsshow på Orionteatern.
Spelas: 31 maj -18 juni
Teater Lasse i parken
Utomhusteater i kombination med middag är ett lika trevligt koncept idag som vid starten för 5 år sedan. Denna sommar ges Shirley Valentine av Willy Russel med Agneta Ahlin i titelrollen.
Spelas: 10 juni – 23 augusti på Café Lasse i parken (vid Långholmen)
och Bingokarusellen med Stockholms improvisationsteater
Spelas: 7 juli – 1 augusti
Parkteatern
Parkteaterns program är lika välfyllt som alltid och har i år en uppfräschad profil där klassiker varvas med massor av musik, lite nycirkus, poesikvällar, sommarbio, dansfester med mera. Omkring 200 föreställningar ges runtom i Stockholms parker och som vanligt är det helt gratis. Hela programmet med spelschema finns på Parkteaterns hemsida.
Spelas: 5 juni – 24 augusti på olika platser i hela Storstockholm
Fjäderholmsteatern
Myror i brallan
Teaterversion av SVT:s populära barnprogram. Med programledaren Jonas Leksell och Frida Normark som Fakta-Fanny.
Spelas: Hela sommaren från och med 1 juni på Fjäderholmarna (ca 15 minuters båtresa från Nybrokajen)
Hemsöborna av August Strindberg
För andra säsongen kan vi se Evabritt Strandberg i rollen som Madame Flod ute på Fjäderholmarna. I övriga roller Dan Ekborg, Matti Berenett, Magnus Roosmann mfl.
Spelas: 10 juni – 31 juli
Ulriksdals slottsteater – Confidencen
Maskeradbalen av Giuseppe Verdi
Folkoperan sommarspelar för tredje året i rad på den i år 250-årsjublierande Confidencen med en jubileumsuppsättning av Verdis Maskeradbalen. För regin svarar Folkoperans konstnärlige ledare Claes Fellbom och som alltid sjunger Folkoperans sångare på svenska.
Spelas: 22 juni – 27 juli
Bellmans nymfer av Ture Rangström och C M Bellman
För nionde säsongen ikläder sig Kjerstin Dellert, Elisabeth Söderström och Lena Nyman rollerna som Bellmans nymfer.
Spelas: 31 juli till 3 augusti
Stockholm 59o North:
Circling Around One Note & Until The Last Song And After & Fiskarena
I sommarens balettprogram uruppförs två dansstycken i koreografi av Maurice Causey respektive Yuri Zhukov. Dessutom ges Ivo Cramérs och Mary Skeapings Fiskarena
Spelas: 7-10 augusti
Kabaret för Tre och Tango med Taube
Musikföreställning med Kjerstin Dellert, Lena Nyman och Sven Bertil Taube
Spelas: 16-30 augusti
Drottningholms slottsteater
Dans-Vurmen av Pierre-Gabriel Gardel med musik av Etienne Nicolas Méhul
Kungliga Baletten flyttar ut till sommarscenen på Drottningholm med nypremiären av denna komiska balettpantomim. Huvudpersonen är en dansgalen slottsherre som ivrigt tar efter alla nya danssteg och danser på modet.
Spelas: 29 maj -9 juni, 23-30 augusti
Alcina av G F Händel
Operasaga där händelseförloppet styrs av erotiska preferenser, rivalitet och maktbegär. I rollistan bland andra stjärnmezzon Anne Sofie von Otter.
Spelas: 26 juli – 10 augusti
Kungliga Operan
Kungliga Operans ordinarie repertoar sträcker sig till 14 juni, men tar sedan uppehåll fram till slutet av augusti.
Dramaten
Den inbillade sjuke av Molière
Örjan Ramberg fortsätter att spela sjuk hela juli i Molières klassiska komedi, regisserad av norske Terje Maerli.
Spelas: 9 juli – 2 augusti
Lulli
En dramatiserad sommarkonsert framförd av Romeo & Julia Kören i regi konstnärlige ledaren Benoît Malmberg. Ges i Marmorfoajén.
Spelas: 11 juni – 3 juli
Wiraspelen
Bygdespel under bar himmel vid Wira Bruk i Åkersberga. Hjärta, smärta och levande djur hör till ingredienserna.
Spelas: 28 juni – 6 juli
Hågelbyparken
Skenet bedrar
Lustspel med sång och dans i Hågelbyparkens friluftsteater.
Spelas: 2 juli -15 augusti
Dessutom ges ett program för barn varje torsdag hela sommaren, däribland finns Bodils minicirkus (3 juli), samt Pettson & Findus-musikalen När Findus var liten och försvann (31 juli)
Cirkus Cirkör
Subörb
Prova på cirkusliv, upplev hundratals jonglörer nörda och njut av fransk poetisk nycirkus, var med på debattboxning och Poetry slam samt mycket mer.
Pågår: 8 – 17 augusti i Alby och Fittja
Skribent: Cecilia Djurberg
VÄSTERNORRLAND OCH JÄMTLAND
Föreningen Alnöspelen
Ronja Rövardotter
Ronja Rövardotters strapatser, äventyr, glädje och sorg kryddad med vildvittror, rumpnissar och grådvärgar i Mattisborgen och skogarna däromkring. Regissör: Pelle Hägerström, Peter Olsson
Spelas:22-29/6, Eriksdal, Alnö
Teaterföreningen Arnljotspelen
ArnljotArnljot återvänder efter flera vikingafärder till Jämtland, där finner han sin trolovade gift med en annan. Fredlös, efter dråpet på rivalen Gudfast, flyr Arnljot ut i vildmarken. Regissör: Hans Qviström.
Spelas:4-13/7, Frösön
Kvartersteatern
Zorro
Den lilla byn Pueblo de Los Angeles får en ny guvernör sedan den gamle blivit dödad. Folket får det allt sämre tills Zorro rider in på sin springare… Regissör: Perra Söderberg, Thomas Nordström.
Spelas:7/6, 9-11/6, 13-15/6, 17-18/6, 21-22/6, 24-25/6, 27-29/6, 1-2/7, Norra Berget, Sundsvall
Samproduktion: Norra Berget, Teater Västernorrland, JPF Produktioner
Troll Ante
Troll Ante tar oss med tillbaka till 1654, då Svedjefinnarna invandrade till Sverige, han möter Sverige och fördomarna om de ”farliga, trollkunniga svedjefinnarna som stal marken av Medelpads bönder”. Regissör: Jan Peder Forsberg Medverkande bl. a Pierre Lindstedt, Ann-Sofie Kylin, Iso Porovic
Spelas: 12-13/7, 15-17/7, 19-20/7, 22-24/7, 26-27/7, 29-31/7, 2-3/8, 5-7/8, 9-10/8, Norra Berget, Sundsvall
Birgittaspelets projektgrupp
Mellan himmel och helvete
Ensam tar den heliga Birgitta upp kampen med de moraliskt orättfärdiga som florerar bland maktens människor i 1300-talets Sverige.
Vem var hon under den heliga myten: som flicka, kvinna, älskarinna, moder, helgon? Regissör: Kärstin Leander
Spelas:19/7 Stöde kyrka, 20/7 Tuna kyrka, 21/7 Bispgården kung Chulalongkorns paviljong, 22/7 Fränsta kyrka, 23/7 Brunflo hembygdsgård, 24/7 Pilgrimstad, 25/7 Åre kyrka, 26/7 Åre kyrka, 28/7 Krokom/ Kälen, 29/7 kyrkoruinen Selånger, 30/7 Borgsjö hembygdsgård, 31/7 Stöde kyrka
Skribent: Kärstin Nordin
VÄSTRA GÖTALAND, VÄRMLAND och HALLAND
Västanå teater
Hemsöborna av August Strindberg
Strindbergs klassiska historia om en skärgårdsö. Och om Carlsson och Madam Flod och turerna fram till deras äktenskap. Regi Leif Stinnerbom. I rollerna bland andra Lena-Pia Bernhardsson och Rolf Lydahl.
Spelas: 21 juni – 30 augusti, Berättarladan i Sunne
Gunnebo slott
Den årliga augustifesten på Gunnebo slott inbegriper bland annat nypremiären av Jeppe på berget med Kent Andersson i titelrollen. Regissör är Ivo Cramér som tar slottets verkliga miljö till scenografisk hjälp.
Vidare gästspelar Läckö Slottsopera med Enleveringen ur Seraljen, Också kommer ågra kvällar att ägnas åt tysk kultur med särskild fokus på Johann Wolfgang von Goethe. Programmet innehåller även familjeföreställningar och slottskonserter.
Festen pågår: 29/7 – 31/8
JAM på Arvikafestivalen
Riksteaterns JAM som ger järnet för att missionera för ny scenkonst finns bl a på Arvikafestivalen i sommar. För dig som gillar Poetryslam, debattboxning, spokenword, performance, nycirkus m m. Artister som uppträder är Miss Universum, Marcus Birro, Dogge Doggelito m fl.
Spelas: På Plutoscenen 10 – 12 juli
Torpaspelen
List och lust – en version av Aristofanes Lysistrate
I Torpaspelens version av Lysistrate ligger västgötar och östgötar i fejd med varandra. Men när kvinnorna går ut i kärleksstrejk ställs allt på ända. Regi Lena Frilund. Ensemblen består av 40 amatörteaterskådespelare. Både vuxna, unga och barn.
Spelas: 18 juli – 3 augusti, Torpa stenhus utanför Borås
Sommarteater på Nya Elfsborgs fästning
Skurar och maneter av Mirjana Rakuljic Feldt
Fyra sönderstressade storstadsbor ger sig ut i den Bohuslänska skärgården för att njuta av lugnet och ensamheten. Men tillvaron visar sig bli allt annat än lugn och ensam. Regi Eva Gartinger. I rollerna bland andra Elisabeth Falk, Emil Klingvall och Emelie Johansson.
Spelas: 28 juni – 2 augusti, Nya Elfsborgs fästning Göteborg
Sommarkomedi på Nääs slott
Trubbel & champagne av Robin Hawdon
En äkta fars om livet på ett litet hotell utanför stan. Hotellets uppassare Torsten gör livet komplicerat för sina gäster. Regi Per E Pettersson. I rollerna bland andra Sven-Åke Gustavsson, Erik Blix och Jeanette Capocci.
Spelas: 27 juni – 27 juli, Nääs slott, Lerum
Forsviks teater
John Ericsson – att förändra världen
För 200 år sedan föddes eknikern och uppfinnaren John Ericsson som kom att påverka en hel värld. I Forsvik påbörjade han sin utbildning. Det firas lokalt med en teaterföreställning som både vill ge en historisk bild och insikt i hans personlighet. I rollerna ses bl a Krtistian Lima de Faira i titelrollen, stå upp-komikern Jesper Odelberg som Baltzar von Platen och Mats Rudal som Nils Ericsson. Regissör är Lars Mullback.
Spelas: 27 juni – 31 augusti i Forsviks nya teaterhus
Kultkompaniet
Peter Pan och Kapten Krok
En familjemusikal om Kapten Kroks fruktlösa försök att fånga Peter pan, pojken som aldrig blir stor och kan flyga. Med bl a Peter Auki, Per Söderblom och Linda Skoglund.
Spelas: på Lisebergsteatern f om 28 juni
Vallarnas Friluftsteater
Barnaskrik och jäkelskap av Krister Claesson
Tredje och sista delen i buskis-serien om Matilda och Nils-Erik Kristersson och deras gård i Halland. I rollerna bland andra Stefan ”Stefan & Krister” Gerhardsson.
Spelas: 29 juni – 10 augusti i Falkenberg
Teater Glashuset
Mr Ernest och kvinnorna – eller vikten av att hålla masken av Oscar Wilde
En av Wildes mest kända pjäser med många bitska repliker. En drift med brittiskt, tillknäppt, viktorianskt överklassliv. Regi Sven-Åke Gustavsson. I rollerna bland andra Johanna Westfelt och Måns Westfelt.
Spelas: Premiär 25 juli. Spelas i Göteborg fram till början av augusti.
Allikateatern
Porten mot Väster
En dramatiserad stadsvandring i Klippans kulturreservat kan göteborgaren ta del av för tredje året i rad. En musicerande guide och skådespelare som dyker upp och återberätta händelser från 1300-talet fram till och med 1800-talet tar dig med på denna historiska ”live”-resa.
Spelas:
Halmstads internationella gatuteaterfestival
Förra året var festivalen fokuserad på dans och mim. I år är temat åter igen gatan som spelplats. Bland grupperna som kommer finns bland andra Teatr Strefa Ciszy och Teatr Cezar från Polen, Theatre en vol från Italien och Johan Wellton från Sverige.
Pågår: 13–16 augusti på Halmstads torg och gator.
ÖVRIGA LÄN (föreställningar i urval)
ATR, Amatörteaterns Riksförbund
Amatörteaterns Riksförbund har sammanställt en diger lista över alla sommarspel i Sverige med en lättnavigerad karta som grafisk hjälp. Kompletterar Nummers reportage.
BLEKINGE
Sölvesborgs Amatörteater
Människor i solen
Jonas Gardells pjäs som spelade framgångsriks på Dramaten 1997 handlar om två par som inte känner varandra, men ändå firar midsommaren tillsammans i en liten semesterby vid havet, under parollen ”man ska ju ändå äta.”
Spelas: 27, 29 juni, 2, 3, 5 juli.
DALARNA
Diverse sommarteater i Dalarna
Hittar du på Dalarna.se som listat just länets sommarteater på ett exemplariskt sätt. Bara för oss att hänvisa till!
Spelas: Hela sommaren
GÄVLEBORG
Folkteatern i Gävleborg
Äktenskapsskolan
Peter Oskarson regisserar Molières komedi med bl a Anna Andersson, Phax Ahamada, Fadil Jaf och Magnus Lindberg i rollerna samt musiker som spelar cembalo och viloin.
Spelas: 27 juni – 20 juli på Hälsinglands Träteater i Järvsö.
Jönköping
Se ATR:s länk
KALMAR
Mycké nöje i Sverige AB
Pettson & Findus – Rävjakten
Traditionell sommarteater för hela familjen blir det även detta är i Kalmar. Denna gång med Gubben Pettson och hans livlige katt Findus. Med bland andra Martin och Anna Rydell i huvudrollerna.
Spelas: 30 juni – 1 augusti på Bastionen, Södra Vallgatan i Kalmar.
SÖDERMANLAND
Sörmlands Musik & Teater
Den förträfflige onkeln
Klassisk musik och skådespel i sommarlätt bjuds det med premiär på Säfstaholms slott i Vingåker 24 juli.
I första akten blir det musik av bl a Mozart, Haydn, Beethoven. Andra akten iscensätter pjäsen Den förträfflige Onkeln av August von Kotzebue, ett komiskt triangeldrama om kärlekens lekar och lögner. För regin står Natalie Ringler
Spelas:
Säfstaholm, Vingåker: 24/7-26/7 kl 19.00, 27/7 kl 16.00.
Nynäs slott, Tystberga: 31/7-2/8 kl 18.00.
Mälsåker, Stallarholmen: 7/8 kl 19.00, 9/8 kl 15.00, 10/8 kl 15.00.
Lövteatern
Fröken Julie
På Tullgarns slott begår konstnären Ernst Billgrens regidebut med Per Morberg som coach. För scenografin står Helen Billgren och i rollerna ses bl a Per Morberg, Birgitte Södergaard och Sanna Ekman.
Spelas: 21 juni – 13 juli
Nyköpings Gästabud, del 2
Gästabudet – dagen därpå
Vad hände dagens efter historiska Nyköpings gästabud? Det har
Teater Sörmland i samarbete med NAM-teatern och Nyköpings Kommun fabulerat kring i denna uppföljare till Nyköpings Gästabud, del 1. I rollerna ses bl a Robin Stegmar, Göran Gillinger och Pär Malmström Spelas: 28 juni – 26 juli Under tak i Slottsparken vid Nyköpingshus.
UPPSALA
Skoklosterspelen
Skolklosterspelen
Följ med på en resa till Medeltiden, Stormaktstiden och Sekelskiftet. Det är möjligt om du tar dig till Skohalvön utanför Uppsala i juli. Här kan du bl a uppleva tornerspel, fäktuppvisning, konserter och delta i Cirkus Cirkörs Cirkusskola.
Spelas: 23 – 27 juli på Skoklosters slott som ligger på Skohalvön mellan Stockholm, Uppsala och Enköping
Spegelteatern
Två ungherrar från Verona – New Jersey av William Shakespeare
Årets Shakespeareuppsättning vid Steninge slott blir en rock’n’roll-musikal med gästskådespelare från sportens värld, enligt regissören Peter Bark, som valt att placera Shakespeares unga gentlemän i 1950-talets USA.
Spelas: 13 juni – 20 juli
ÖREBRO
Nöjeskrogen Hjalmar
Schlagersommar
En showkväll full av dans och musik med arr. Av Stephan Berg och koreografi av Marie Kühler.
Spelas: 25 juni – 16 augusti på Nöjeskrogen Hjalmar
ÖSTERGÖTLAND
Teater Martus
En midsommarnattsdröm
När ska denna en av Shakespeares mest spelade komedier ha premiär om inte på midsommarafton? Precis som Spegelteatern i Stockholm väljer Teater Martus att tolka Shakespeare à la 50-tal. I ensemblen finns en rutinerad professionell stab av skådespelare i de bärande rollerna i samspel med amatörer från trakten.
Spelas: 21 juni – 21 juli i Vadstena Folkets Park
Kulturnät Östergötland
Heliga Birgitta
I övrigt bjuder förstås Östergötland på 700-års jubileet av Heliga Birgitta för hela slanten. Man lär t o m kunna beställa tårtor med Birgitta-systrarnas utstyrsel i marsipan. Kitchigt så det förslår. Också förekommer vissa teatrala inslag. Läs mer på Kulturnät Östergötlands hemsida ovan.
Pågår: Hela jubileumsåret.
RADIOTEATER & SOMMARKURS
Sommarlovsteatern
Under hela sommaren bjuder Sveriges Radio som vanligt den unga generationen (målgrupp 9 – 12 år)på kvalitativ sommarlovsteater. Perioden 19 juni – 4 juli sänds exempelvis Roald Dahls Matilda i dramatisering av Klaus Hagerup med bl a Keve Hjelm, Reine Brynolfsson och Sissela Kyle m fl i regi av Stefan Böhm (från 1996).
Sommarlovsteater sänds: Varje vardag från 9 juni till 8 augusti kl 8.45 i P1 och P3 med repris kl 20.45 i P1.
Radioteatern
Dessutom ger Radioteatern ordinarie teater som bland annat Porträtt av en konstnär som ung man (del 1:2) av Per Verner Carlsson med Stellan Skarsgård (21/6) och Nybyggarna och Sista brevet till Sverige från 1961 med bla Georg Rydeberg (22/6) nu i juni. För hela tablån, tryck på rubriklänken ovan.
Spelas Alla dagar, året runt
Dramalabbet
Sommarkurs i sceniskt berättande
Dramalabbet i Stockholm ger en praktisk kurs i scendramatik för dig som skriver för teater och vill veta mer om hur man strukturerar upp ett drama. Anmäl dig genom att klicka på rubriklänken ovan.
Pågår: 11 – 15 augusti, Karlbergsvägen 7, Stockholm