Fördjupning [2005-09-28]

Hallå Danjel Andersson …

... redaktör för tidskriften Visslingar & rop samt arrangör av seminariet Teaterfabriken med underrubriken "om maktstrukturer och visioner kring framtidens teaterinstitutioner", som äger rum på Kulturhuset ikväll.

Vad menar du med uttrycket Teaterfabriken?
   – Tittar man närmare på fördelningspolitiken så ser man att det är sju stora institutioner som får 65% av de statliga medlen. De övriga 134 teatrarna får dela på resten, en fördelning som har sett likadan ut sedan 60-talet. De sju institutionerna borde vi ha extra koll på.

I pressinformationen om seminariet ställs följande tre frågor: ”Har svensk teaterpolitik några visoner? Vilka har makten över produktionsmedlen? Granskas svensk scenkonst ur ett kritiskt perspektiv?” Vad har du själv för personliga svar på dessa frågor?

… teaterpolitik?
   – Varje fråga har flera svar, men när det gäller teaterpolitiken så vill jag säga att det är vi som bryr oss och tittar på scenkonst varje dag som ska ha visioner – inte Leif Pagrotsky. Vi ska inte vänta på några villkor uppifrån, utan själva diktera dem.

… makten över produktionsmedlen?
   – De sju jag nämnde tidigare, de som sitter på 65% av de statliga medlen. De som har mest pengar är ju de statliga institutionerna. Om det politiska valet beror på historisk tradition eller är visionärt vet jag inte. Men det är i varje fall inte ödesbestämt.

… granskas svensk scenkonst ur ett kritiskt perspektiv?
– Nej, det är därför vi anordnar det här seminariet. Rent krasst kan man säga att det finns två former av text när det gäller kulturbevakning i dagspressen: förhandsartiklar och recensioner. Möjligen också spaningar, men det kritiska perspektivet lyser med sin frånvaro. Exempelvis, varför är det plötsligt okey att spela musikaler på institutionsteatrarna? Eller varför är kvalitetsbegreppet rasistiskt och varför finns det ett kvantitetsbegrepp som säger att en säljande föreställning är lika med framgång? Vilken fördelningspolitik har vi? Hur granskas kulturrådet och så vidare.

Många visslingar och rop i teaterkulisserna, men få som svarar.
   Den som vill veta mer kan alltså ta sig till Kulturhuset i Stockholm kl 18 ikväll, onsdag 28 september, och delta i seminariet Teaterfabriken.
   Panelen består av Leif Zern, teaterkritiker på Dagens Nyheter, Linda Zachrison, Politisk sakkunnig åt kultur- och utbildningsminister Leif Pagrotsky, Kerstin Alnebratt, styrelseordförande hos Göteborgs stadsteater och Barbro Smeds, författare, dramaturg och teaterregissör.
   Nummer återkommer imorgon med en på plats-rapport från seminariet.

Ylva Lagercrantz

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare