Arthur Millers texter uppvisar alltid ett starkt samhällsengagemang. En handelsresandes död som hade urpremiär 1949 är en svidande kritik av ett omänskligt konkurrenssamhälle, som gör människor främmande för sig själva och för de mekanismer som styr deras liv. Ett samhälle där vinstmaximering är livets ledstjärna. Känns det igen?
Willy Loman är en av dessa otaliga små människor, en kringresande försäljare som lever på drömmen om den stora framgången. När hans liv blir ett misslyckande försöker han till varje pris överföra drömmen på sina söner. Framgångsmyten blir till livets innehåll och förvandlas till en livslögn.
Den enda som inte tappar orienteringen är Linda, Willys hustru. Hon försöker räta upp det liv av lögner som mannens verklighetsfrämmande drömmar försatt familjen i. Men hans slutliga sammanbrott kan hon i alla fall inte hindra.
Willys död och begravning är anslaget i föreställningen. Där står han på den magnifika scenen (Hansson Sjöberg) med sina väskor packade. Han ger sig ut på sin sista handelsresa. Livförsäkringen som utfaller vid hans död kan bli en behövlig start för äldste sonens framgångsjakt.
Några stora tegelpelare symboliserar på ett suggestivt sätt storstadens oändliga hyreskaserner och ett fåtal kringspridda, halvsjaviga möbler mellan dem ger en direkt fingervisning om familjens ekonomiska status.
Frederik Nilsson är kraftfull även om han inte fullt ut ger prov på Willys sammansatta och motsägelsefulla karaktär. Krister Kern och Jesper Åvall (sönerna Biff och Happy) önskar man också som mer tydliga karaktärer; den ena som den oförbätterlige drömmaren och den andra med siktet ställt ut ur familjens förljugna drömliv.
Nyanserat och starkt spelar däremot Catherine Hansson i rollen som Linda. Hon är både den undergivna hustrun och den goda livskamraten, en älskande mor men kompromisslös mot sönerna när det gäller att försvara mannen.
Regissören Göran Stangertz lotsar oss genom alla de episoder som leder till det oundvikliga slutet. Stämningen är hotfullt tät och även om tempot ibland blir för utdraget visar uppsättningen sammantaget att En handelsresandes död är en viktig pjäs och en omistlig kommentar till den tid vi lever i.