Hej Blenda LafveskansBlenda Lafveskans är en av de tre som ingår i den alldeles nystartade teatergruppen Pull the food, eller "dra maten", eller kanske till och med Dramaten i Göteborg.
Nyheter [2008-03-28]

Hej Blenda Lafveskans

En alldeles ny teatergrupp i Göteborg som snott Dramatens typsnitt för sin logga, en pjäs om att stanna i relationer som begränsar en och en nedgången spellokal – Nummer kunde inte låta bli att ringa upp regissören Blenda Lafveskans.

Pull the food blir ju på svenska ”dra maten”. Eller Dramaten – en göteborsk ordvits?
   – Ja, det är en blinkning till Dramaten. Vi är ju i andra änden av skalan om man jämför det vi gör. Fast namnet grundar sig egentligen i att vi först inte kunde komma på något namn, eller ens ville ha ett. Så var det länge, tills vi insåg att vi måste heta något – vi är ju en teatergrupp. Så det blev Pull the food. Som en ordvits. Fast vi kanske är ute på djupt vatten för vi använder till och med samma typsnitt som Dramaten.


Er första produktion heter Går jag, som ett konstaterande utan frågetecken. Berätta om pjäsen.
   – Det är ett relationsdrama – usch vad klyschigt – med en man och en kvinna som stannar i förhållandet fastän de inte borde. Det tror jag att alla kan känna igen sig i, att man stannar i något och går och svär över det.


Ni har hittat en speciell spelplats?
   – Ja, vi spelar i en nedgången lokal som är precis som pjäsen. Den tillhör Galiciska föreningen, rummet har fungerat som festlokal och de spanska tanterna har haft det att knyppla spetsar i. Det var som att rummet ropade på att vi skulle spela just den här pjäsen just där. Thomas Mann, som spelar mannen i föreställningen, hade jobbat där och skurat golven en miljon gånger, men de blev aldrig rena. Ungefär som det här förhållandet där de hela tiden är missnöjda. Han drömmer att han är rockmusiker, men försörjer sig genom ett halvmisslyckat dansband. Kvinnan spelas av Paulina Edsbo, och i hennes värld är hon inredningscoach men jobbar som kassörska.


Vem har skrivit pjäsen?
   – Vi har gjort den tillsammans. Jag är regissör och har väl hållit riktlinjerna när det har spretat, men kärnan i pjäsen har vi varit helt överens om. Det där att stanna i något som begränsar och förminskar en.


Vilka är ni som ingår i Pull the food?
   – Vi kommer från breda kulturbakgrunder: Thomas Mann är musiker, Paulina Edsbo är bildkonstnär och har tecknat serier, och jag är musiker. Fast vi har ju alla teaterbakgrund också.


Det här är er första produktion. Kommer ni med fler?
   – Ja, det vill vi i alla fall. Vi pratar om kommande produktioner men man får ju se hur den här tas emot. Från början sa vi att det får bli vad det blir men ju närmare premiär vi kommer desto mer känner vi att vi skulle vilja ha en producent och en budget för affischer med fyndiga formuleringar … Och jag vill ta över lokalen, men det är nog kört.


 


FAKTA
Går jag har premiär lördag den 29 mars på Bryggaregatan 1 i Göteborg och kommer att spelas den 30 mars, samt den 4 och 5 april. 

Astrid Claeson

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare