Henrik är Pucko"Jag kan absolut relatera till honom och hans ensamhet." Henrik Bergström gör en tv-spelande kille i Teater 23:s Pucko vs Milan – en pjäs om relationer snarare än spelberoende.
Fördjupning [2009-10-28]

Henrik är Pucko

INTERVJU. Tv-spelspjäsen Pucko vs Milan handlar mer om relationer än om spelberoende. Det menar Henrik Bergström, skådespelare på Teater 23. Nummer bad honom förklara varför ämnet är moraliskt laddat, och vad han själv skulle göra om han hade flera liv.

Malmöbaserade Teater 23 påbörjar denna vecka sin turné med pjäsen Pucko vs Milan, skriven av den skotske författaren Douglas Maxwell. Det blir både öppna föreställningar och skolvisningar på temat tv-spel, beroende och relationer.


Pucko är en ung kille som hänger i en tv-spelsbutik för att handla, spela och umgås med butiksinnehavaren Milan. Manuset är uppbyggt som ett tv-spel, men Teater 23 har valt att göra en realistisk tolkning.
   Henrik Bergström berättar gärna mer för Nummer.


Hur relaterar du till Pucko, Henrik?
   – Pucko är ju en 15-årig kille som är väldigt ensam. Hans familj är i kris. Hans bror har gått bort och det är bara tv-spelen som förgyller hans tillvaro. Det tragiska är att han inte har något att spela dem på. Alla har nog känt den sortens ensamhet någon gång. Jag kan absolut relatera till honom och hans ensamhet.


Ni tar upp tv-spel och vänder er till en ung publik. Har ni pedagogiska ambitioner om att starta diskussioner?
   – Ja, precis. Det finns material som skolklasserna kan följa upp pjäsen med. Det kretsar kring hur man vill vara, och vilka konsekvenser ens handlingar och val får.


Det låter som om ni har lagt er på ett moraliskt plan snarare än att diskutera tv-spel?
   – Ja, verkligen. Det handlar inte om tv-spel i första hand. Det skulle lika gärna kunna gälla hästar eller fotboll. Det vi vill hålla fram är bekräftelse, kärlek, ansvar och livsval.


Men detta med överkonsumtion av tv-spel, då?
   – Jo, det tas upp, men det är inte spelandet vi fokuserar på. Vi lyfter fram relationen mellan Pucko och Milan, han som har spelbutiken. Vi är intresserade av hans ansvar. I vår research har vi träffat vi medlemmar i tv-spelsföreningen som bekräftar att många unga människor kommer till dem för att få bekräftelse. Det är inte lätt att dra en gräns mellan att vara medmänniska och professionell.


Det låter som att vara bartender!
   – Haha! Ja, varför inte?


Varför är tv-spel ett laddat ämne?
   – Det är lätt att se tv-spel som något som handlar om våld och leder till ensamhet. Jag är varken för eller emot. Jag tror att det kan missbrukas som allt annat. Samtidigt ser jag att tv-spel kan berika, och sammanföra människor som kanske inte har så mycket framgång i verkliga livet.


Har repetitionerna varit speciella med tanke på den speciella strukturen i manuset?
   – Ja, den dramatiska formen är ju uppbyggd som ett tv-spel. När man får bekräftelse socialt får man extra liv, och när man gör nederlag på scen går man tillbaka till tidigare nivåer. 


Skulle du själv vilja göra om något i ditt liv om du kunde?
   – Nej, nej. Man kan ångra saker man inte gjort, men jag tycker inte att man ska gå omkring och ångra sina val. Då blir man bara bitter.


 


FAKTA
Pucko vs Milan är skriven av den skotske författaren Douglas Maxwell. Från och med 27 oktober turnerar Teater 23 med sin uppsättning av pjäsen. I rollerna ses Henrik Bergström som Pucko och Björn Löfgren som Milan. För regin står Dennis Sandin.

Liv Landell Major

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare