Högsommar och högsäsongKärlek, hopp och brustna hjärtan. Eller bara brustna tuggummibubblor? Anton Tjechov för barn blir det i Sommar på Platonovka som Sommarteater i Vaxholm bjuder på i juli.
Fördjupning [2008-06-26]

Högsommar och högsäsong

månadens teater. Sommartorka? Glöm det. Nu börjar högsäsongen för sommarteatern. Vi har finkammat slottsparkerna, lyft på tuvorna kring bygdegårdarna och kollat in svenska sceners sommarutbud i hela landet. Och guidar till inte mindre än sextiotvå föreställningar i juli.

1
Peter Pan av J M Barrie, Teater Sythercopie, Brunnsparken, Söderköping
Mera Peter Pan i sommar. Först var det Enskedespelet i Stockholm, nu är det dags för Teater Sythercopie att berätta historien om pojken som vägrar bli vuxen – och det är ju en fascinerande historia!  

2
Madicken av Astrid Lindgren, regi Öivind Åsberg, Lekaresällskapet, Herrekvarn Kristinehamn
Astrid Lindgrens figurer fortsätter att leva sina helt egna liv. En av de mest älskade, men i Nummers ögon lite trista, är Madicken – och ska det vara tidigt nittonhundratal och idyll är väl ingen månad bättre än juli!

Kungens komediant av Ylva Eggehorn efter Agneta Pleijels roman, regi Marika Lagercrantz, Stadra sommarscen
”En kung är som en far fast i större format” – jo, jo! I Bergslagen handlar det i juli om makten, masken och människan. Allt med musik till, och Marika Lagercrantz regisserar! 

4 män och en ö av Tim Firth, regi Laerke Reddersen, Ystads Stående Teatersällskap, Marsvinsholms slottspark
Här brottas vi med en Sverigepremiär! Vi gillar idén med fyra mellanchefer som lyckas med konststycket att bli strandsatta på en ö i en mindre insjö. Och att det utlovas en flotte med karaokemaskin och allt som hör en firmafest till.

Misantropen av Jean Baptiste Molière, regi Anders Larsson, Roslagens sommarteater, Norrtälje
Ah! Vad vore sommaren utan lite Molière? Och utan lite misantropisk Alceste som är så kär i den koketta Célimene som har fyra friare? Kärlek och moraliteter – det gillar vi. 


Dasha Nikiforova och Patrik Hont i Roslagens sommarteaters Misantropen. Foto: Kristoffer Pallfy

3 
Träda trådar av Lotta Grut, regi Karin Kickan Holmberg, Roma Kungsgård Gotland
En baglagdy som varit prinsessa men som har glömt det? Hennes gamla betjänt måste få henne att minnas. Det utlovas kärlek, bitterljuv smärta och citat stulna från Romeo och Julia – för alla från fem år. 

Ingmarsspelen av Rune Lindström efter Selma Lagerlöfs roman, regi Martin Lindström, Storänget, Nås
Ingen sommar är komplett utan Dalaspelen – i juni hade Skinnarspelet i Malung sin årliga premiär och först ut i juli är Ingmarsspelet i Nås. Här ska utvandras till Jerusalem minsann! 

Arnljot av Wilhelm Peterson-Berger, regi Hans Qviström, Arnljotlängden, Frösön
Vi blir historiska på sommaren, och kanske lite nationalromantiska på kuppen. Teater spelas ute medan björkstammarna bleknar i skymningen. Frösön är en av Sveriges vackraste platser – och vad skulle passa bättre än att fortsätta traditionen från 1935 och berätta historien om Arnljot Gelline och tiden mellan hedendom och kristendom? 

Narnia – Häxan och lejonet av C.S Lewis, dramatisering Adrian Mitchell, regi Johan Gille och ensemblen, Lerbäcks teater, Lerbäcks gamla gästgivaregård, Åsbro
Lerbäcks teater firar fem år i år! Grattis säger vi och tycker att det är fint att man som födelsedagspartaj sätter upp Häxan och lejonet – en av de mest älskade historierna för barn. (Och vuxna vill vi lägga till!) Det vankas alltså en Tumnus, en häxa och fyra barn i landet där det alltid är vinter med aldrig jul … Och så ett lejon förstås.

Lånta fjädrar, regi Stefan Ekman, Kalmar friluftsteater, Kalmar
Delar av Sveriges humorelit (bland andra Suzanne Reuter) har dragit till Kalmar. Trassel och förvecklingar, tjugotal med nya idéer kring äktenskapet. Nummer sneglar på tågtidtabellen och undrar om man kan klämma in även Kalmar i semesterschemat.


Suzanne Reuter i Lånta fjädrar på Kalmar friluftsteater. Foto: Mats Bäcker

4
Leka med elden av August Strindberg, regi Camilla Nyberg-Waller och Andreas Rodenkirchen, Gustavsbergs hamn, Värmdö
Vi gillar kombinationen Leka med elden nära vattnet, i Gustavsbergs hamn. August Strindberg förklarade efter att pjäsen uruppförts 1893: ”Det är komedi, och icke lustspel; och en mycket allvarlig komedi…” Well – döm själva!

Henrik och Pernille av Ludvig Holberg, regi Per Holmberg, Medevi Brunnsteater, Högbrunnen, Medevi brunn
Sjuttonhundratalets förväxlingskomedier står sig – och det är ju faktiskt rätt kul med pjäser där alla lurar varandra och frågan om vem som får vem och hur och varför hänger i luften, allt i en miljö som har Skandinaviens största samling sjuttonhundratalsbyggnader!

Andrew Peterson – en äkta pionjärhistoria av Jan Hermelin, Prästgårdslogen, Rydsnäs
Verklighetens Karl-Oskar! Emigranten som skrev in sig i litteraturhistorien genom att föra den dagbok som Vilhelm Moberg hittade och inspirerades av hette Andrew Peterson. Nu har hans liv blivit musikal och det utlovas en gripande berättelse. Och Nummer gillar hårt liv, stormig överfart över Atlanten och svält. Förfallsromantik helt enkelt! 

Figaros bröllop – Den galna dagen efter Lorenzo da Ponte, ny text Leif Adolfsson, regi Leif Adolfsson, dirigent Björn Hallman, Ystads teater, Ystad
På Ystads teater har man i trettio år spelat sommaropera och det ska firas! Operasällskapet La Scania spelar en revolutionsdoftande uppsättning av Figaros bröllop – och Nummerredaktionen är ett stort fan av fest och fyrverkerier, burleskerier och födelsedagar, så vi säger bara kör hårt!

Kamraterna av August Strindberg, regi Anita Ekström, Kullehusteatern, Tessinska palatset, Stockholm
Fler födelsedagar i juli! Kullehusteatern blir tio år och när man är så stor börjar man diskutera äktenskapets vara eller icke vara med Strindberg! Och stryker sju roller! Berta och Axel är ett ungt konstnärspar i Paris som försöker leva tillsammans efter den nya tidens idé: som kamrater. Men de vill båda fram i konstlivet … En evig fråga tas alltså upp igen. Och vi gillar Linda Kulle.


Jens Ohlin och Linda Kulle i Kamraterna på Kullehusteatern. Foto: Kullehusteatern

5
Amerikabrevet, av Eric Aronson, Blomskogs hembygdsförening, Källtegens by, Årjäng
Vi har redan konstaterat att det fanns en verklig förebild för Karl-Oskar i Vilhelm Mobergs Utvandrarna. Men vi lever i ett land som förlorade en massa folk i mitten på artonhundratalet. Och det berättar man om också i Amerikabrevet. Föreställningen bygger på historien om Årjängsfamiljen med åtta barn som i omgångar utvandrade till Amerika under 1860- och 1870-talen. 

Änglar på drift – domedagen får vänta av Martin Lindberg, regi Barbro Enberg, Friteatern, Kulturhuset, Idre
Belsebub och Manasse har rymt. Till råga på allt har Belsebub snott med sig Det sjunde inseglet (domedagsprofetian) – men Guds härförare Abaddon är dem på spåren efter att ha letat i flera tusen år. Det här är i Nummers smak! Änglar på vift med jordens öde i handen … Vad som helst kan hända! Nya tider randas! 

Midsommarafton vid Snäckviken av Cecilia Sidenbladh, regi Eva Gröndahl, sommarteatern vid Wendela Hebbes Hus, Södertälje, Stockholm
Kvalitetschock i sommarvärmen hoppas vi på när Wendelas vänner firar jubileum med storsatsning med storstjärnor som regissören Eva Gröndahl och en av våra absoluta favoritskådisar Anna Wallander! Plus Berit Carlberg och Malin Güettler och sopranen Caroline Gentele som grädde på moset.

6
Flodhästen och andra hästar av Anneli Mäkelä, regi Åsa Ekberg Kentros, Jämtlands läns teater, spelas på strandkanter i Jämtlands län
En flodhästar som flyter omkring som kork i vattnet och en långmanad häst vid strandkanten. Eftersom Nummer gillar hästar och bad tror vi att detta kan vara sommarens kombo! 

Macbeth av William Shakespeare, regi Martha Vestin, Sommarteatern på Krapperup, Citadellet, Landskrona och Krapperup, Höganäs
Macbeth som natteater – absolut säger vi. Särskilt som ladyn själv spelas av Francesca Quartey – det är väl bara att hoppas att hon inte strippas på scenen som en viss annan lady var tvungen att göra på nationalscenen härom året.

9
Berlin av Lou Reed, Annexet, Stockholm
Är man i närheten av Stockholm måste man se Lou Reed framföra rockoperan Berlin. Live. I Sverige. Sex, droger, svartsjuka – ja, man skulle kunna säga att den har allt. Och Lou Reed är ju faktiskt en legend. 

Pippi Långstrump på de sju haven av Astrid Lindgren, regi Mats Sandelius, Skottsbergska gården, Karlshamn
Nej, vi kan inte få nog av pirater. Så det är väl bara att tacka för att det är sådana som är på ingång när Pippi ger sig ut på de sju haven för att rädda sin pappa Efraim som sitter tillfångatagen i sjörövarhamnen Porto Pilose … För barn, eller snarare: för alla som anser att de är barn i någon mån!

AB Tippa rätt av Elof Ahrle, Högsjö Kultur- och Teatergrupp, Högsjö Friluftsteater, Högsjö
Drömmer du om en tolva på tipset? Den sörmländska lilla amatörgruppen i Högsjö inviger sin nya utescen med ett folklustspel fullt av glada ölutkörare, pigor och stadsbud.

11
Till havs av Martin Hasselgren, Under Eken, Parkteatern
Alejandro Bonnet och Martin Hasselgren
Tema vatten känns väl inte som det smalaste och svåraste om man skulle göra ett blandband, men att göra en musikalisk teaterföreställning för barn – som är en ”ordlös fantasi över vind, vågor och djupa vatten” – det låter mer komplicerat.

Himlaspelet av Rune Lindström, regi Birgit Carlstén, Föreningen Himlaspelet, Sveasalen, Leksand
Rune Lindströms bygdespel har spelats i Leksand sedan femtiotalet. I våras avslöjade Dala-Demokraten att regissören Birgit Carlstén lyckats övertala ärkebiskopen Anders Wejryd att spela profeten Simon Peter. Spännande drag!

En midsommarnattsdröm av William Shakespeare,Scen Österlen, Teaterladan på Mårten Pers Källa, mellan Skillinge och Brantevik
För dig som gillar barn och ungdomar – här får du trettionio stycken på en gång. Som sjunger och dansar Shakespeare.

Den goda människan i Sezuan av Bertold Brecht, regi Tina Ranerfors, Gagnefs Amatörteaterförening, Ängsholn, Gagnef
”Hur ska man kunna vara god när allting är så dyrt?” undrar Gagnefs Amatörteaterförening med rätta och sätter detta som underrubrik på sin Brechttolkning i sommar.


Den sextonde är det dags för Platonov den faderlöse av Anton Tjechov. Foto: Sommarteater i Vaxholm

12
Resfeber av Carl Dandanelle, Hessleholms Teatersällskap, Hässleholms Hembygdspark
Teaterbloggarna är verkligen vår nya ambivalenta drog. Med skräckblandad förtjusning kan vi följa rejält ospännande men märkligt nog just därför fängslande scenbyggen och kostymprovningar. Modebloggare, släng er i väggen! Det är bloggar som Hessleholms Teatersällskaps blogg som gäller. På premiären av föreställningen får vi dessutom svar på frågor som ”kommer fröken Björk iväg på semester i år?” och ”kommer Tea och Tom att åka på smekmånad eller köper de en bil i stället?”. Vi ryser på redaktionen.

Magnus Gabriel av Daniel Börtz och Iwar Bergkwist, regi Elisabet Ljungar, Läckö Slott, Lidköping
Nyskrivna operor är verkligen grejen just nu! Här en historisk historia om gunstlingsgreven och slottsherren på Läckö. Dirigenten Simon Phipps kommer att stå på borggården för femte gången och dirra några av landets främsta sångare och musiker.

13
Lasse i Berget, Kultur på Kinnekulle/Ensemble Götene, Lasses grotta, Husaby
Historien om Lasse låter som en roman men är alldeles sann: Lars Eriksson var ”Sveriges sista grottmänniska” som på artonhundratalet jagade inte bara harar och rävar (med egentillverkade bössor och hagel av spikar och järnskrot) utan även ovälkomna besökare. Men nu är dock alla besökare hemskt välkomna att återigen se spelet om Lasse som bodde med sin fru Inga i en grotta vid foten av Kinnekulle.

16
Platonov den faderlöse av Anton Tjechov, regi Ulf Pilov, Verket/Sommarteater i Vaxholm, Johannesbergsparken, Vaxholm
En man som alltid omgivit sig av kvinnor som dyrkar honom och låtit honom vara bara Platonov är nu gift och har en son. Han måste nu vara den förebild han själv aldrig haft. Och han tvingas möta sig själv. Är det en vacker syn? Knappast. Nummer gillar ensemblen som bland annat består av Stefan Sauk, Mia Poppe och Andreas Boonstra

Kullabyn av Stefan Johammar och Amelie Nörgaard, regi Amelie Nörgaard, First Camp Mölle
En skog som förvandlas till en by där kompisarna ”vi” drar på äventyr. Sånger om lustiga typer och en trubadur är utlovat för alla från fyra år.

Värdshusvärdinnan av Carlo Goldoni, regi Peter Harryson, Gunnebo utomhusteater, Mölndal
Kvinnan sätter männen på plats och tar hem spelet! Och sådant har vi på Nummer en viss förkärlek för. Peter Harryson gör dessutom sin debut som regissör på Gunnebo! Vi säger spark!

18
Sommar på Platonovka, efter Anton Tjechov, regi Maria LjuslinVerket/Sommarteater i Vaxholm, Johannesbergsparken, Vaxholm
Två dagar efter att Platonov den faderslöse haft premiär är det dags för Tjechov för hela familjen. Nummer formligen älskar att man spelar Tjechov för barn – och det är utlovat femtio minuter spelglädje. Vi kan knappt bärga oss.


Djungelboken i Alexander Mørk-Eidems tolkning på Kolhusteatern. Foto: Kolhusteatern

Djungelboken av Alexander Mørk-Eidem efter Rudyard Kipling, regi Judith Hollander, Kolhusteatern, Bruket i Hälleforsnäs
Det var publik- och kritikersuccé när Mørk-Eidems version av Djungelboken hade premiär på Stockholms stadsteater. Publiken stod upp i salongen och partade med aporna och bratsen på klubben Bananrepubliken. Det är onekligen modigt av Kolhusteatern att ta upp pinnen och springa vidare med Mørk-Eidems fackla! 

Makten och härligheten av Gunnel Bergström, regi Thomas Jankert, Alvastra klosterruin, Ödeshög
Årets krönikespel i Alvastra klosterruin utspelas från 2500 före Kristus till femtonhundratalet. Det blir goda och onda makter och en del dans!


Zhejiang Kunqu Opera Theatre på Folkteatern Gävleborg. Foto: Folkteatern Gävleborg

19
Zhejiang Kunqu Opera Theatre, regi Lin Weilin, Folkteatern Gävleborg på Hälsinglands träteater
Femton kinesiska skådespelare framför totalteater under två dagar mitt i djupaste Hälsingland! Kunqu ses som en äldre släkting till flera av de kinesiska teaterformerna – däribland den mer välkända pekingoperan.

Me and my girl av L Arthur Rose och Douglas Furber, Arbisteatern, Norrköping
Inspirerade av Nils Poppes Lorden från gränden sätter Arbisteatern upp musikalen om den fattige Bill som ärver miljoner och ett gods. Men allt är på villkoret att hans flickvän stannar i stan. Ack! Upplagt för komiska konflikter. 

Carmen av Georges Bizet, Grännäs folkets park, Valdemarsvik
Den kallas operornas opera – och tja, den har ju allt. Till exempel stora delar av den svenska operaeliten som sommarjobbar i den!

Energikick av August Lindmark, regi Anna Arwidson, Västrahamnenteatern, Malmö
En helt nybildad teatergrupp – sådant svalkar i sommarhettan och gör Nummerredaktionen glad! De rivstartar sin karriär med en relationskomedi om klimatförändringarna, och vill dessutom införlia Västra hamnen i Malmös kulturliv. Det är bara att önska lycka till med den goda saken. 

20
Happening Paradise? av Petter Jacobsson och Thomas Caley, Moderna Dansteatern C/O Strömstad
Happening Paradise? är i Petter Jacobssons och Thomas Caleys som invaderar staden: Strömstadsborna kommer inte att sova lugnt. För när Moderna Dansteatern är hemlös använder den c/o-adresser och kommer till sin publik. Koreograferna har kallat Happening Paradise? för en dansroadmovie – och Nummer spärrar upp ögonen för att inte missa en sekund.


Gabba gabba hey!, nykabaré på Skillinge Teater.

22
Gabba gabba hey! regi Harald Leander, Skillinge teater, Skillinge
Eftersom vi har en förkärlek för kabaré i allmänhet och bisarr kabaré i synnerhet tycker vi så klart att ”Sveriges enda ny-kabaré” är ett sommarmåste. Efter att ha uppträtt i Malmö förra året visar de nu upp sig i Skillinge. Och blandar artister som Titiyo med cirkus, husband – och naturligtvis en konferencier.

23
Om grodan av Gunilla Heilborn, Parkteatern, Under Eken, Stockholm
Kronprinsessan Victoria har i en intervju svarat på frågan vad som händer med en groda om man kysser den med ungefär: ”Den fortsätter att vara en groda. Tro mig, jag har provat.” Om det hårda livet som prinsessa och frågan om varför prinsar överhuvudtaget påstår förvandlas till grodor handlar Om grodan, Heilborns dansföreställning för barn från fyra år som nu ges på Parkteatern.


Om grodan på Parkteatern i Stockholm. Foto: Stefan Bohlin

 
Dan då Dan dog av Rasmus Lindberg, regi Mats-Arne Larsson, Teater Martin Mutter, Spegelgården, Wadköping
Teater Martin Mutter har kallat det serietidningsteater. Exakt vad det innebär är lite svårt att reda ut – men att man får träffa sex människor som inte riktigt kan hejda sig i en absurd komedi – det kan ju inte vara helt tokigt!

Salome av Alessandro Stradella, regi Ulf Gadd, Confidencen, Ulriksdals
Slottsteater, Stockholm
Det är den gamla bibliska berättelsen – men i barocktappning. Vi tror på det här. Huvuden på fat och annat spännande!

Nästan ensam av Anna Pettersson, Parkteatern, Under Eken, Stockholm
Nypremiär för en Nummerälskling alldeles ensam på scenen! Anna Pettersson bor i ett hus med mycket tunna väggar … och lite kabaréstämning.


Anna Pettersson i Nästan ensam. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

25
Vill ni se en stjärna, Iwar Bergkwist, Linköpings Slott, Linköping
Karl Gerhard och Zarah Leander är bara några av de stjärnor man kan få se i operettlustspelet med denna talande titel.

Joe Laberos magiska tältturné, Kungälv
Han reser ett tält för att stänga den nordiska sommarkvällen ute. Helt mot varje nordbos vanliga sommarbeteende. Men så är han ju magiker också. Och Nummer gillar allt från svävande människor till det enklaste korttrick. Så vi säger bara fram med kaninerna och hatten så kör vi. 

Solen bor i Karlstad – en liten show om Thore Skogman, av Nicholas Olsson, Parkteatern Under Eken, Stockholm
Den har turnérat länge nu, men det verkar inte som om man kan få nog av vare sig Nicholas Olsson eller Thore Skogman. Eller den tidlösa berättelse som också finns där: om att våga kasta sig ut trots alla hinder.

Ronja Rövardotter av Astrid Lindgren, regi Sören Albertsson, Allmags festplats, Orust
Tillsammans med Dirty Dancing kanske en av de bästa historierna i modern tid om att hitta sin egen plats och sitt liv som ung tjej. Och ta den trots att det kostar fadersförtroendet för en tid. Och Orust känns som en lämplig miljö för rivaliserande rövarätter att se sina barn finna varandra och sig själva.

Kaos på kåken av skrivargruppen i Vikbolandsspelet, Stationshuset i Östra Husby, Vikbolandet
Det vankas kungabesök på kåken och det är år 1960. Men samtidigt som den första kvinnliga vårdaren anländer får direktören ett besked och så är alla fångar borta. Inte en sits man vill vara i, men kanske en tur till Vikbolandet reder ut vad som egentligen skedde det där året …

Drömmar på Huseby av Leif Sandberg, Linneateatern, Huseby slott, Växjö
Femtiotal, skandaler och ett slott! Nummer slickar sig om munnen. Linneateaterns based on a true societetshistoria får nypremiär i sommar.


Inga-Lill Leske i Drömmar på Huseby. Foto: Linneateatern

26
Odysseus återkomst av Claudio Monteverdi, regi Johanna Garpe, Drottningholms Slottsteater
Drottningholms Slottsteater inledde operasommaren och (invigde sin nya textmaskin) med Livet på månen som gjorde vår recensent riktigt upplivad. Och vi gissar att Odysséen som barockäventyr regisserat av Johanna Garpe kan bli lika kul.

27
I väntan på waddå? Av Jenny Hurtig Wåhlander, Peter Kjellström och Anton Mencin, Spelgården, Wadköping, Örebro
Nyskrivet i rasande tempo, högt och lågt, humor och parodier – allt det där som en sommarrevy ska innehålla. Dessutom saker som denna trio tydligen inte alls behärskar, typ akrobatik, avancerad dans, rytmer och diverse instrument. Med liveband till.

La fida ninfa
av Antonio Vivaldi, Vivaldi Opera Festival, Lyckås slott, Huskvarna
Det är under antiken och en nymf kidnappas av en pirat. Det räcker väl som argument för att satsa på Vivaldi Opera Festivals uppsättning av Vivaldis barockopera.

28
Från pilgrimsstig till timmerränna genom Färilabygden, Teaterföreningen Tovåsen, Revylokalen, Laforsen, Färila
Det är krig och myteri, och kyrkan brinner! Färila fyller fyra hundra år och firar med ett bygdespel fyllt av pilgrimer, rövare, soldater, pigor och drängar.

Kyss min plysch! av och med Helena Sandström och Moa Svan, Pride House, Stockholm
Helena Sandström bor i vårt hjärta sedan föreställningen You give gay people a bad name! och nu har hon tillsammans med ståuppkomikern och radioprogramledaren Moa Svan gjort en ny humorshow med siktet inställt på Europride. Saker som bröstchock, fotbollsterapi och ett och annat flatgarv utlovas.

30
Kurt kokar skallen av Erlend Loe, regi Juan Rodriguez och Oyana Rodriguez LugnÖgonblicksteatern, Broparken, Umeå
Rolig titel. Och så bygger pjäsen på Erlend Loes bok. Vi säger ja tack direkt till musik och dans med Umeälven som fond. 

 
Hedwig and The Angry Inch av John Cameron Mitchell, regi Farnaz Arbabi, Stockholms stadsteater, Stockholm
Johannes Bah Kuhnke som Hedwig i i regi av Farnaz Arbabi i musikalen känd från bio är det som får Nummerredaktionen att längta tillbaka till stan och jobbet. 

Karlsgårdsspelet, Karlsgården, Järvsö
Karlsgårdens historia berättas genom inspelade röster och olika ljus- och ljudeffekter i sommarskymningen. Absolut bygderomantik?

 
31
Halmstads Internationella Gatuteaterfestival, Halmstad
Under tre dagar kommer en våg av internationell gatuteater välla in över Halmstad: från Europa och Australien och gud vet ifrån var. Jonglering, performance, marionetteater, bouffonteater och annat ges på den plats i staden där det passar bäst. Platsspecifik konst helt enkelt.

Nummer.se

Share/Bookmark
Tyck till!

Så här tycker Nummers läsare