Vår envishet att placera människor i fack är ett universellt fenomen. Det gör vår värld mer förståelig för oss och underlättar när vi söker efter vår egen identitet. Men det hindrar oss samtidigt paradoxalt nog att se världen med öppna ögon.
När Malmö dramatiska teater nu väljer att föra över romanen till scenen, känner jag igen mycket av bokens galna humor. Regissören Anna Sjövall har med varsam hand vaskat fram guldkornen och skrivit ett välfungerande manus.
Handlingen kretsar kring den hetlevrade tonåringen Bahar, hennes pojkvän Markus och deras respektive familjer. Scenerna avlöser varandra likt det rullband som finns på scenen, och blir till en nummerrevy där komiska situationer travas på varandra. Jag tappar stundtals fokus, det hela blir tröttsamt, allt sker i ett sådant rasande tempo att scenerna aldrig tillåts att sjunka in innan de avlöses av nästa scen. Det är egentligen bara i de mer allvarliga scenerna där till exempel Bijan, Amirs vän, som mist sin dotter i diskoteksbranden ringer upp sin vän för att samtala, som jag berörs på djupet, och rollfigurerna blir till kött och blod.
Skådespelarna gör alla enormt bra insatser. Bahareh Razekh Ahmadi i rollen som Bahar är just så högljudd och jobbig som jag minns henne från romanen. Pojkvännen Marcus (Mattias Linderoth) fungerar fint som hennes sparringpartner. Ali-Reza Modjallal gör en praktinsats som den forne bokförläggaren och numera pizzabagaren Amir. Scenen när han avbryter ett luciaframträdande på barnens skola och tränger sig fram i publikläktaren för att diskutera historieundervisningen med den nervöse och astmatiske klassläraren Max (Alexander Karim) är riktigt rolig.
Det finns trots den högljudda humorn en underliggande sorg i föreställningen. När lillkillen Stefan (Sanna Persson Halapi) försöker passa in i de tuffa killarnas gäng och kopierar deras rörelser, nonchaleras han av gänget och han får lomma iväg med händerna i byxfickorna. Eller när Bahars lillebror Shervin (Davood Tafvizian) färgar sitt hår blont för att andra skall se vem han är på riktigt. Bakom det svarta håret.